×

Evden E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Evden e-ticaret nasıl yapılır

Evden E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Evden e-ticaret nasıl yapılır? Son zamanların özellikle içinde bulunduğumuz dönemin etkisiyle evden yapılabilen işlere olan talep arttı. Bununla birlikte çeşitli sebeplerden dolayı da evden e-ticaret yapmak tercih edilebiliyor. Peki, bu ticaret alanında nasıl aktif olunabilir, nasıl başarılı bir e-ticaret pazarı oluşturulabilir?

Evden e-ticaret yapmak; belli koşullar göz önünde alındığı takdirde başarılı olma ihtimali yüksek olan ve geniş hedef kitlesi dolayısıyla çok iyi bir satış alanıdır. Evden e-ticaretin pek çok açıdan avantajlı olduğunu söylemek mümkündür.

Özellikle kişisel zaman ayarlaması imkanı sağlaması ve dileğe göre rahatlıkla evde çalışma ortamı oluşturabilmesi dolayısıyla tercih edilen bir alandır. Şimdi evden e-ticaret yapmanın ayrıntılarına ve püf noktalarına bakalım:

Evden E-Ticaret Yapmanın Ayrıntıları

Evden e-ticaret yapmak; tüm ticaret alanlarında olduğu gibi özen isteyen bir iştir. Belli noktalara dikkat etmek gerekir. Bu önemli ayrıntıları şöyle sıralamak mümkündür:

  • Uygun kanun ve şartlara göre şirketleşmek
  • Satılacak ürünün başta belirlenmesi ve stokların oluşturulması
  • Satışın yapılacağı e-ticaret alanını oluşturmak ya da belli siteler aracılığıyla mağaza açmak
  • Başarılı bir kargo süreci yönetmek

Yukarıda sayılan özellikler; e-ticaret yapma konusunda önemli noktalar arasındadır. Özellikle evden yapılacak e-ticarette kişi sayısı firmalara nazaran az olduğu için; bu aşamaları takip etmek ve yönetmek; bazı açılardan daha meşakkatli görünebilir; ancak iyi bir planlamayla başarılı bir e-ticaret alanı oluşturmak mümkündür.

Uygun Kanunlar Dâhilinde Şirketleşmek

Bu nokta gerekli mi diye sorulabilir. Şirketleşme konusu gözünüzü korkutmasın; evden çalışma konusunda da belli izlek ve düzenlemeler dâhilinde şirketleşmek kolay bir süreçtir. Aynı zamanda gereklidir de; çünkü e-ticaret alanında şirket olma koşulu aranır.

E-ticaret yapmak için gerekli evraklar da dahil olmak üzere; şirket kurulabilir; evden çalışma yöntemini tercih edenler için; özellikle başlangıçta şahıs şirketi kurulması tavsiye edilir. Şirket kurma fikri; genelde yoğun belgeler ve kalabalık bir çalışan kitlesini çağrıştırsa da, aslında şahıs şirketi kurmak pratik ve kolay yapılabilen bir işlemdir.

Satılacak Ürünün Belirlenmesi ve Stokların Oluşturulması

Evden e-ticaret yapılırken de; genel ticaret kuralları temelde geçerli olur. Yani satılacak ürünün başta belirlenmesi ve hedef kitlenin ona göre oluşturulması da bu alanda önemli bir süreçtir. Ürün belirlendikten sonra; diğer pek çok ayrıntı ona göre şekillenir.

Stokların oluşturulması konusu da; yine ürünün içeriğine ve piyasadaki genel talebe göre yapılması gereken bir işlemdir. Örneğin; el yapımı tek bir ürün oluşturuluyorsa; bunu stoku genelde olmaz ve sipariş esası üzerinden ilerlenir.

Ancak seri üretim mantığına dayalı ve piyasadaki ihtiyacı karşılama amacıyla sürümden kazanmak amaçlanan bir ürün satışında; elbette belli bir stoku gerekir. Bu süreç tamamen yapacağınız işin içeriğine göre şekillenir.

Evden e-ticaret nasıl yapılır

Satış Yapılacak E-Ticaret Hesabını Oluşturmak Veya Piyasadaki Siteler Aracılığıyla Satış Yapmak

Burada evden e-ticaret düzenlemesi de dâhil olmak üzere yapılabilecek tüm işlemleri etkileyecek bir konu devreye giriyor: Müşterilere hangi kanallar üzerinden ulaşılacağı konusu. Temel olarak e-ticaret mantığında yer alan iki sistem var; birisi tamamen bireysel şekilde işe atılmak ve şartları büyük oranda kişisel olarak belirleyebilmek için; bireysel bir e-ticaret hesabı oluşturmak ve bu şekilde ilerlemek olabilir.

Tabii burada dikkat edilmesi gereken temel nokta; kişisel bir satış alanı oluşturulsa dahi belli prosedürler dâhilinde hareket etme zorunluluğudur. O nedenle; satış politikası olarak bu yolu seçenlerin; kanuni düzenlemelere daha fazla hâkim olması gerekebilir.

Bir diğer seçenekse, var olan ve kurulu bir düzene sahip olan hazır alışveriş siteleri üzerinden satış yapmaktır. Evden e-ticaret yapmaya yeni başlandıysa; bu seçenek de değerlendirilebilir. Çünkü bu siteler belli koşullara göre sistemlerini kurdukları için; ilk başlarda birçok işlemle bireysel olarak ilgilenmeniz gerekmez; bu da size ürün satışına daha rahat odaklanabilme imkânı tanır. Evden ürün satışı konusunda çok önemli olan bir diğer noktayla devam edelim:

Ürün Satışında Kargo Süreci

Her ne koşulda olursa olsun başarılı bir kargo süreci müşteri memnuniyeti açısından çok belirleyici bir kıstastır. Bu nedenle evden e-ticarete yeni başlanmış olsa da; hazır en başındayken kaliteli bir kargolama süreci yönetebilecek bir firmayla çalışmakta fayda var.

Ürün çok kaliteli ve müşterinin talebine ve fiyat aralığına uygun olabilir ancak; son aşama sayılan kargo süreci gereken özende yürütülmezse bu platformdan istenen verimi almak zor olabilir. Bu nedenle kargo aşamasına ayrıca hassasiyet göstermekte fayda var.

Evden E-Ticaret Konusuna Dair

E-ticaret yapmak için gerekenler konusunda; en dikkat çeken ve bilinmesi şart olan unsurları bir araya getirdik. Bunların dışında kalan ve e-ticarete dair bilinmesi gereken ayrıntılar mevcut olmakla beraber; genelde işe başladıktan sonra hâkim olunabilecek konulardır. Evden e-ticarete başlamadan evvel bilinmesi gerekli olan bazı önemli noktalar yukarıda saydığımız şekilde olmaktadır.

E-ticaretin evden yapılmasının olumlu pek çok tarafı vardır. Hem bireysel olarak bir iş yürütme imkânı tanır hem de çalışma sürecini yine kişisel olarak şekillendirme şansı bulunur. E-ticaret alanında çok geniş bir kitleye hitap etme gücü ve potansiyeli bulunur.

Ayrıca geleneksel ticaret kollarına nazaran çok daha az masrafla bir iş kurma imkânı taşır. Tüm bu süreçler; e-ticareti yarı zamanlı ya da tam zamanlı iş olarak düşünen ve evden yürütebileceği bir çalışma hayatı oluşturmak isteyenler tarafından takip edilmektedir.

Yorum gönder