×

E-ticarette 2021 Yılının En Trend Sektörleri Hangileri Olacak?

e-ticarette 2021 yılının en trend sektörleri hangileri olacak

E-ticarette 2021 Yılının En Trend Sektörleri Hangileri Olacak?

E-ticaret piyasasına adım atmak isteyen girişimcilerin birçoğu, e-ticarette 2021 yılının en trend sektörleri hangileri olacak sorusunun yanıtını aramaktadır. Pek çok kişinin tercih ettiği online alışveriş yöntemi, girişimcilerin bu sektöre adım atmasını sağlamaktadır. Ancak yeni kurulacak bir dijital mağazanın uzun süre piyasada hizmet verebilmesi için içeriğinin canlı ve yeni olması gerekmektedir.

İnsanların en çok satın aldığı veya en çok araştırdığı ürünlerin yanı sıra son döneme damgasını vuran ürünler de oldukça önemlidir. Bu ürünler ile birlikte oluşturulan sektörler de trend sektör olarak açıklanabilmektedir. E-ticaret piyasası için 2021 yılında öngörülen trend sektörler şunlardır:

  • İkinci el ticaret
  • Bulut mutfak
  • Depo ve lojistikte yapay zeka
  • Oyun içi pazarlama
  • Canlı yayın satışları
  • Pazaryerinde mağaza açmak

Belirtilen bu sektörler, 2021 yılında e-ticarete adım atmayı düşünen girişimciler için önerilen trend sektörlerdir. Adım atacakları dijital ortamda kalıcı olabilmek ve belli bir müşteri kapasitesine ulaşabilmek için trend sektörleri tercih etmelerinde fayda olacaktır. Bu sektörlerin ne işe yaradığı ve anlama geldiği ise aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

İkinci El Ticaret

2021 e-ticaret denilince akla ilk gelenler arasında ikinci el ticaret yer almaktadır. E-ticaret piyasasında adından sıkça söz ettiren ikinci el ticaret, son birkaç yılın favori sektörleri arasında yer almaktaydı. Özellikle son zamanlarda gelişen pandemi süreci ile birlikte pek çok kişinin tasarruf anlayışı ortaya çıkmış ve daha az harcama yapmayı ilke edinmiştir.

Bunun yanı sıra Z kuşağı olarak adlandırılan genç kesim ise sürekli artan fiyatlar karşısında ikinci el sektörünü tercih etmeyi uygun görmektedir. Bunun için önerilen bazı alternatif uygulamalar vardır. Bu uygulamalar üzerinden istediğiniz kategoride ikinci el alışveriş yapabilirsiniz. Başlıca kategoriler;

  • Kıyafet
  • Çanta
  • Ayakkabı
  • Aksesuar
  • Kullanılmamış bazı kozmetik ürünler şeklinde olabilmektedir.

Bulut Mutfak

Pek çok girişimci 2021 gelişen sektörler konusunu araştırmakta ve buna göre e-ticarete adım atmaktadır. İçinde bulunduğumuz 2021 yılı için trend olarak değerlendirilen bazı e-ticaret sektörleri bulunmaktadır. Bu trend olarak görülen sektörler arasında bulut mutfak da yer almaktadır. İsmi itibarıyla çoğu kişinin tahmin yürütemediği anlaşılmaktadır.

Son bir yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle neredeyse bütün kafeler ve restoranlar, paket servis ile çalışmaya başladı. Bu konsept gün geçtikçe kabul edilebilir ve hatta tercih edilebilir durumlar arasında yer aldı. Hal böyle olunca bu durum e-ticaret sektörüne taşındı ve bulut mutfak adı altında küçük metrekareler ile mutfak kiralamasının yapılması sağlandı.

e-ticarette 2021 yılının en trend sektörleri hangileri olacak

Depo ve Lojistikte Yapay Zeka

E-ticarette 2021 yılının en trend sektörleri hangileri olacak sorusuna yanıt arayan kişiler, depo ve lojistikte yapay zeka kategorisini görecektir. Uzun zamandır online sektör tercih edilmekteydi ancak 2020 yılında patlak veren pandemi ile birlikte bu kullanımın %60 oranında büyüdüğünü söylemek mümkündür. Çoğu kişinin online olarak tercih ettiği işlemler şunlardır:

  • Rezervasyon
  • Kiralama
  • Satın alma
  • Alışveriş

Depo ve lojistikte yapay zekanın kullanımı ise daha çok alışveriş yapılan e-ticaret siteleri için geçerli olmaktadır. Bu alanın hızla büyümesi ile birlikte depo ve lojistikte de ciddi anlamda hareketlenmeler yaşanmaktadır. Bu hareketliliği kontrol altında tutabilmek için de yapay zeka kullanımı devreye girmiştir.

Oyun İçi Pazarlama

2021 e-ticaret trendleri konusu kapsamında değerlendirilebilecek olan bir diğer sektör ise oyun içi pazarlama olarak bilinmektedir. Geçtiğimiz yıla bakacak olursak dijital oyunlar için yapılan harcamalar oldukça yüksek tutarlar olarak kaydedilmiştir. Bununla birlikte online oyuncu sayısında da ciddi bir artış olduğu gözlemlenmiştir.

Online oyuna ilgi duyulması, çoğu markanın dikkatini çekmiş ve bu alanda bir yenilik yapılması gerektiğini düşündürmüştür. Bu sektör dahilinde markaların oyun içi satış yapması öngörülmektedir. Bu satışlar şu şekilde örneklendirilebilir:

  • Oyundaki avatarın kıyafetleri
  • Oyun alanında kullanılacak mobilyalar
  • Oyunda kullanılabilecek aksesuarlar
  • Avatarın tüketebileceği yiyecek/içecek

Buna benzer daha pek çok alanda markaların yer alması ve satış yapması tahmin edilmektedir.

Canlı Yayın Satışları

2021’de gelişecek sektörler arasında yer alan canlı yayın satışları, özellikle e-ticareti doğrudan etkileyen sektörler arasında görülmektedir. 2021 yılında e-ticarete atılmayı düşünen ancak hangi sektörde yer alacağını bilemeyen kişiler, trend sektörleri yakından incelemekte ve değerlendirmektedir.

Çoğu sosyal medyada görüldüğü gibi canlı yayın satışlarının bir hayli yükseldiği anlaşılmaktadır. Özellikle bloggerlar veya influencerlar satın aldıkları ürünleri canlı yayında takipçileri ile paylaşarak satın almaları için ürün özelliklerini sıralamaktadır. Yapılan bu hareket, pek çok kişinin ürünü merak etmesine ve satın almasına öncülük etmektedir.

Yukarıda bahsi geçen canlı yayın satışı, son dönemlerde revaçta olan satış yöntemleri arasında yer almaktadır. Özellikle çeşitli sosyal medya platformları üzerinden bu yöntemi uygulayan pek çok ismin olduğu söylenebilir. Tüm bu veriler bir araya getirildiğinde de 2021 yılı için e-ticarette canlı yayın satışlarının trend sektörler arasında yer alacağı belirtilmiştir.

Pazaryerinde Mağaza Açmak

E-ticarette 2021 yılının en trend sektörleri hangileri olacak sorusuna verilebilecek en bilinen yanıt pazaryerinde mağaza açmak olacaktır. E-ticaret piyasasını kasıp kavuran bazı online siteler, her yıl milyonlarca kez ziyaret edilmekte ve binlerce kişi tarafından tercih edilmektedir.

Bu işlemin 2021 yılı için de geçerli olacağı belirtilmektedir. E-ticaret piyasasına giriş yapmanın en bilinen yolu pazaryerinde mağaza açmak denilebilir.

Yorum gönder