×

E-ticaret Sitesini Kurmadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

E-ticaret sitesini kurmadan önce nelere dikkat etmelisiniz

E-ticaret Sitesini Kurmadan Önce Nelere Dikkat Etmelisiniz?

E-ticaret sitesini kurmadan önce nelere dikkat etmelisiniz denildiği zaman bu konu hakkında bilgi sahibi olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir. E-ticaret sitesi kurabilmek için gereken adımları atmadan önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken konuları araştırmanızda fayda vardır. Online mağaza kuracak olan kişiler, kendileri için belirlenen bu konulara dikkat ederek daha başarılı bir satıcı olabilir.

E-ticaret adına bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Bu sektörde yer almadan önce sizleri nelerin beklediğini bilmeniz gerekmektedir. Dışarıdan kolay gibi görünse de dikkate alınması gereken çok fazla ayrıntısı bulunmaktadır. E-ticaret sitesi kurulmadan önce dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Ürün satışı
  • Rekabet
  • Kategori durumu
  • Sermaye durumu
  • Fiyatlandırma
  • Kargo ve ödeme seçenekleri

Yukarıda belirtilen ve satıcıların öncesinde düşünmesi gereken bu hususlar, e-ticaret için oldukça önemlidir. Her bir madde kendi içerisinde farklı bilgileri ve gereklilikleri barındırmaktadır. Bu nedenle detaylı bir şekilde incelenmeli ve buna göre bir plan yapılmalıdır.

Ürün Satışı

E-ticaret sitesi kuranlar veya bu konu üzerinde düşünenlerin ilk etapta ilgilenmesi gereken konulardan birisi de ürün satışıdır. Açılacak olan online mağaza üzerinden ne tür bir ürün satışının yapılacağı ve bu ürünün kimlere satılacağı önceden belirlenmeli ve buna göre bir adım atılmalıdır. Çünkü karışık olan bir kategorinin müşteri sayısı da oldukça az olacaktır.

Satışını yapacağınız ürünleri belirlemeden önce bu ürünleri kimlere satmak istediğinizi belirlemeniz gerekmektedir. Tercih edeceğiniz kategori ne olursa olsun satışı gerçekleşecek olan ürünler farklı kesimlere hitap ediyor olabilmektedir. Bu nedenle daha genç kesime hitap edecekseniz trend parçalar, orta yaş ve üzerine hitap edecekseniz hobi ürünleri tercih edebilirsiniz.

Rekabet

E-ticaret sitesini kurmadan önce nelere dikkat etmelisiniz sorusu kapsamında başlıca belirtilen durumlar arasında rekabet yer almaktadır. Online satış işlemlerine adım atacak olan çoğu girişimci, bu işlemi pazaryerinde mağaza açma fikri sayesinde gerçekleştirmektedir. Ancak pazaryeri üzerinden mağaza açıldığı anda rekabet ortamı içerisinde olunacağı kesinlikle bilinmelidir.

Müşteriler, ürünleri farklı durumlar çerçevesinde karşılaştırmakta ve kategorize edebilmektedir. Bu durumlar genellikle;

  • Ürünün fiyatı
  • Ürünün kalitesi
  • Ürünün beden ölçüleri
  • Ürünün renkleri
  • Ürünün hangi marka tarafından satıldığı şeklindedir.

Buna benzer daha pek çok alanda karşılaştırılan ürünler müşterilerin istekleri doğrultusunda satılabilmektedir. Bu nedenle rekabet ortamı oldukça fazladır.

Kategori Durumu

E-ticaret sitesi kurma aşamasına kesinlikle dikkat edilmesi gerekenler arasında kategori durumu da yer almaktadır. İster web sitesi olsun ister pazaryeri, bir mağazanın yüksek oranda satış yapabilmesini sağlayan en önemli faktör kategori durumudur. Çünkü insanlar bir mağazadan çeşitli ürün elde edebiliyorsa mutlaka alışveriş yapacaktır.

Ancak ürün çeşitliliği kapsamında dikkat edilmesi gerekenler de vardır. Kıyafet, kırtasiye, kozmetik, aksesuar gibi karışık bir kategori oluşturmak yerine belirli bir ürünün kategorisini oluşturmak çok daha anlaşılır olacaktır. Örneğin kıyafet için;

  • Jean
  • Ceket
  • Hırka
  • Gömlek
  • Kazak
  • T-shirt gibi farklı ürünlerin bir arada satışı yapılabilir.

Aynı zamanda bu kadar çeşitli olan bir mağazadan ürün satın alan müşteriler, zaman zaman tekrar aynı mağazadan alışveriş yapabilmektedir. Bu nedenle stok durumu da oldukça önemlidir.

Sermaye Durumu

E-ticaret sitesi kurarken dikkat edilmesi gerekenler arasında satıcıların sermaye durumları da yer almaktadır. Online olarak mağaza sahibi olmak ve bu sayede yüksek gelir elde etmek oldukça mümkündür. Ancak bu işlemlerin sırası ile gerçekleşebilmesi için sermaye durumunun bilinmesi ve buna göre hareket edilmesi gerekmektedir.

Yüksek sermaye sahibi olan bireyler kendi web sitelerini kurarak ürün reklamı ve marka tanıtımı yapabilir. Bu sayede pazaryerlerine komisyon ödemeden direkt kendi kazançlarını elde edebilirler. Ancak daha düşük sermayesi olanlar pazaryerlerinde mağaza açmayı tercih ederek bu şekilde birikim yapabilir. Daha sonra bu birikim sayesinde kendi web sitelerini kurabilir.

E-ticaret sitesini kurmadan önce nelere dikkat etmelisiniz

Fiyatlandırma

E-ticaret sitesi kurmadan önce bilinmesi gerekenler arasında fiyatlandırma işlemi de yer almaktadır. Mağazanızda bulunan ürünlerin pek çok kişi tarafından satın alınmasını istiyorsanız fiyatlandırma sırasında oldukça dikkatli ve dengeli olmanız gerekmektedir. Çünkü müşteriler, ürünleri karşılaştırırken en çok fiyat-performans açısından değerlendirmekte ve buna göre alışveriş yapmaktadır. Eğer satılacak ürün ederinden daha pahalı olursa alıcı bulmakta zorlanacaktır.

Online mağaza için fiyatlandırma yaparken şu maddeleri göz önünde bulundurmakta fayda olacaktır:

  • Ürünün kalitesi
  • İndirim günleri
  • Ürünün piyasa değeri
  • Diğer mağazaların fiyatları

Bu dört maddeyi göz önünde bulundurarak ürünleriniz için çok daha doğru bir fiyat ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte de müşteri sayınızın çoğaldığını görebilirsiniz.

Kargo ve Ödeme Seçenekleri

Kargo ve ödeme seçenekleri, her alışveriş sitesi için öncelikli konular arasında yer almaktadır. Müşterilerinizin güvenli bir ortamda alışveriş yapabilmesi için ödeme seçeneklerinizi dikkatli bir şekilde hazırlamanız gerekmektedir. Aynı zamanda kapıda ödeme seçeneği ekleyerek bu güveni iki katına çıkarabilirsiniz. Çünkü çoğu kişi, kapıda ödeme durumuna dikkat etmekte ve buna göre site tercihi yapmaktadır.

Bir diğer yandan anlaşma yapacağınız kargo firmasının teslimat süreci ve bilgilendirmesi de müşterileriniz için önem arz etmektedir. E-ticaret sitesi kurmadan önce dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan kargo konusu, müşteriler tarafından da sıkça incelenmektedir. Teslimat sürecinin güvenli ve bir o kadar da hızlı olması, müşteriler tarafından hoş karşılanmaktadır. Bu da alışverişin devamının olacağını göstermektedir.

Yorum gönder