×

Stoksuz Satış Nedir? Nasıl Yapılır?

Stoksuz satış nedir

Stoksuz Satış Nedir? Nasıl Yapılır?

Günümüzde e-ticaret web sitesi kurarak iş yapmak isteyen fakat yeterli sermayeye sahip olmayan pek çok kişi stoksuz satış nedir? Nasıl yapılır? sorusuna yanıt aramaktadırlar. Son yıllarda, kişilerin internet üzerinden alışveriş yapmaları ile e-ticaret üzerinden ürün pazarlama ve satış yapma oldukça yaygın bir iş alanı haline gelmiştir. Başta gençler olmak üzere pek çok kişi bu iş alanının avantajlarını kullanmak ve kazanç elde etmek istemektedirler. Fakat belirli bir sermayeye sahip olmadan fiziksel olan ticaret gibi e-ticarette yapılamamaktadır.

E-ticaret web sitesi kurulması halinde bu işi daha az bir bütçe ile gerçekleştirmek oldukça mümkün olmaktadır. Kişiler, bir e-ticaret web sitesi kurmalarının dışında ürünler için tedarikçi sağlayarak başka herhangi bir şey için bütçe ayırmadan sadece gelen siparişleri tedarikçiye yönlendirerek ürün satışını gerçekleştirebilmektedirler. Peki, stoksuz satış nedir? Stoksuz e-ticaret nasıl yapılır?

Stoksuz Satış Nedir?

Stoksuz satış nedir? Nasıl yapılır diye merak eden pek çok kişi bu soruya yanıt aramaktadırlar.  stoksuz satış yapan e-ticaret web siteleri dropshipping olarak adlandırılmaktadırlar. Stoksuz satış yapan firmalar, herhangi bir şekilde depoda ürün tutmadan müşteriler tarafından gelen siparişleri tedarikçilerden sağlayarak satış yapmaktadırlar. Kişiler, bunu XML entegrasyonu kullanarak yapabilmektedirler. XML entegrasyonu, bir e-ticaret sitesinin başka bir e-ticaret web sitesine ürün tedarik etmesini sağlamaktadır. Bu sistem sayesinde tedarikçi firma, diğer firmaya ürünün fotoğraflarını ve özelliklerini XML entegrasyonu yaparak gönderir. Böylece, eğer e-ticaret sitesi ürün siparişi alırsa, ürün müşteriye tedarikçi firma tarafından gönderilmektedir. Bu sistem kullanılarak e-ticaret web siteleri stoksuz bir şekilde satış yapabilmektedirler.

Stoksuz satış nedir

Stoksuz Satış Avantajları

Stoksuz satış nedir? Nasıl yapılır? diye merak edip e-ticaret web sitesi kurarak herhangi bir şekilde ürün sermayesine sahip olmayan kişiler, stoksuz ticaret yapabilmektedirler. Her işin olduğu gibi, işin bu şekilde yürütülmesinin de avantajları bulunmaktadır. Stoksuz e-ticaret yapmanın avantajları şu şekilde belirtilmektedir;

  • Stoksuz satış yapan e-ticaret web siteleri, ürün stoku bulunmadığı için herhangi bir şekilde depoya ihtiyaç duymamaktadırlar. Depoya ihtiyaç duyulmadığı için, depo kirası ve depo yönetimi gibi işlere zaman ve para harcamak zorunda kalmamaktadırlar.
  • Stok yapılmadığından dolayı, depo yönetimi için herhangi bir şekilde personele ihtiyaç duyulmamaktadır. Personele ödenecek para da firmaya kalacaktır. Bu da kar için oldukça önemli olmaktadır.
  • Pek çok tedarikçi ile çalışma imkanı olduğundan, herhangi bir şekilde ürün sermayesine sahip olmadan müşterilere oldukça geniş bir ürün yelpazesi sunulabilmektedir.
  • Pek çok tedarikçiden farklı farklı ürünlerin e-ticaret web sitesi üzerinden müşterilere sunulması sayesinde, farklı hedef kitlelerine ulaşılabilmektedir.
  • Depo, stok ve kargo süreçlerinin yönetimi gibi işler olmadığından dolayı, herhangi bir yerde internet olduğu sürece iş kolay bir şekilde yönetilebilmektedir.
  • Stoksuz satış yapıldığından dolayı, ürünler için sermaye ayırmaya gerek yoktur. Bu nedenle, az bir sermaye ile e-ticaret web sitesi kurarak iş yürütülebilmektedir.
  • E-ticaret web sitesi, sadece kendi sitesi üzerinden satışa sunduğu ürünlerin stoku için para ödemektedir. Bu ürünler dışında kalan ürünlerin satışı ya da stoku için herhangi bir bedel ödemek zorunda değildir.
  • Kargo süreci, kargo ücreti ve paketleme gibi pek çok iş, tedarikçi firma tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle, stoksuz ürün satışı yapan e-ticaret sitesi, kargo şirketleriyle kargo anlaşması yapmak zorunda kalmamaktadır.

Stoksuz Satış Dezavantajları

Stoksuz satış nedir? Nasıl yapılır? sorusuna yanıt arayan pek çok e-ticaret sitesi ürün stoku bulundurmadan satış yapmaktadır. Fakat bu şekilde satış yapmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da yer almaktadır. Bu dezavantajlar şu şekilde belirtilmektedir;

  • Ürünler müşterilere direkt olarak tedarikçi tarafından gönderildiğinden dolayı, satışı yapan e-ticaret sitesi ürünün özellikleri hakkında bilgi sahibi olmamaktadır. Bu nedenle, müşterilerin sorduğu sorulara ya da ürün ile ilgili karşılaştıkları sorunlara hızlı ve kolay bir şekilde cevap verip çözü üretilmediğinden dolayı, satış yapan e-ticaret web sitesi müşteri memnuniyeti konusunda eksik kalacaktır.
  • Müşteriler ürün ile ilgili karşılaştıkları sorunlarda satışı yapan site ile iletişime geçmektedirler. Bu nedenle, tedarikçinin yapmış olduğu hatadan satışı yapan e-ticaret sitesi mesul olmaktadır.
  • Ürünün tedarikçi tarafından gönderiliyor olması işin kontrol edilmeyeceği anlamına gelmez. Bu nedenle, kargonun geç gitmesi gibi kargo sürecinin de takip edilmesi gerekmektedir.
  • E-ticaret web sitesinin çalıştığı tedarikçinin stokunu sürekli takip etmek zorundadır. Tedarikçi pek çok stoksuz çalışan e-ticaret web siteleriyle çalışabileceğinden dolayı stoklar tükenebilmektedir. Bu nedenle, müşteriye stoku olmayan ürünün satılması, iade işlemleri gibi pek çok sıkıntı ile karşı karşıya kalınmasına neden olmaktadır.
  • Tedarikçilerin gönderdikleri ürün bilgilerinin yanlış olmaması için ürün özellikleri ve bilgileri kontrol edilmelidir. Aksi takdirde, müşteri yanlış yönlendirilebilmektedir.
  • E-ticaret web sitelerinin stoksuz satış yapmaları kazanç sağlama açısından düşük olmaktadır. Bu nedenle, stoksuz satışın en büyük dezavantajlarından biri düşük kar sağlamasıdır.

Stoksuz Satış Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Stoksuz satış nedir? Nasıl yapılır? diye merak eden kişiler için, e-ticaret web sitesi kurarak satış yaparken dikkat etmeleri gereken en önemli şey, iş işleyişine önem veren iyi firmalar ile çalışmasıdır. Bunların yanı sıra, ürünün özelliklerini bilmek de hem satış sırasında hem de satış sonrasında müşterilere destek hizmeti verilmesi açısından oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır.

Yorum gönder