×

E-ticarette Depolama Süreci

e-ticarette depolama süreci

E-ticarette Depolama Süreci

Pek çok insan, yeni bir iş alanı olan e-ticareti kullanmaya başlamaktadırlar. Fakat internet üzerinden yapılan bu iş kolay gibi gözükse de pek çok aşamaya sahiptir. Bu aşamalardan biri olan e-ticaret depo yönetimi, gerekli ve ciddi aşamalardan birisi olmaktadır. Satıcı, işler tam anlamıyla yoluna girene kadar, her aşamayı doğru ve uygun bir şekilde yönetebilmelidir. Satılacak ürünler, müşteriler tarafından herhangi bir sipariş oluşturulmadan ve kargoya verilmeden önce belirli bir alanda durmalıdır. Bu nedenle, satıcının ürünlerini tutabileceği bir depoya ihtiyacı vardır. Bu durumda, satıcı için e-ticarette depolama süreci başlamaktadır.

E-ticaret Depo Yönetimi

E-ticarette en önemli aşamalardan biri olan e-ticaret depo sistemleri, pek çok işte olduğu gibi kendi içinde bir takım işlere sahiptir. Satıcı e-ticaret depo yönetimi sırasında, depolama maliyetini hesaplamak, stok yönetimi yapmak, ürünlerin raf düzenini yapmak ve müşteriler tarafından sipariş edilen ürünlerin paketlenmesinin yapılması gibi belirli ve gerekli işleri barındırmaktadır. E-ticarette depolama yönetimini doğru bir şekilde yapmak, işlerin düzgün gitmesini sağlamaktadır. Aksi takdirde, siparişlerin takibini yapmak zorlaşır. Bu durumda, sipariş karışıklığı nedeniyle yanlış ürünlerin yanlış müşterilere gitmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda, ürünlerin depo ve stok bilgilerinin sitede yer alması gerekmektedir. Fakat ürün bittiği halde, hala depo ve stoklarda var olduğu site üzerinden görünüyorsa, müşterilerin ürünü istemesi halinde soruna yol açacaktır. Depo yönetimi sırasında, bu tarz önemli detayları da gözden kaçırmamak gerekmektedir. Bu nedenle, e-ticarette depolama süreci içinde yönetim, en önemli işler arasında yer almaktadır.

e-ticarette depolama süreci

E-ticarette Depolama Maliyeti

Pek çok insan e-ticaret işine girdiğinde, bir takım aşamalardan geçmek zorundadır. Sistem kurulana ve satışlar yapılana kadar, bu aşamalar için belirli bir sermaye gerekmektedir. Bu aşamalardan biriden depolama sürecidir. E-ticaret depolama hizmeti almak isteyen satıcılar, bunun içinde belirli bir bütçe ayırmak durumundalar. Peki, bu hizmet için maliyet nedir ve süreç nasıl işlemektedir? Kişiler için 3PL sistemi faaliyettedir. Bu, üçüncü parti lojistik anlamına gelmektedir. Bu sistem sayesinde satıcılar, hem düşük maliyette depolama hizmeti alabilmektedirler hem de iş gücü konusunda daha avantajlıdırlar. Bu sistem, depo kiralaması, depolama ekipmanları, depo personeli, gibi pek çok avantajı da yanında getirmektedir.

Ürün Takibi ve Sipariş Yönetimi

E-ticaret depolama süreci içinde, e-ticaret depo sistemi için 3PL sistemini kullanan satıcılar, ürün takibi ve sipariş yönetim konusunu merak etmektedirler. 3PL, satıcıların sistemli bir şekilde çalışmalarını sağlamaktadır. Sisteme entegre bulut tabanlı bir yazılım sayesinde satıcılar, ürünlerinin stok seviyelerini kolay bir şekilde takip edebilmelerinin yanı sıra ürünün stok seviyesinde azalma olduğunda tedarik işlemleri hızlı bir şekilde devreye girmektedir. Bu sayede, satıcı zamandan ve iş gücünden oldukça fazla tasarruf etmiş olacaktır. Tüm bu işlemlerin bilgisi satıcıya güncel olarak aktarıldığından dolayı, müşterilerin sorunları ile ilgilenmek çok daha kolay bir şekilde gerçekleşecektir.

E-ticarette Depolama Alanı Düzenlenmesi

E-ticarette depolama süreci içinde, depo kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken hususlardan bir diğeri ise depolama alanının düzenidir. Depolama alanının doğru bir şekilde yönetilmesi karışıklığa engel olmaktadır. Buna bağlı olarak, düzenli depolama alanı için belirli adımlar yer almaktadır. Bu adımlar şu şekilde belirtilmektedir;

  • Depolama alanının temiz tutulması ve gereksiz eşyaların atılması: Deponun daha işlevsel olarak kullanılması için depolama alanının temiz ve daha boş olması oldukça önemlidir.
  • Depolama alanının aydınlatmasının iyi olması: İş güvenliği ve iş verimliliği açısından aydınlık bir depo oldukça kullanışlı olacaktır. Aksi halde, siparişi alınan ürünün bulunmasından paketlenmesine kadar pek çok işi yapmak, personeller tarafından zor olabilmektedir.
  • Depoda bulunan alanların iyi bir şekilde değerlendirilmesi: Depolama alanının verimli kullanılması oldukça önemlidir. Boş kalan yerleri raf sistemi ile depo alanı genişletilebilir. Aksi takdirde, alan oldukça yetersiz gelecektir. Bu durumda, satıcı yeni bir depo kiralamak zorunda kalabilir ve bu da ekstra maliyete sebep olur.
  • Ürünlerin kategorilere ayrılarak düzenlenmesi: Ürünün özellikleri açısında kategorilere ayrılması, zaman tasarrufu ve iş verimliliği açısından oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır. Belirli özelliklerine göre birbirinden ayrıştırılmış ürünler, sipariş gelmesi halinde personeller tarafından bulunması ve paketlenmesi oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirilecektir.
  • Ürünlerin isimlerine ve barkodlarına dikkat edilmesi: Ürünlerin barkodu bulunmayan ürünlerde, doğru bir şekilde isimlendirme önemlidir. Aksi takdirde, gelen sipariş üzerine müşteriye yanlış ürün gönderme ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle, ürünün isimlendirilmesi personellerin dikkat etmesi gereken önemli hususlardan birisi olmaktadır.
  • Uzun vadede depolama planlaması yapılması: Depo tutarken ya da depo yönetimi yaparken uzun vadede düşünmek oldukça önemli bir husustur. Eğer satışlar ve siparişler artarsa, satıcı daha fazla ürüne ya da daha fazla çeşide ihtiyaç duyabilir. Bu durumda, ekstra depo maliyeti çıkmasını istemiyorsa depo düzenlemesini ya da depo büyüklüğünü işin başındayken kontrol altında tutması gerekmektedir.
  • Eğitimli personellere sahip olunması: Depoda çalışa personeller, iş sürecinde öneli bir konumdadırlar. Bu nedenle, onların iş konusunda eğitimli olması ya da iyi bir şekilde eğitilmesi işlerin iyi yürümesi konusunda etkilidir.
  • LIFO ve FIFO sistemlerinin belirlenmesi: Ürünler iki yöntemde satılmaktadır. LIFO son giren ürün, FIFO ilk giren ürün olarak belirli bir sıralama ile satılmaktadır. Fakat bu yöntemlerin hem avantajı hem de dezavantajları bulunmaktadır. Kişiler e-ticaret depolama süreci içinde bunlara dikkat etmelidir.

Yorum gönder