Astrahan Hanlığı
Uzun bir süre hüküm sürmüş Türk Hanedanlıklarından biridir.
Astrahan Hanlığı Ne Zaman ve Kim Tarafından Kuruldu?
Altın Orda yıkıldıktan sonra kurulan bir devlet olmuştur. Kurucusu ise Kasım Han’dır. Kasım Han ise Toka Temür sülalesinden olan bir hükümdardır. Bazı zamanlarda Kırım Hanlığı yoluyla Osmanlı Devleti’nin nüfusuna girmiş bir devlet olmuştur. Astrahan Hanedanlığı’nın sınırları da Batı bölgede Don Nehri ve Kuban ile sınırlandırılmış olup doğu tarafta ise Orda ve Nogay ile sınırlanmıştır. Devletin yer aldığı kuzey tarafta Don Nehri ve Volga bulunuyor. Terek Nehir ise devletin yer aldığı kısmın güney bölgesinde kalıyordu.
Astrahan Hanlığı Hakkında
Osmanlı Devleti, Rusya’nın Kazan ve Astrahan hanlıklarını yıkmasından ve devlet topraklarını doğu tarafına doğru genişletmesinden oldukça rahatsız olmuştur. Orta Asya’da bulunan Türk hanlıkları da kendinden yardım istemiştir. 1563 yılında ise Rusya’yı durdurmak amacıyla Astrahan’a yapmak i.in planladıkları seferi o tarihte gerçekleştiremediler. Planlanan bu sefer 1569 yılında gerçekleşti. Ama ordu kumandaları arasında çıkan anlaşmazlıklardan dolayı da planlanan seferde istenilen başarı elde edilemedi. Tüm bunlara rağmen Rusya ise barış talebinde bulundu. 1570 yılında ise Osmanlı ve Orta Asya’da bulunan Türk Hanlıkları’nın lehine olan bir anlaşma yapıldı. Fakat yapılan bu anlaşma her ne kadar Türk Hanlıkları’nın lehine bir durum olsa da Kazan ve Astrahan Hanlığı Rusya’ya bağlı olarak kalmıştır. Günümüzde ise Astrahan ve civar bölgelere bakıldığında Türk nüfusunun oldukça yoğun olduğu görebiliriz.
Astrahan Hanlığı’nın Başkenti
Başkent olarak Astrahan şehri seçilmiştir. Kurulan bu devletin asıl ismi ise Ejder Hanlığı olarak biliniyor. Fakat Ruslar daha sonradan değiştirerek bu devletin adını Astrahan Hanlığı yapmışlardır. Hazar Denizi’nin kuzey kıyıları ise ticaret anlamında önemli bir rol oynamıştır. Ticaret merkezi olarak önemli bir noktada olan bu devlet tam 88 yıl boyunca hüküm süren devletlerden biri olmuştur.
Astrahan Hanlığı’nın Dili
Devletin dili olarak Nogayca ve Tatarca konuşulduğu biliniyor.
Astrahan Hanlığı’nın Yıkılışı
Uzun bir süre hüküm süren bu devlet içinde yaşanan taht kavgaları devletin zayıflamasına yol açmıştır. Bu taht mücadelelerinden sonra 1556 yılından Astrahan Hanedanlığı yıkılmıştır. Rus Çarı olan İvan devletin yıkılmasına neden olan kişi olmuştur.
Yorum gönder