×

E-Ticaret Tedarikçi Yönetimi

E-ticaret tedarikçi yönetimi

E-Ticaret Tedarikçi Yönetimi

E-ticaret tedarikçi yönetimi; e-ticaret alanında satış yaparken olmazsa olmaz bir unsurdur. Ticaret sahasının tüm alanlarında olduğu gibi e-ticaret alanında da geçerli olduğu üzere; ürün ve hizmet satışı olmak üzere iki başlıktan söz etmek mümkündür.

Söz konusu satış ürün alanında gerçekleşiyorsa; bir tedarikçiye ihtiyaç duyulur. Tedarikçi; ürünün en doğru şekilde ve en az masrafla gerekli yere iletilmesine olanak tanır. Tüm süreçlerde etkin şekilde taşıma işini gerçekleştiren tedarikçi; ürün satışı konusunda özellikle de e-ticaret gibi uzaktan gerçekleştirilen satışlarda önemli olmaktadır. Tüm süreçleri birden kapsadığı için genelde tedarik zinciri olarak adlandırılan hizmete yakından bakalım:

Tedarik Zinciri

Tedarik zinciri; içinde tedarikçinin de yer aldığı aynı zamanda üretici ve tüketici de dahil olmak üzere tüm süreçlerin yer aldığı bir sistemdir. Üreticiden toptancıya ve tüketiciye varana kadar bütün aşamalar tedarik zincirinin içinde yer alır. E-ticaret tedarikçi yönetimi konusuna bir başka önemli noktayla devam ediyoruz.

Tedarik Zinciri Öğeleri Nelerdir?

Tedarik zincirinde bulunan öğeler; kaynak, faaliyet ve aktörler olarak tanımlanır. Şimdi bu alanlara yakından bakalım:

  • Faaliyet: Ürünün dönüşüm ve işlenmesine dair tüm aşamaları kapsayan eylemler bütününe faaliyet adı verilir.
  • Kaynak: Satışa zemin oluşturan tüm süreçler kaynak etkenini oluşturur. Yani; kaynak bizzat insan gücü olabileceği gibi bilgi ve çeşitli ürünler de olabilir.
  • Aktör: Bu konu; tedarik zincirinde yer alan tüm insan ilişkilerini kapsar. Üreticiden tüketiciye ve müşterilere kadar tüm aşamalardaki etkenler aktörlere dahildir.

Tedarik Zincirine Dair Tüm Süreçler

Tedarik zincirine dair süreçlerin başında; tedarik zincirinin yönetimi meselesi gelir. Kalite oranı mümkün olduğunca yüksek ve düşük maliyetli ürün üretimi; bu aşamanın en net amacını oluşturur. E-ticarette tedarik zinciri; bu aşamaların da kalitesini belirler.

Tedarik Zincirinde Talep Yönetimi

Tedarik zincirinin önemli ve satışı belirleyen temel adımı; talep ve sipariş aşamalarına dair yönetim prensibidir. Bu aşamada en dikkat edilecek nokta; satışı yapılan ürünün müşteriye en kısa sürede ve sorunsuz olarak ulaştırılmasını sağlamaktır.

Bir ürünün üretimi başarıyla yapılsa ve tüm süreçlerde başarılı olunsa dahi bu adımdaki aksaklık; tüm satışa zarar verebilir ve müşteri memnuniyeti kriterini zedeleyebilir. Bu nedenle tedarik zincirinde yer alan kritik aşamalardan biri de; talep yönetimi konusudur.

Tedarik Zincirinde Satın Alma Süreci

Tedarik zincirinde bulunan bir başka aşama da, satın alma sürecidir. Bu süreç de yine ürünlerin hızlı ve başarılı bir şekilde iletilmesine olanak tanır. Gerekli olduğu takdirde satıcının bu alana dair ve kendine ait bir altyapı kurmasını gerektiren bir aşamadır. Satın alma yönetimi; ürünlerin başarılı bir şekilde ulaştırılmasını ve daha uygun fiyata mal edilmesini sağlayan bir uygulamadır.

Tedarik Zincirinde Depo Süreci

Tedarik zincirinin bir başka aşaması olan depo süreci; satışa sunulan ürünün doğru stok sayısında olması ve uygun maliyetler karşılığında saklanabilmesini sağlayan bir adımdır. Depo süreci; satılan ürünün içeriğine göre belirleyici olur. Örneğin; kırılma potansiyeli olan bir ürünle bir kitabın saklanma koşulları aynı olmaz.

Diğer üründe kırılma potansiyeline göre bir depolama ve taşıma süreci gerekli olurken; satışı yapılan ürün bir kitap olduğu takdirde; nem almayan ve kitaba zarar vermeyecek bir depolama yapılması önemli olmaktadır.

Bu nedenle depo ve sevkiyat süreci; satılan ürün içeriğine göre değişir. Aynı şekilde bu şartlar sevkiyat süreci için de geçerli olmaktadır. E-ticaret tedarikçi yönetimi konusunda; bir başka önemli süreç de; üretim sürecidir.

Tedarik Yönetiminde Üretim Süreci

Üretim süreci; tedarik yönetiminde bizzat üretici tarafından yapılan en temel süreçtir. Üretimin doğru şekilde ve başarılı bir biçimde yapılmasını kapsar. Hammaddenin belli aşamalardan geçerek en kaliteli ve az maliyetle üretilmesini sağlamayı amaçlar.

E-ticaret tedarikçi yönetimi

Tedarik Zincirinde Dağıtım Aşaması

Sevkiyat aşaması; ürünlerin sorunsuz ve başarılı bir şekilde taşınmasını sağlar. Dağıtım aşamasının hızlı ve doğru bir şekilde yapılması önem arz eden bir konudur. Sevkiyat süreci; tedarik yönetimi açısından önemli bir konudur. Tüm aşamaların birbiriyle bağlantılı olduğu tedarik süreci açısından dağıtım işlemi de dikkat edilmesi gereken bir alandır.

Tedarik Zinciri Yönetimi ve Faydaları

Tedarik zincirinin uygulanmasının bir satış sürecine katkısını ve faydalarını şöyle sıralamak mümkündür:

  • En temel konulardan biri olan müşteri memnuniyeti konusuna katkı sağlar.
  • Üretimde kaliteyi ve devamlığı sağlar. Satışa sunulan ürünlerin dağıtım performansını iyileştirir ve geliştirir.
  • Rekabet içeren tüm satış piyasasını başarılı bir şekilde takip etmeyi kolaylaştırır.
  • Tüm maliyetler göz önünde bulundurulursa; genel bir maliyet tasarrufu sağlar.
  • Müşteriden gelen siparişlerin en doğru şekilde ulaştırılmasına yardımcı olur.
  • Satış politikaları gereği müşterilerin talebini daha iyi karşılamaya olanak tanır.

Tedarik zincirinin tüm aşamaları; bir satış prensibinde yer alan tüm süreçleri kapsar ve bu süreçlerin daha profesyonel bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Tedarik sürecinin tüm aşamaları birbiriyle bağlantılıdır.

E-ticaret tedarikçi yönetimi konusunda; üretim, depolama, sevkiyat ve tüketim de dahil olmak üzere pek çok süreç etkili olur. Tedarik zinciri etkeniyle; işletmeler pazarlama ve üretimle ilgili tüm aşamalarda daha etkin bir performans sergileyebilir ve tüm süreçlerde birden bağlantılı şekilde işlem yapılabilir. Her sürecin birlikte yürütülmesiyle; tüm aşamalar daha düzenli ve daha seri bir şekilde işler ve gelişir.

Yorum gönder