İnternetten Satılması Yasak Olan Ürünler
İnternetten satılması yasak olan ürünler, kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Bu tarz yasaklı ürün satan sitelerin yasal yükümlülükleri yoktur ve tespit edildiği anda çeşitli cezalar ile yargılanmaktadır. Son dönemlerde artan e-ticaret uygulaması ile birlikte pek çok kişinin internet üzerinden satış yaptığı bilinmektedir. Ancak yapılacak olan bu satışların kesinlikle uygun ürünler içermesi gerekmektedir.
Devlet tarafından farklı kanunlar kapsamında internet üzerinden satışı yasaklanan ürünlerin listesi, pek çok site üzerinden görülebilmektedir. Konu hakkında inceleme yaparak hangi kategoride ürün satmanız gerektiğini belirleyebilir ve doğru yollarla e-ticarete adım atabilirsiniz. Pek çok nedenden ötürü internet ortamında satışı yasaklanan ürünlerden bazıları şunlardır:
- Reçete ile satılan ilaçlar
- Alkollü içecekler, elektronik sigara ve diğer tütün mamulleri
- Veteriner tıbbi ürünleri
- Sahte belgeler
- Taklit tasarım ürünleri
- Uyuşturucu veya bağımlılık yapan diğer maddeler
- Kültür ve tabiat varlıkları
Reçete İle Satılan İlaçlar
Satışı yasak olan ürünler başlığı altında hiçbir firmanın internet üzerinden satamayacağı belli başlı ürünler bulunmaktadır. Bu ürünlerin satışının yasaklanmalarının sebepleri birbirlerinden farklı olabilmektedir. Tek ortak nokta ise insan yaşamına ve toplum yaşamına aykırı olduğu düşünülen ürünler yasaklanmıştır.
Yasaklanan bu ürünler arasında reçete ile satılan ilaçlar da yer almaktadır. Normal şartlarda herhangi bir eczaneden reçete olmadan da bu ürünlerin alınması mümkün değildir. Doktor kontrolünden geçtikten sonra doktor tarafından tavsiye edilen ilaçların eczanelerden alınması gerekmektedir.
Alkollü İçecekler, Elektronik Sigara ve Diğer Türün Mamulleri
İnternet üzerinden satışı yasak olan ürünler arasında alkol çeşitleri ve tütün ürünleri de bulunmaktadır. Pek çok marketin online alışveriş sitelerinde bu kategorinin olmadığı rahatlıkla görülebilmektedir. Bu ürünlerin satışının yasaklanmasındaki temel nedenler arasında bu ürünlerin markalarının reklam edilmesinin uygun görülmemesi yer almaktadır.
4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Ve Kontrolü Hakkında Kanunu kapsamında alınan bu kararlar kapsamında internet ortamında tütün ürünlerinin ve alkol içeren ürünlerin satışının yapılması kesinlikle yasaklanmıştır.
Veteriner Tıbbi Ürünleri
İnternetten satılması yasak olan ürünler arasında çok sayıda ürün yer almakta ve ürünlerin satışı belirli kanunlar çerçevesinde yasaklanmıştır. İnternet ortamında satılması yasak olan ürünlerin satışını yapan siteler tespit edildiğinde bloke edilme ve hatta diğer cezai işlemlere çarptırılma durumları bulunmaktadır.
Veteriner tıbbi ürünlerinin de internet ortamında satışının yapılması yasaklanmıştır. Satışının yasaklanmasının yanı sıra ürün tanıtımı veya reklamı gibi diğer durumların yapılması da yasaklanan eylemler arasında yer almaktadır. Veteriner tıbbi ürünleri yalnızca şu koşullarda satılabilmektedir:
- Bakanlıktan ruhsat almış olan ecza depoları
- Sağlık bakanlığı tarafından ruhsata sahip olan ecza depoları
- Bakanlıktan veteriner tıbbi ürün satışına yönelik izin almış muayenehaneler
- Polikinlikler ve hayvan hastaneleri
Sahte Belgeler
İnternet ortamında yapılan alışverişlerde satışı yasaklanan çok sayıda ürün bulunmaktadır. Bu ürünler arasında yer alan sahte belgeler de gerekli kanun ve görüşler kapsamında bu listede yer almaktadır. Resmi ve özel belgeler olarak ikiye ayrılan bu sahte belgeler her koşulda incelenmekte ve ilgili internet sitesine cezai yaptırım uygulanabilmektedir.
Türk Ceza Kanunu kapsamında belgede sahtecilik suçu olarak nitelendirilen sahte belge yapımı veya satışı her türlü suç sayılmakta ve yapan kişilere muhakkak caydırıcı ceza uygulanmaktadır. İnternet ortamında satışı yasaklanan bazı sahte belge örnekleri şunlardır:
- Sahte diploma
- Sahte kimlik
- Sahte pasaport
Taklit Tasarım Ürünleri
E-ticarette satışı yasak olan ürünler kapsamında yer alan taklit tasarım ürünlerinin satışı, belirli kanun ve kararnameler kapsamında yasaklanmıştır. Bu ürünlerin satışının yasaklanmasındaki asıl sebep ise orijinal ürüne yapılan tecavüz etme durumudur. Farklı markaya ait olan ürünlerin satışının yapılmasında ağır cezalar uygulanabilmektedir.
Bir internet sitesi sahibinin taklit tasarım ürünlerini satması halinde Markaların Korunması Kanunu kapsamında alınan kararlar ile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılması söz konusudur. Bunun dışında para cezasının uygulandığı da görülebilmektedir.
Uyuşturucu veya Diğer Bağımlılık Yapan Maddeler
Uyuşturucu ve diğer bağımlılık yapan maddelerin internet ortamında satışının yasaklanması bilinenler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra bu tarz ürünlerin elden satışı da ülkemizde illegal durumlar arasındadır. İnsan ve toplum sağlığına zarar veren bu durum, çeşitli cezalar ile sonuçlanmaktadır.
İnternet üzerinden satışı yasak olan ürünler dahilinde bulunan uyuşturucu tarzı ürünler on yıldan az olmama şartı ile hapis cezasıyla sonuçlanmaktadır. Bu cezaya tabi olan kişiler ise şu şekilde açıklanabilir:
- Kabul eden kişi
- Depolayan kişi
- Bulunduran kişi
- Başkalarına veren kişi
- Satın alan kişi
Kültür ve Tabiat Varlıkları
E-ticarette satışı yasaklanan ürünler kapsamında yer alan pek çok ürün arasında kültür ve tabiat varlıkları da yer almaktadır. Bu ürünlerin satışının yasaklanmasındaki asıl sebepler arasında ilgili eşyaların veya kalıntıların paha biçilemez değerde olması ve mutlaka korunması gerektiği yer almaktadır. Özellikle tarih öncesine ait bir bulguya rastlanması halinde mutlaka ilgili mercekler ile görüşülmesi ve bu ürünlerin alanında uzman kişilere devredilmesi gerekmektedir.
Gerek tarih öncesini yansıtan kültür, din, bilim ve güzel sanatlar niteliği taşıyan ürünler, gerekse de yine tarih öncesinde yer alan ve geçmiş yaşama ait olan çeşitli bulgular hem elden hem de internet üzerinden satışı kesinlikle yasaklanmıştır. Bu tarz ürünlerin müzede sergilenmesi gerektiği unutulmamalı ve tarihi değerlere muhakkak saygı gösterilmelidir.
Yorum gönder