Eski Türklerde Aile
Aile ilk günden bu yana hangi devlete ait olursa olsun çok önemli bir yere sahiptir. Tabi ki Türk topluluğu denilince bu durum daha da farklı bir noktada oluyor. Türkler için aile yapısı a dan z ye kadar her şeyi ile önemli oluyor. Bu durum sadece günümüz Türkleri için geçerli değil. Eski Türk dönemlerinde de aile yapısına olması gerektiği gibi gereken tüm önem veriliyordu. Daha çok Oguş gelenekleri olarak da bilinse çok farklı ortak noktalar hala devam ediyor. Eski Türklerde aile yapısı nasıl olurmuş gelin beraber bakalım:
Aile Reisi
Her ne kadar son zamanlar içerisinde kadın erkek eşitliği denilse ve evin reisi diye bir durum yoktur denilse bile durum pek de öyle değil. Aile reisi Türk gelenekleri içerisinde dün de bugün de her zaman baba üzerinde oldu. Aile, adeta Türk toplumunun ve Türk devleti içerisinde yer alan durumların çekirdeğini meydana getirir. En temeli oluşturan durumdur. Türk ailesi her zaman birlik ve dayanışma içerisinde yaşaması ile bilinir. Aile otoritesini sağlama noktası ise adeta baba üzerinde toplanır ve reisi de babalar olurdu. Kısacası Türk ailesi genel olarak bakıldığında baba ailesi rolü içerisinde yer alırdı.
Annenin Söz Hakkı Her Zaman Olur
Her ne kadar asıl reis baba olarak düşünülüyor olsa bile anne de her zaman söz hakkına sahiptir. Evi çekip çeviren, her şeyi üstlenen o kutsal isim anne.. Bu yüzden her ne olur ise olsun anne geçmişten bu güne kadar hem ev için hem çocuklar için hem eş için derken akla gelen a dan z ye kadar her şey için söz sahibidir. Annenin bir aile içerisindeki yeri o gün de bu gün de tarif edilemeyecek kadar özel bir yere sahip tutulur.
Çekirdek Aile Tipinde Yer Alırdı
Eski Türk aileleri de günümüzde hala devam ettiği gibi çekirdek aile tipinde yerini alırdı. Evlenmek ve evlendirilmek bir ailenin en temelinde yer alan iki kelimedir. Biri sahip olmak biri de ait olmak anlamına gelir. Daha doğrusu bakılacak olur ise yeni bir aile kurma anlamına gelir. Aile içerisinde evlilik bu yüzden günümüze uzandığı gibi çok önemli bir yere sahipti. Baba ocağının tütmesine erkek evlat yardımcı olduğu için bu süreçlerde babanın tüm mal varlığına erkek evlat sahip olma hakkını elde ederdi. Buna ise ateş prensibi olarak da bilinen ot tigin ismi verilirdi.
Şu an her ne kadar boşan ve yenisi ile evlen durumları çok baş göstermiş olsa bile eskiden bu durum yoktu. Daha çok tek eş ile ömür geçirme durumu hakimdi. Sorun her ne olur ise olsun aynı yastığa baş koymaya bir kere başladıktan sonra ömür boyu o şekilde gidilirdi. Eşler biri birilerinin tamamlayıcısı can damarları olarak yer alırdı. Bu davranışların temel kısımlarında ise daha çok aile ve mal kısımlarının parçalanmaması mantığı yer alırdı. Himaye ve destek anlayışları dikkatleri çekerdi.
Hem aile hayatını hem çocukları hem de mal varlığını koruma iç güdüsü yer alırdı. Bu yüzden aile o gün de çok önemli bir noktadaydı.
Yorum gönder