×

E-Ticarete Giriş

E-ticarete giriş

E-Ticarete Giriş

E-ticarete giriş; bu alanda çalışmak isteyen ama henüz başlamamış pek çok kişi tarafından merak edilen bir konu. Yazımızda e-ticaret alanına dair başlamadan evvel bilinmesi gereken ve başladıktan sonra da işe yarayacak çok sayıda bilgi sunmayı amaçlıyoruz. İlk olarak e-ticaretin özelliklerine ve nasıl bir başlangıç yapılabileceği gibi ayrıntılara değinelim.

E-ticaret; son yıllarda büyük bir gelişme gösteren ve geleneksel ticaret alanının yanında yer alan büyük bir kitleye seslenen bir piyasadır. Hem daha kolay ulaşılabilir olması hem de çok daha geniş bir alana kolaylıkla hitap edilebilmesi dolayısıyla tercih edilen bu alanın pek çok avantajı söz konusudur.

E-Ticaret Alanına Başlamak

E-ticaret alanına girildiğinde ilk iş olarak; satılacak ürüne karar vermekte fayda var. Çünkü diğer bütün alanlardaki süreçler; bu ürün tespitine göre şekillenir. Örneğin; hedef kitlenin belirlenmesi için; satılacak ürünün belirlenmiş olması gerekir.

Daha sonra bu süreci devam ettirecek bir toptancı ya da üreticiyle iletişime geçilmesi gerekir. E-ticarete giriş konusunda izlenecek diğer yolları da açıklayalım:

Şirket Haline Gelmek

E-ticaret alanında iş yapabilmek için şirket olmak zorunluluğu vardır. Özellikle yeni başlarken şahıs şirketi kurmak çok daha rahat olacaktır. Şirket kurmak genelde zor bir süreç gibi görünse de; e-ticaret için şahıs şirketi oluşturmak aslında göründüğü kadar zor bir süreç değildir.

Şahıs şirketi olmanın avantajı hem az maliyetle kurulması hem de daha kişisel olarak oluşturmaya imkan tanımasıdır. Bunun yanı sıra; ortakla beraber ya da çok daha geniş çaplı bir şirket oluşturma amacı varsa; A.Ş. ya da L.T.D. kurulması mantıklı olabilir.

E-ticarete giriş

İşlemleri Bağlantılı Şekilde Yürütmek

E-fatura kesmek; artık e-ticaret alanında zorunlu olan bir başka alan. Eğer küçük çaplı bir şirket olarak başlamayı düşünüyorsanız; bunu tek kişi olarak yapmak mümkündür. Ancak sürümeden kazandıracak şekilde ve çok sayıda ürün satışı hedefleniyorsa; muhakkak bu alanda uzman bir kişiyle çalışmak gerekir.

Tabii ki; şirketin muhasebesi ve gelir gider dengesinin de kurulması önem arz ediyor. Bu süreçleri bireysel olarak yürütme planı varsa; bir ön muhasebe programından destek almak faydalı olabilir.

Satışın Yapılacağı Platformun Belirlenmesi

Satış yapılacak ürün belirlendikten ve gerekli süreçleri takip edecek altyapı kurulduktan sonra; bir diğer önemli nokta; satış için bireysel bir hesap açmak ya da mevcut olan satış sitelerine üye olarak satışa başlamak şeklindedir. Her iki yöntemin de kendi içinde faydaları vardır.

Örneğin bireysel bir internet sitesi kurmak; ileriye dönük genişleme potansiyelini arttırır ve daha profesyonel bir zemin oluşturur. Hem de daha kişiselleştirilebilir şartlarla çalışma olanağı sunar. Bir satış sitesi üzerinden hesap açarak e-ticarete başlamanın olumlu tarafı ise; başlangıç için daha kolay bir yol olması ve belli koşullar zaten var olduğu için; herhangi bir prosedürle yoğun olarak uğraşma işlemine gerek kalmamasıdır.

Stokları Doğru Yönetmek

Stokları yönetmek önemlidir. Çünkü bir ürün belirlemeden sonra stok kısmı devreye girer ve ürün ne kadar kaliteli olursa olsun; gerektiğinde temin edilemediği takdirde bir anlamı olmaz, müşteri memnuniyeti ve doğal olarak da satışlar düşer.

Stok belirleme konusu; satışı yapılan ürüne göre değişiklik gösterir. Zira el yapımı bir ürünle sürümden kazandırması amaçlanan bir ürünün stoku bir olmaz. Müşteri talebi ve diğer bütün süreçler göz önünde bulundurularak; stok belirlemekte fayda var.

Bu alanda oldukça pratik ve kullanışlı uygulamalar bulmak mümkün. Satışlar ilerledikçe stok uyum programlarından destek alarak işlem yapılabilir. Bu sayede farklı ürünlerin stok sayıları ve genel durum hakkında kolayca bilgi sahibi olunabilir. E-ticaret nasıl yapılır sorusunun cevabını verirken bir diğer önemli noktayla devam edelim:

İnternet Üzerinden Pazarlama Teknikleri

Her tür ticarette olduğu gibi; e-ticaret alanında da en önemli noktaların başında müşteriye ulaşma imkânı gelir. Ürün satışına dair tüm süreçler başarılı olsa dahi müşteriye ulaşılamadığı takdirde bir önem arz etmez.

Dijital reklamlar aracılığıyla hedef kitleye ulaşmak daha kolay olmaktadır. Çok geniş bir kitleye sahip olan internet mecraları aracılığıyla; ürünün hitap ettiği pek çok kişiye ulaşmak mümkün.

E-Ticaret Alanında Önemli Diğer Bazı Noktalar

E-ticaret alanında satış yaparken dikkat edilecek bazı noktaları yukarıda sıraladık. Bunlara ek olarak bu alana dair fayda sağlayabilecek birkaç durum daha var. Örneğin; eğer bireysel bir site üzerinden ilerlenmek isteniyorsa; daha sonra sorun yaşanmaması ve marka imajına zarar vermemek için; tüm altyapıyı tamamen kontrol ederek yola çıkmakta fayda var.

Hangi alanda olursa olsun başarılı bir e-ticaret satışı yapabilmek için; kaliteli ve incelikle hazırlanmış bir sayfa oluşturmak önemlidir. Ürün açıklamasının yeterli ve dikkat çekici olması gerekir, bunun yanı sıra kaliteli resimlerle ürünün desteklenmesi çok önemlidir.

E-ticarete başlamak zor görünen bir konu olsa da; aslında belli noktalara dikkat edildiği ve özen gösterildiği takdirde zor olmayan; üstelik iyi kazandırabilecek bir alandır. Hem maliyeti düşük olarak oluşturulabilir hem de çok daha hızlı işler ve oldukça geniş bir çevreye hitap eder.

Yurtdışı bağlantısı da çok rahat kurulabildiği için, ticaret tercih edilen bir alandır. E-ticarete giriş konusunda başlangıçta kafa karıştıran pek çok soru olabilir. Ancak biraz araştırmadan sonra o kadar da zor olmadığı anlaşılır.

Yorum gönder