×

E-ticaret XML Nedir? Nasıl Oluşturulur?

e-ticaret XML nedir

E-ticaret XML Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Son yıllarda ürünlerini e-ticaret web sitesi üzerinden pazarlayıp çok daha fazla müşteriye ulaşarak satan kişilerin sayısı oldukça artmaktadır. E-ticaret yapmanın hem çok fazla aşaması hem de bu aşamalar için pek çok yöntem yer almaktadır. E-ticaret yapmak isteyen pek çok kişi, e-ticaret XML nedir? Nasıl oluşturulur? sorusuna yanıt aramaktadır. E-ticaretin zorluklarının olmasının yanı sıra, bir takım yöntemleri kullanarak bunların üstesinden gelmek oldukça mümkün olmaktadır. E-ticaret yapacak kişilerin bilmesi gereken yöntemler ve önemli hususlar yer almaktadır. Öncelikle bazı sistemlerin ve bu sistemlerin ne işe yaradığını öğrenmeleri gerekmektedir. XML gibi sistemlerin e-ticaret yaparken kişilerin kazanç sağlamaları konusunda oldukça büyük bir ölçüde etkileri yer almaktadır. Peki, XML e-ticaret nedir?

XML Entegrasyonu Nedir?

Pek çok kişi, e-ticaret XML nedir? Nasıl oluşturulur? sorusuna yanıt aramaktadır. Peki, XML nedir? XML, e-ticaret web sitelerinin stokların yer alan ürünlerin ve bu ürünler hakkındaki tüm bilgilerin kategorilere ayrılarak gösterilmesini sağlamaktadır. XML sistemini kullanabilmek için 2 farklı e-ticaret web sitesine sahip olmak gerekmektedir. XML entegrasyonu ise, hali hazırda çalışan ya da tedarikçi olarak çalışan bir sitenin tüm bilgilerini, bu site ile XML anlaşması yapmış başka bir e-ticaret web sitesine aktarmasına denmektedir. Bu sistem ile iki e-ticaret web sitesi entegre olduktan sonra, ilk sitede yapılan tüm işlemler otomatik olarak diğer siteye de yansımaktadır. Yani, iki site arasında ürünlerin stok, fiyat ve pek çok diğer özellikleri bakımından sürekli bir şekilde bilgi alışverişi yapılmasına gerek yoktur. Buna ek olarak, müşteriye satılacak olan ürünlerin güncellemesin fiziksel olarak tek tek yapmaya ihtiyaç duyulmamaktadır.

XML Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

E-ticaret XML nedir? Nasıl oluşturulur? Diye merak eden kişilerin, oldukça faydalı ve kar getirici bir sistem olan XML entegrasyonu yapmak için, XML entegrasyonu yapacak başka bir e-ticaret web sitesi bulmaları gerekmektedir. Marka değeri bulunan bazı firmalar XML entegrasyonu yapmak için ücret talep ederken, bazı firmalar bunu ücretsiz olarak gerçekleştirmektedirler. Fakat XML entegrasyonu yapmak için seçilen firma konusunda oldukça özenli olmak gerekmektedir. İşini iyi yapan firmalar ile çalışmak oldukça avantajlıdır. XML entegrasyonu yapmak için iyi bir firma ile anlaşan kişiler XML nasıl yapılır diye araştırmaktadır. XML entegrasyonunu yapmak için iki tek bir yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntem,  yazılım kullanmaktır. XML entegrasyonu yapılacak olan e-ticaret web sitesine uygun olarak bir yazılım geliştirilmelidir. Buna göre pek çok ücret ve ücretsiz olarak yazılımlar XML sağlayıcıları tarafından yer almaktadır.

e-ticaret XML nedir

XML Entegrasyonu Avantajları

E-ticarette XML nedir? Nasıl oluşturulur? sorusuna yanıt arayan pek çok kişi, drosopping olarak kurduğu e-ticaret web sitelerinde ürünleri yer almadığından dolayı XML entegrasyonu yapmayı tercih etmektedirler. Pek çok firma da bunu kar ve kazanç olarak gördüklerinden dolayı bu sistemi kullanmayı kabul etmektedirler. Türkiye’de e-ticaret web siteleri arasında oldukça yaygın olan bu sistemin bir takım avantajları vardır. Bu avantajlar şu şekilde belirtilmektedir;

  • XML sisteminin en büyük avantajı, kişilerin ürünleri stokta bekletmeden ve herhangi bir yatırımda bulunmadan düşük maliyette ürün satıyor olabilmeleridir.
  • E-ticaret işine atılan yeni girişimciler için, çok fazla sermayeye sahip olamadan başa sitelerin ürünlerini satarak kazanç sağlamak açısından oldukça önemli olmaktadır.
  • XML entegrasyonunun kurulmasıyla, ürün bilgileri hızlı bir şekilde diğer siteye aktarıldığı için iş verimliliği konusunda oldukça etkilidir ve satıcı zamandan tasarruf etmiş olmaktadır.
  • XML entegrasyonuna sahip olan e-ticaret siteleri, e-ticarette gerekli olan depo, kargo ve pek çok diğer işlerin yürütülmesi için personel çalıştırmak zorunda kalmaz. Böylece kazanılan para konusunda giderler daha az olmaktadır.
  • Bu sistem sayesinde, ürün bilgileri hızlı bir şekilde aktarıldığından dolayı, aktarılan e-ticaret sitesi çok çabuk bir şekilde ürünleri yayınlayabilmektedir.

XML Entegrasyonu Dezavantajları

E-ticarette XML nedir? Nasıl oluşturulur? diye merak eden ve XML ile e-ticaret yapmak isteyen kişiler, bu sistemin avantajları ve dezavantajları konusunda araştırma yapmaktadırlar. Bu sistemin avantajlarının bulunmasının yanı sıra bir takım dezavantajları da yer almaktadır. Fakat bu dezavantajlar genellikle ürün sağlayan firmalar tarafından yaşanmaktadır. Eğer XML entegrasyonunun sağlandığı firmalar işin işleyişi konusunda kalitelilerse, herhangi bir dezavantaj yaşanmamaktadır. Bu dezavantajlar şu şekilde belirtilmektedir;

  • XML entegrasyonunun sağlandığı firmanın XML dosyalarını güncellerken geç kalırsa ya da bu konuda hata yaparsa, diğer site ticarette bazı sorunlar ile karşı karşıya kalabilmektedir.
  • Buna örnek vermek gerekirse, firma ürün stokunu güncellemediğinde diğer site ürünü satmaya devam edebilir. Bu durumda, müşterinin eline ürün geçmez.
  • XML entegrasyonu kura site genellikle ürünlerin özellikleri konusunda bilgi sahibi olmamaktadırlar. Bu nedenle, müşteriye gönderdikleri ürünlerin kalitesiz olması durumunda marka imajları çizilebilmektedir.
  • XML sisteminin kullanılmasıyla, satılan ürün müşteriye XML sağlayıcısı tarafından gönderilmektedir.
  • XML sağlayıcısı tarafından gönderilen ürünün kargo süreci ve kötü paketlemesi de diğer siteyi olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
  • Ürünler müşterilere XML sağlayıcısı tarafından gönderildiğinden dolayı tüm süreçlerle onlar ilgilenmektedir. Fakat en küçük bir problemden diğer site sorumlu olmaktadır.
  • Ürünler hakkında çok fazla bilgi sahibi olmayan site, müşterilerin sorularına cevap veremez ve ürün ile ilgili sorunları çözemez. Bu durumda, XML entegrasyonu kuran e-ticaret web sitesinin güvenirliği azalmaktadır.

Yorum gönder