×

Güney Hiung-nu

Güney Hiung-nu

Güney Hiung-nu

Pinyin, nan xiong nu, Hohen ye isimleriyle anılan devlettir. Doğu Hiung-nu devletinin yıkılmasıyla yerine geçen devlet olarak görülüyor.

Hiung-nu M.Ö. 45 yılında Hohanye Tanhu ve Çiçi Tanha tarafından iki bölgeye ayrıldı. İki kardeş uzun yıllar birbirine destek vererek bu bölgeleri yönetmeyi başardı.

Ho-han- ye’nin bilinmeyen vefatından sonra Doğu bölgesi Panu tarafından yönetilmeye başlandı. Fakat yeğeni Pi, Panu’nun hükümdarlığını tanımadı ve taht kavgaları meydana geldi. Doğu bölgesi Güney ve Kuzey Hiung-nu olarak ayrılmıştı. Pi, Güney Hiung-nu tarafını yönetmeye başladı.

Güney Hiung-nu

Güney Hiung-nu Hükümetinin Coğrafyası

Çin egemenliği altında hayatına devam eden bu devlet Talas’tan Çin’e kadar uzanan topraklara sahipti. Çin setinden Kansu bölgesine ve devamında da Gobi çölüne kadar uzanıyordu. Güney Hiung- un askeri yapısı çok gelişmediği için Çin egemenliğine girmeyi mecbur kabul etmiştir. Toplamda Güney hanedanlığı 250 yıla kadar yaşabilmiştir.

Güney Hiung-nu Hükümetinin Yıkılışı

Huing-nu hanedanlığının soyunda sadece Pi kalmıştır. Halkın bütün desteği ve ümidi Güney Hiung-nu üzerindeydi. Çin egemenliğini mecburen kabul eden Güney Hiung-nu, Baykal denizinin çevresinde bulunan Kuzey Hiung-nu’ya Çin egemenliğini kabul etmesini söylüyordu. Ancak Kuzey Hiung-nu kimsenin egemenliği ve himayesi altına girmeyeceğini yazılı bir şekilde beyan etti. Bunu üzerine Çin, Güney Hiung-nu’yu zorlayarak ve kışkırtarak Kuzey Hiung-nu’ya karşı işgal politikası izlemesini istedi.

Kuzey Hiung-nu çok zor bir dönemin içerisine girdi. Güneyden Hiung-nu devleti, kuzeyden ise Türk akınlarının arasında boğulmaya başladı.  Kuzey Hiung-nu devleti daha fazla dayanamayarak parçalanma sürecine girdi. Türk akınları başarılı sonuçlar alınca ezici kuvvetlerle Güney Hiung-nu devleti üzerine gelmeye başladılar. Çin, bu durumu fark edip çeşitli yıpratıcı stratejiler geliştirerek Güney Hiung-nu halkını göçe zorladı.

Pi ve Hiung-nu’lar Talas’ın en ücra köşelerine göç etmeye başladı. Halk göçte tamamen bitkin düştü ve yiyecekleri azaldı. Pi ve Hiung-nu’lar orada kısa bir müddet yaşadılar. M.S. 220 yılında Güney Hiung-nu devletinin Çin haritadan tamamen sildi. Günümüzde bile Çin o bölgenin kural koyucusu konumundadır. Güney Hiung-nu halkından 220 yılından sonra bir bilgiye rastlanamamıştır.

Yorum gönder