×

Kırım Halk Cumhuriyeti

Kırım halk cumhuriyeti

Kırım Halk Cumhuriyeti

Kırımda yer alan kurultay bu devletin oluşmasını resmen ilan etmiştir. Ukrayna’nın bağlı olduğu toprakların civarında yer alan bu cumhuriyet 23 Şubat 1918 tarihine kadar bu sınırlar içerisinde bulunmaya devam etmiştir. Devlet kurma çabalarından biri olan Kırım halk cumhuriyeti Rusya devriminden sonra bu politikada ilerleyen bir devlet haline gelmiştir. Tavrida Guberniyasında bu imparatorluk kurulmadan önce varlığına devam eden Kırım halk Cumhuriyeti, kendisi var olmadan önce burada yaşayanlarca bir toplantı meydana getirilmiştir. Bütün kırım Müslümanlarının Akmescit’te 7 Nisan 1917 tarihinde bir araya gelmesiyle bir kongre oluşturulmuştur. Kırımın birçok kesiminden ve birçok bölgesinden farklı insanların geldiği bu kongrede Vatan cemiyetinde yer alan birkaç kişi çalışmalarıyla dikkatleri çekmişti. Kırımın müftüsü ile komitenin başkanının seçim yoluyla belirlendiği bu kongrede Kırım’ın geleceği hakkında önemli kararlar alınmıştır. Daha çok Tatarlıların girişimiyle açılan kurultayda Kırım Halk Cumhuriyetinin kurulması için önemli adımlar gerçekleşse de o coğrafyada yer alan herkesin bu kuruluşta büyük payı vardır. Kurultayın meydana getirdiği toplantıda Ukrayna ülkesinin hayır mektubu ulaşmıştır. Kırım Tatar kurultayını tanımayan Rusya’nın Bolşevik iktidarı da iplerin iyice gerilmesine sebep olmuştur. Komünist rejimin patlak vermesiyle İmparatorluk devrinin yok olduğu Rusya’da  savaş girişimleri başlamıştı.  Kırım Halk Cumhuriyetiyle savaşmaları sonucunda ülke büyük kayıplar vermiştir ve yıkılış sürecine girmiştir. Kırım Halk Cumhuriyetine mensup ordunun içinde az askerle karşılaşan Bolşevikler onlara acımamıştır. Kırım Halk cumhuriyetini işgal eden ve burada bulunan birçok bölgeyi yağmalayan Bolşevik milleti Kırım Halk Cumhuriyetinin yıkıldığını resmen duyurmuştur. Bu sebeple de burası artık Kırım Halk cumhuriyeti sınırlarında yaşayanlara ait değildir.

Kırım halk cumhuriyeti

Kırım Halk Cumhuriyeti Ordusu

Tatarlılardan oluşan piyade askerleri ile süvari alayı Kırım Hal Cumhuriyeti ordusunu meydana getiren askerlerdi. Aynı zamanda Rusların devletini de koruyan ve onların ordusunun içinde yer alan bu askerler Kırım Halk Cumhuriyetinin sınır dışındaki tehlikeyi ve ülke içinde meydana gelen olayları önlemek için vardı. Dış ülkelerden gelebilecek tehlikeler için daima hazır bekleyen Kırım halk cumhuriyeti ordusu bağlı olduğu ülkenin insanlarını da korumaya çalışıyordu.

Kırım Halk Cumhuriyeti Yönetim Ve İktidar

Cumhuriyetin ortaya çıkarılması ve herkese duyurulması 28 Aralık’ta gerçekleşen Kırım Halk Cumhuriyetinde bu olayın bildirilmesi kurultay desteğiyle mümkün olmuştur. Adalet bakanı ile hükümetin başı olan kişilerin yer aldığı Kırım Halk Cumhuriyeti kurultayında savunma ve hariciye bakanının yanında maliye ve vakıf işleri bakanı da yer almaktaydı.

Yorum gönder