×

E-ticarette Hedef Pazar Ne Demektir ve Nasıl Belirlenir?

e-ticarette hedef pazar ne demektir ve hedef pazar nasıl belirlenir

E-ticarette Hedef Pazar Ne Demektir ve Nasıl Belirlenir?

Günümüzde pek çok kişi ürünlerini satabilmek için e-ticaret sitelerini kullanmaktadır. Fakat bu kişilerin ürünlerini kolay bir şekilde pazarlayıp satabilmesi için, hedef kitlenin hangi pazarlarda olduğunu bilmesi gerekmektedir. Doğru pazarın hedeflenmesi, işi başarılı bir şekilde yürütüp geliştirmek açısından oldukça büyük bir öneme sahip olmaktadır. Kişiler, e-ticarette hedef pazar ne demektir ve hedef pazar nasıl belirlenir sorularına yanıt aramaktadır.

Hedef Pazar Nedir?

Hedef Pazar, satılacak ürünün belirli bir kitleye doğrudan hitap etmesi anlamına gelmektedir. Eğer satıcı hedef pazarı doğru bir şekilde belirleyip pazarlama stratejisini ona göre geliştirirse işleri başarılı bir şekilde yürümeme gibi bir ihtimal söz konusu bile olamaz. Hedef kitlenin talepleri, nitelikleri ve ürün seçimlerini önceden bilmek, iş verimliliği konusunda büyük bir öneme sahip olmaktadır. Bu nedenle, kişiler e-ticarette hedef pazar ne demektir ve hedef pazar nasıl belirlenir gibi soruların cevabını merak etmektedir.

e-ticarette hedef pazar ne demektir ve hedef pazar nasıl belirlenir

E-ticarette Hedef Pazar Seçimi Nedir?

Hedef Pazar seçimi, ürünlerin pazarlanıp hizmet sunulacağı hedef kitleyi belirlemek anlamına gelmektedir. Hedef pazar seçimi sayesinde, ürün satış takibi, müşteri talepleri ve kar oranları kolay bir şekilde takip edilebilmektedir. Bu sayede satıcı, satış stratejisini belirleyebilmektedir. Hedef pazarın belirlenmesi ile web sitesi üzerinden satışa sunulan ürünlerin yalnızca hedef kitleye hitap etmesi kazanç ve kar konusunda artış sağlayacaktır. Bu nedenle, e-ticarette hedef pazar ne demektir ve hedef pazar nasıl belirlenir sorularının yanıtını bilmekte fayda vardır.

Hedef Pazar Seçim Stratejileri Nelerdir?

Hedef Pazar belirlenirken, kişilerin izlemesi gerek belli başlı stratejiler bulunmaktadır. Bu stratejiler uygulanması sayesinde, e-ticaret hedef kitle için doğru adımlar atarak ilerlemek mümkün olmaktadır. Bu stratejiler şu şekilde belirtilmektedir;

  • Tüm Pazar (farklılaştırılmış pazarlama) stratejisi: Adından anlaşılacağı üzere bu strateji tüm müşterilere ulaşmayı hedeflemektedir. Pek çok açıdan avantaj sağlayan bir strateji olsa da hemen her müşteriye ulaşmak da mümkün olmayabilir.
  • Çok Pazar ( farklılaştırılmış pazarlama) stratejisi: Çok geniş ürün yelpazesine sahip olan e-ticaret siteleri için oldukça uygun bir strateji olmaktadır. Bu strateji sayesinde ürün satmak ve kazanç elde etmek mümkün olmaktadır.
  • Tek Pazar (yoğunlaştırılmış pazarlama) stratejisi: Bu strateji türünde, pek çok bölüme sahip olan e-ticaret sitesinin sadece bir bölümünde hedefe ulaşmak istenmesi amaçlanmaktadır. Böylece, tek bir bölümde yer alan ürünlere ilgisi olan müşteriler, bu strateji için hedef Pazar olmaktadır.
  • Niş Pazar (dar dilimli pazarlama) stratejisi: Bu strateji türünde, e-ticaret sitesi spesifik bir ürün için spesifik bir hedef pazar belirlemeyi amaçlamaktadır. Genellikle rakip sayısının azlığından dolayı kar ve kazanç oranı bu stratejide oldukça yüksek olabilmektedir. Kişiler, e-ticarette kendi ürün yelpazelerine göre bu tür stratejileri kullanmaktadır. Stratejiler, işi yönlendirilmesi için yöntemlerdir.

E-ticaret Siteleri İçin Hedef Pazar Araştırması

Hedef Pazar araştırması yaparken dikkat edilmesi ve değerlendirilmesi gereken bir takım bilgiler vardır. Bu araştırma yapılırken iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Genellikle bir yöntem tercih edilse de iki yöntemi birlikte kullanmak daha olumlu sonuçlar verebilmektedir. Bu yöntemler şu şekilde belirtilmektedir;

  • Birincil araştırma: Bu araştırma türünde müşteriye odaklanılır. Bilgiler analiz edilerek hedef kitle tanınmaya çalışılır. Müşteri profilleri hedef pazarı tanıma ve keşfetme açısında oldukça etkili bir faktör olmaktadır. Bu bilgiler de güncel yöntemlerin durumları sayesinde elde edilir. Sosyal medya platformları üzerinden anketler yapılarak hedef kitlenin analizi ve müşteri isteklerinin ne olduğu belirlenir. Fakat her şeyden önce hedef pazarın keşfi yapılır.
  • İkincil araştırma: Bu araştırma türünde önceden araştırılmış kaynaklardan bilgi toplanabilir. Önceden araştırılmış olan kaynakların pek çok açıdan analizi yapılabilmektedir. Ayrıca web siteleri, özel araştırma ajanslarının raporları ve kamu kaynakları da istatistikleri ve satış grafiklerini değerlendirme konusunda yardımcı olabilmektedir. E-ticarette hedef pazar ne demektir ve hedef pazar nasıl belirlenir sorusuna yanıt arayan kişiler için, hedef pazar araştırma yöntemleri bu şekilde belirtilmektedir.

E-ticaret Siteleri İçin Hedef Pazar Seçimi Nasıl Yapılır?

Hedef Pazar seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken hususların başında ürün özellikleri ve müşteri talepleri yer almaktadır. Bunun yanı sıra hedef Pazar seçimi yaparken bazı adımlar bulunmaktadır. bu adımlar şu şekilde belirtilmektedir;

  • Ürünlerin özelliklerine dikkat edilmesi
  • Rakiplerin analiz edilmesi ve rekabet koşulları
  • Hedef pazarının koşullarının incelenmesi
  • İşletme kaynaklarının gözden geçirilmesi
  • Hedef kitlenin beklentilerinin araştırılması
  • Hedef kitlenin alışveriş yapma oranı ve hedef pazarın taleplerine dikkat edilmesi

E-ticaret Siteleri İçin Hedef Pazar Örnekleri

E-ticarette hedef Pazar ne demektir ve hedef pazar nasıl belirlenir sorusuna cevap arayanlar için, hedef pazarı seçimi yaparken bu konuda başarılı olmuş firmalar göz önüne alınmalıdır. Amazon bu hedef pazar örnekleri içinde en iyi hedef Pazar örneğidir. Başlangıçta sadece kitap satarak belirli bir kitleye hitap ederken şimdi pek çok ürünle yelpazesini genişleterek daha fazla ve farklı kitlelere hitap etmektedir. Hedef pazarın seçimi yapılırken, daha fazla müşteriye hitap edilmesi amaçlanmalıdır. Bu doğrultuda hareket edilirse, ulaşılacak müşteri sayısı ve kazanç oldukça fazla olmaktadır. Her iki cinsiyet, her yaş grubu ve ortak ilgi alanları belirlenmelidir. E-ticarette hedef Pazar seçimi yapılırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli husus budur.

Yorum gönder