×

Sosyal Medyanın E-ticarete Katkısı

Sosyal medyanın e-ticarete katkısı

Sosyal Medyanın E-ticarete Katkısı

Sosyal medyanın e-ticarete katkısı oldukça gelişmiş ve artmış durumdadır. E-ticaretin ve sosyal medya kullanımının ayrı ayrı gelişmesi ile birlikte ikisi de adından sıkça söz ettirmeye başlamıştır. Aynı zamanda sosyal medya kullanımının e-ticareti doğrudan etkilediğini söylemek de mümkün olacaktır. Çünkü çoğu sosyal medya platformu üzerinden ürün değerlendirmesi, ürün satışı veya ürün tanıtımı gibi eylemler yapılmaktadır.

Günümüzde aktif olarak kullanılan 5 sosyal medya platformu bulunmaktadır. Bunlar;

  • Snapchat
  • Facebook
  • İnstagram
  • Twitter
  • TikTok şeklindedir.

TikTok ve İnstagram, diğer sosyal medya platformlarına göre daha fazla tercih edilmektedir. Bu tercih edilme avantajı ile birlikte e-ticaret konusunda da pek çok insan ilk olarak bu iki sosyal medya platformunu değerlendirmektedir. TikTok, görsel içeriği ile bu eylemi destekler nitelikteyken, İnstagram ise sahip olduğu satış özelliği sayesinde tercih edilmektedir.

İnsanların fazlasıyla tercih etmekte olduğu e-ticaret, sosyal medyalar ile desteklenir nitelikte olduğu için daha da önem kazanmış durumdadır. Çoğu müşteri ve satıcı, bu iki kavramı ortak duymakla birlikte bir arada kullanmayı da tercih etmektedir. Örneğin bir markanın İnstagram hesabının olduğu bilinmektedir. Müşteri ise alışverişten önce mutlaka sosyal medya hesaplarına göz atmaktadır.

E-ticarette Sosyal Medyanın Önemi

E-ticarette sosyal medyanın önemi, göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Günümüzde sosyal medya kullanımının artması ile birlikte e-ticaret sektörü de gelişim göstermeye devam etmiştir. Bu iki kavramın birlikte anılmasının temel sebepleri arasında ürün tanıtımı yer almaktadır. Sosyal medya platformları sayesinde, belli bir markaya ait olan veya kişinin bireysel mağazasının bir ürünü sosyal medya ile müşterilere tanıtmak mümkün hale gelmiştir.

Girişimciler için ve müşteriler için oldukça önemli bir yere sahip olan sosyal medya ve e-ticaret ilişkisi, şu hususlar kapsamında ayrılmaz bütün haline gelmiştir:

  • Satışı yapılan ürünler için geri dönüt kolaylıkla yapılabilmektedir.
  • Müşterilerin ürünü iyi veya kötü yönde eleştirmesi, ve bu eleştirilerin satıcıya ulaşması daha hızlı olmaktadır.
  • Daha önce görülmemiş ve denenmemiş ürünleri sosyal medyada yer alan tanıtımlar sayesinde gönül rahatlığıyla seçme imkanı bulunmaktadır.
  • Diğer kullanıcı yorumlarına erişim sağlama hızı yüksektir.
  • Sosyal medyaya özel birtakım kampanyalar düzenlenir ve müşteriler bu kampanyalardan yararlanabilir.

Yukarıda yer alan avantajlar, sosyal medyanın e-ticaretteki önemini açıklar niteliktedir. Online internet siteleri üzerinden birçok maddeye erişim sağlamak pek mümkün değildir ve oldukça zordur. Ancak sosyal medya hesapları sayesinde ürün hakkında daha detaylı bilgilere erişim sağlamak mümkündür. Aynı zamanda diğer markalar ile kıyaslama imkanı da kolay bir hal almaktadır.

Sosyal medyanın e-ticarete katkısı

Sosyal Medyada Alışveriş Yapmak Güvenli Mi?

Sosyal medyada alışveriş yapmak güvenli mi sorusu, pek çok müşteri tarafından öncelikli olarak merak edilen konular arasında yer almaktadır. Günümüzde her ne kadar online alışveriş seçeneği gelişmiş olsa da bazı korsan alışveriş siteleri kötü sonuçlar ile karşılaşmanıza zemin hazırlayabilmektedir. Hal böyle olunca diğer internet sitelerine ve hatta sosyal medya satışlarına duyulan güvende azalma yaşanmaktadır.

Sosyal medya üzerinden satış yapmakta olan pek çok butik sayfa ve marka bulunmaktadır. Mağazaya gitmek yerine online alışverişi tercih eden bireyler bu mağazalara göz atmakta ve kendileri için uygun ürünleri seçmektedir. Ancak iş satın alma kısmına gelince çoğu müşterinin çekimser davrandığı görülmektedir. Bu endişenin ortadan kalkması için yapılması gereken bazı incelemeler vardır. Bunlar;

  • İlgili sosyal medya hesabının takipçi sayısı
  • Ürünler hakkında yapılan yorumlar
  • Ödeme yöntemleri
  • Sayfa sahibinin müşteriler ile kurduğu diyalog
  • Ürünlerin kalitesi şeklindedir.

Yukarıda yer alan ve daha fazla detay hakkında dikkatli olursanız doğru ve güvenilir bir sosyal medya hesabından alışveriş yapmış olabilirsiniz. Aynı zamanda tercih edilen ve müşteri kapasitesi yüksek olan sosyal medyaları tercih etmeniz çok daha doğru bir karar olacaktır.

Sosyal Medyada Satış Yapmak Mümkün Mü?

Sosyal medyanın e-ticarete katkısı kapsamında merak edilen sosyal medya satışları, pek çok girişimci veya sosyal medya kullanıcısı tarafından araştırılmaktadır. Günümüzde çoğu İnstagram kullanıcısının sahip olduğu satış hesabı üzerinden ürün satışı yaptığı görülmektedir. Bunun sonucunda da İnstagram üzerinden satış yapmanın mümkün olduğu kolaylıkla anlaşılabilmektedir.

Diğer sosyal medya platformlarının yanı sıra İnstagram’ın satış yapmaya daha fazla elverişli olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Çünkü görsellik konusunda pek çok imkan tanımakta ve kullanıcı sayısı da toplama göre ön sıralarda yer almaktadır. Bununla birlikte İnstagram, satış yapılabilmesi için buna uygun birkaç profil belirlemiştir. Bu profillerden yararlanarak ürün satışı yapabilirsiniz. Peki, hangi kategoride ürün satışı yapılabilir?

  • Kıyafet
  • Renkli kozmetik ürünleri
  • Aksesuarlar
  • Ev ve iş yeri için aksesuarlar
  • Mobilyalar
  • Ayakkabı & çanta

E-ticarette Sosyal Medya Yönetimi

E-ticarette sosyal medya yönetimi, bu konu kapsamında tercih edilebilecek adımlar arasında yer almaktadır. Çoğu markanın sosyal medya hesabı olduğunu görmek mümkündür. Bu kullanım, mevcut müşteri sayısının artmasına ve ürün tanıtımının daha hızlı yapılmasına olanak sağlamaktadır.

Özellikle piyasa üzerinde henüz yeni olan markaların sosyal medya kullanımları oldukça önemlidir. Çünkü ulaşmayı hedefledikleri müşteri sayısına sosyal medya hesapları sayesinde daha hızlı bir şekilde erişim sağlayabilirler. Aynı zamanda bünyesinde yer alan ürünlerin tanıtımını ve hatta satışını yapmak, açılacak İnstagram sayfası sayesinde çok daha kolay olacaktır. Bununla birlikte müşteri yorumlarını değerlendirmek de kolaylaşacaktır.

Yorum gönder