×

E-Ticarette Bilinmesi Gereken 7 Altın Kural

E-ticarette bilinmesi gereken 7 altın kural

E-Ticarette Bilinmesi Gereken 7 Altın Kural

E-ticarette bilinmesi gereken 7 altın kural; e-ticaret alanında ilerlemek isteyen herkesin bilmesi gereken ve faydalı bilgileri içermektedir. E-ticaret alanı günümüzde pek çok şey gibi; ürün ve hizmet satışını da internetten yapmayı mümkün hale getiriyor.

E-Ticaretin Önemi

E-ticaret satışında olumlu olan pek çok yön var. Bunlardan belki de en önemlisi; sayısız müşteri kitlesine seslenme kabiliyeti olabilir. Belli bir bölge ya da alanda sınırlı kalmadan çok sayıda insana kolaylıkla hitap etme şansı veren bir uygulama olduğu için ve daha birçok avantajından dolayı faydalı bir alandır. Şimdi E-ticarette bilinmesi gereken 7 altın kural ve ayrıntılarını açıkladığımız yazımıza başlıyoruz.

E-Ticaret Alanında Bilinmesi Gereken Bazı Kurallar

E-ticaret; özellikle internetin günümüzde çok yaygın olarak kullanılmaya başlanmasının doğal bir sonucu olarak; ticarete dair akla gelen tüm alanların yine bu platformlar üzerinden yürütülmesi esasına dayanır. Haliyle dükkan ve buna benzer masrafların olmadığı bu alanda; başarılı olma ihtimali bazı noktalara dikkat edildiği takdirde yüksektir. Ticarete dair bilinmesi gereken bazı altın kurallarla devam ediyoruz:

  • Nakit Akışını Önemsemek ve Dikkat Etmek

Öncelikle; ticarette internet satışı ya da normal satış prensibinde de geçerli olmak üzere temel prensiplerden biri belli bir akışı sağlayacak ve zarar etmenin önüne geçecek kadar nakit devamlılığını sağlamaktır. Yeni kurulmuş bir e-ticaret sitesi için de geçerli olan bu durumda; müşterilerin ucuz ürün ve indirim odaklı bir satış politikası gibi beklentileri olabilir.

Aynı zamanda bu alanın da; diğer ticaret yöntemlerine nazaran düşük de olsa; kendine has giderleri ve alıcı masrafları olabileceği için; başlangıçta bu masrafları bir süre dengeleyebilecek kadar nakit miktarının bulundurulması; ilk dönemleri zararsız ve rahat atlatabilmek açısından önem arz eder.

  • Her Adımda Rapor Kullanmak

Bu işlemlerde tahmini bir fiyat ya da masraf çıkarmak ve pek çok hesabı tahminler üzerinden yürütmek; işleyiş açısından zararlı olabilir. Aksine her işlemde ne kadar önemsiz görünürse görünsün toplam miktarları yazılı olarak çıkarmak ve atılacak adımları ona göre planlamak çok değerlidir.

Böylelikle hem herhangi bir nokta gözden kaçmaz hem de her ayrıntılı yazılı ve rapor şeklinde hazır olacağı için rahatlıkla karşılaştırma ve ilerleme tablosu da hazırlanabilir. Her ticaret uygulamasında olduğu gibi e-ticarette de yazılı ve kayıtlı hesap tutmak ve tüm ayrıntıları açık bir şekilde görmek fayda sağlayan bir uygulamadır. E-ticarette bilinmesi gereken kurallar konusuna önemli bir başka noktayla devam ediyoruz.

E-ticarette bilinmesi gereken 7 altın kural

  • Müşteri Memnuniyeti Odaklı Yaklaşım Sergilemek

Yine her ticari alanda önemli olan ve belki de en çok dikkat edilmesi gereken şey; müşteri memnuniyeti ve kuruma olan güvenidir. Bir ürünü ya da hizmeti alacak müşteri öncelikle o yerin ne kadar güvenilir olduğunu sorgular. Bu durum; özelikle tüm hizmetlerin uzaktan sağlandığı ve yüz yüze görüşmenin olmadığı e-ticaret alanında daha da önemli hale gelir.

E-ticaret sahasında genelde daha önceki müşterilerin yorumları ve memnuniyet oranlarından yola çıkarak işlem yapılır. Bu nedenle denilebilir ki; e-ticaret uygulamasından memnun olan müşteri; yeni müşterilere zemin hazırlarken; e-dükkân hakkında yapılan olumsuz yorumlar satışlarda azalma olarak doğrudan yansır. Şimdi bu alanda değerli olan bir başka bilgiyle devam edelim:

  • Yatırım Yapmak ve Takipte Kalmak

İlk işin üretilip satılması sürecine kadar; ticaret alanı oldukça masraflı olabilen bir iştir. Bu durum e-ticaret için de geçerlidir. Ticaretin altın kuralı olan bir başka öğe de; gerekli ilk yatırımları yapabilmek ve tüm satış sürecinde aşamaları etkin bir şekilde takip etmektir.

Bu yatırım durumu önemli çünkü her ne kadar internet satışında geleneksel masraflar söz konusu olmasa da ürüne ve hizmete yapılan belli bir yatırım muhakkak olacaktır. Aynı zamanda bu alanlarda reklam ve tanıtım da belli bir maliyet oranına sahip bir durumdur.

  • Devamlı Ulaşılabilir Olmak

İnternet üzerinden satış yapmanın bir başka temel taşı da; müşteri siparişi olduğunda anında yanıt verebilmek ve herhangi bir öneri ve talep durumunda hızlıca dönüş yapabilmektir. Nasıl ki geleneksel satışta hiçbir müşteri boş dükkânda dükkân sahibini uzun müddet beklemezse; bu durum internet satışı için de geçerlidir. Her an ulaşılabilir olup; satış potansiyelinizi arttırın.

  • Satılan Ürüne Tam Güven

Her ticaret sektöründe ve e-ticarette bilinmesi gereken kurallar listesinde yer alan bir başka net kural; sattığınız ürün ya da hizmete güvenmek. Başarısız bir ürün satışı müşteri kaybından başka bir şey sağlamazken; internet üzerinden kolaylıkla satılabilecek doğru ürün; başarıya götürür.

  • Her Ticaret Sektöründe Geçerli Kuralların E-Ticarette de Geçerli Olduğunu Bilmek

E-ticaret de neticede bir ticaret kolu ve diğer satış alanlarında geçerli temel kurallar bu alan için de geçerlidir. Her e-ticaret ticaret işinin yeni bir girişimcilik alanı olduğunu bilmek ve bu ciddiyetle hareket etmek gerekir. Elbette e-ticaretin de kendine has sağladığı belli şartlar var. Bunların başında çok daha fazla kişiye ulaşması geliyor.

Bu imkânlardan faydalanmak isteyen ve ticaret işiyle uğraşanlar; var olan dükkânlarını sanal ortama taşımaya başladı bile. Ticaretin sırları noktasında bilinmesi gereken bir başka ek kural da; bu alanında sabır ve emek istediğidir. Bugün en büyük hacimli e-ticaret siteleri de küçük bir atılım olarak hayata geçmiştir.

Yorum gönder