×

Anadolu Selçuklu Devleti

Anadolu Selçuklu Devleti

Anadolu Selçuklu Devleti

Türkiye Selçuklu Devleri olarak bilinen eski devletlerden biridir.

Anadolu Selçuklu Devleti Ne Zaman ve Kim Tarafından Kuruldu?

Süleyman Şah tarafından kurulmuştur. Kuruluş tarihi ise 1075’tir. Türk-İran geleneğine sahip ve aynı zamanda Sünni İslam devletlerinden biri olarak tarihte yer almıştır.

Türkler zamanla çeşitli nedenlerden ötürü Orta Asya’da göç etmek zorunda kalmışlardır. Bu yüzden kendilerine artık yeni bir yer bulma arayışı içinde olmuşlardır. Büyük Selçuklular ise civardaki bölgelere akınlar düzenlemiştir. Anadolu’ya ilk akınlar yapıldığında ise tarih 1015 ve 1018 yıllarıydı. Dandanakan Savaşı ile Gaznelileri yenerek bağımsız bir devlet olmayı başarmışlardır. Bağımsızlığını kazanınca zamanla yapılan akınlar da daha sistemli ve oturaklı hale gelmiştir. Yapılan bu savaşlar sonucunda da Anadolu topraklarının uygun bir yer olduğu sonucuna varılmıştır.

Ülkenin farklı yerlerinde yapılan kervansaraylar, köprüler, camiler ve medreseler mimari anlamda oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. Eşrefoğlu Camisi ise bu devletin döneminde yapılan önemli mimari yapılardan biridir.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin Başkenti

Kutamışoğlu Süleyman Şah tarafından kurulan bu devlet uzun yıllar boyunca ayakta kalmayı başarmış bir devlet olmuştur. Başlarda İznik’i ele almış olmalarından ötürü İznik başkent olarak kalmıştır. Ama daha sonralarda yapılan Haçlı Seferi sonucunda İznik düşmüştür. Selçuklu Devleti, artık Anadolu içlerine çekilmeye başlamıştır. Konya ise bu devletin başkenti olarak kalmıştır.

Anadolu Selçuklu Devleti

Devletin Bayrağı ve Anlamı

Bayrak üzerinde bulunan çift başlı kartal, güç ve kudretim simgesi olmuştur. Bayrak üzerinde bulunan ok ve yay ise savaşçı bir ruha sahip olduklarını temsil ediyor.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin Dili

Anadolu Selçuklu Devleti’nin kullanılan resmi dil ise Farsça idi. Fakat ilim alanında kullandıkları dil ise Arapça’ydı. Fakat bu dönemde Anadolu topraklarında konuşulan 3 farklı dilin daha olduğu biliniyor. Bunlar da Türkçe, Süryanice ve Ermenice’dir.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin Yaptığı Savaşlar

Bizans İmparatorluğu ile arasında gerçekleşen ilk savaş 1048 yılında olmuştur. Aynı zamanda bu savaş Pasinler Savaşı olarak da bilinir. Yapılan bu savaş sonucunda ise Selçuklu zaferle savaşın içinden çıkmıştır. Gerçekleşen bu savaş ise Anadolu üzerinde hakimiyetin ele alındığı ilk savaş olmuştur.

Sonralarda yapılan savaş ise 1071 yılında olmuştur. Bu yılda yapılan savaş Malazgirt Savaşı’dır. Bu savaşın sonucunda da Selçuklu Devleti savaştan zaferle çıkmıştır. Bu savaşta elde edilen zaferden sonra Azerbaycan, İran gibi bölgelerde yaşayan Türkler artık Anadolu’ya göç etmeye başlamıştır.

13.yüzyılda ise Anadolu Selçuklu Devleti oldukça güç kazanmıştır. 1243 yılına ise Kösedağ Savaşı’na girmiştir. Fakat bu savaşta mağlup olan Selçuklu Devleti, İlhanlılar’a yıllık olarak haraç ödemek zorunda kalmıştır.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin Ekonomisi

Köylerde tarımsal üretim yapılıyordu. Kent nüfusunun büyük bir kısmını ise zanaatçılar ve işçiler oluşturuyordu. Fakat nüfusun ayakta kalmasını sağlayan ekonomik araç ise ticaret olmuştur. Yapılan uluslararası ticaret ise oldukça iyi bir şekilde gerçekleşmiştir. Ticarete ve yol güvenliğine bu zamanlarda oldukça önem verilmiştir. Karadeniz ve Akdeniz limanları ise büyük bir dış ticaret merkezi olmuştur. Şehirlerde ise ticari emtialardan alınan vergiler en çok gelir kaynağı olmuştur. Aynı zamanda harç da alınıyordu. Gayrimüslimlerden de cizye alınarak ekonominin dönmesi sağlanıyordu. Alınan cizyeler ise devletin en büyük gelir kaynaklarından biri olmuştur.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin Dağılması

Yaşanılan Moğol istilasından dolayı devlet gelirleri oldukça düşmüştür. Başarısızlıkla sonuçlanan birkaç ayaklanma denemesine girişmeleri ise sarsılmasına neden oldu. Memlüklü Sultanı olan Baybars’tan yardım istendi ve Moğallar bu sayede darmadağın edildi. Fakat Baybars vatanına geri dönünce Moğollar bunun intikamını çok acı bir şekilde alarak pek çok insanı katlettiler. Bu durumdan sonra da Anadolu artık Moğol egemenliği altına girmişti. Anadolu’ya kendi içlerinden vali atadılar ve 1308 yılında II. Mesud’un ölmesiyle Anadolu Selçuklu Devleti tamamen yıkılmış oldu.

Yorum gönder