×

Bucak Ordası

Bucak Ordası

Bucak Ordası

Diğer bir ismi ile Belgorod Ordası olarak da bilinen bu devlet, 16 ile 17. yüzyıllar arasında Karadeniz’in kuzey kısmında hükmünü sürdürmüş ve Nogay Ordası’nın de devamı niteliği taşımaktadır. Osmanlı ile Kırım Hanlığı himayesi altında olan bu devlet, Türk devleti olarak karşımıza çıkmaktadır. Dilerseniz bu devleti daha yakından inceleyelim.

Bucak Ordası Tarihçe

15 ile 16.yüzyıllar arasında Türk kavimlerinin yerleşme bölgesi biçiminde, Kırım yollarını da denetleme bakımından Türk tarihi için son derece önemli kültürel ve stratejik bir konuma sahipti. Turla ve Prut nehirleri arasında konumlanmış olan topraklarının güney kısmını teşkil etmekte olan bu devlet, burada bulunan topraklarını genişleterek tüm gölleri bünyesine almıştı. Son derece kurak geçen yaz mevsimi ve kumlu toprakları ile Bucak, kendisinden iki kat fazla yağmur almakta olan kuzey arazisine karşın oldukça fakir ve daha az bir nüfusa sahipti. Kırım, Hazar Denizi ve Kafkasya’ya olan yakınlığı ile güzel bir konuma sahip olan Bucak Ordası, pek çok ülkenin de gözdesi halindeydi. Bucak Ordası yollarını tarih boyunca pek çok ülke kullanmıştı, çünkü bu devlet adeta önemli ülkeleri birbirine bağlayan önemli köprü rolü oynamaktaydı, bu bakımdan da stratejik konumu ile bu avantajın ekonomik anlamda epey kaymağını yemiştir. Kuzey sınırlarını Kanuni Sultan Süleyman’ın belirlediği Bucak, yapılan bazı savaşlar sonrasında idari bir gölge olarak teşkilatlandırılmaya başlamıştır. Kanuni, Bucak’a bir kale yaptırarak, buradan Osmanlı idaresini kuvvetlendirmeye çalışmıştır. 1812 senesinde Dobruca’ya göç eden Bucak Tatarları, en eski askeri gelenek ve göreneklerini koruyarak, Osmanlı’nın uzakta kalan bölgelerinde süvari hizmeti görmeye devam etmişlerdir. Osmanlı ve Kırım himayesi altında kalan Bucak Ordası, oldukça önemli bir değere sahipti.

Bucak Ordası

Bucak Ortası Coğrafya, Geçim Kaynakları

Nehir boylarında uzanan çalılıkları ile ünlü Bucak Ordası, kumluk ve kurak bir havaya sahip olması ile bilinmektedir. Devletin kuzey kısmı oldukça verimli topraklara sahiptir ve yerli hal geçimini tarım ile hayvancılık üzerine yapıyordu. Önemli bir stratejik konuma sahip olması da ülke ekonomisine oldukça fayda sağlamaktaydı. Osmanlı ve Kırım’a yaptığı ticaret ile de yine ekonomisine katkı sağlamaktaydı.

Yazmış olduğumuz bu yazımızda stratejik bir konuma sahip olarak, tüm ülkelerin geçiş noktası halinde bulunan Bucak Ordası ile ilgili bilinmesi gereken bilgilere detaylı bir biçimde değindik. Önemli bir tarihe sahip olan Bucak Ordası zamanın en başarılı savaşlarına da tanık olmuştur. Yazdığımız yazı umarım sizler için fayda sağlamıştır, iyi okumalar!

Yorum gönder