×

Oğuz Yabguluğu

Oğuz Yabguluğu

Oğuz Yabguluğu

Oğuz Yabguluğu, devlet olmadan önce Hazar Denizi’nin doğu ve kuzeydoğu taraflarında var olan küçük bir boydu.  İlk olarak Hazarlara bağlı olsalar da, 950 yılında Hazarların himayesinden kurtularak kendi devletlerini kurmuşlardır. Devletin başına bir yabgu geçer. 1055 yılında ise Selçuklu Devleti himayesine girmişlerdir. Bağımsızlıklarını kazanan Oğuz Yabgu Devletinin başkenti Yeni-Kend ilan edilir. Halk, Kağanlık yönetim biçimiyle yönetilir. Yani Kağan devletin başıdır ve tarkan, kapgan gibi önemli yönetim sınıfları vardır.

Konumu nedeniyle de çevresindeki Türk boylarının hepsiyle arası kötüdür. Hatta, Oğuz Yabgu Devletinin Kıpçaklarla, Karluklarla ve Peçeneklerle olan savaşları Dede Korkut destanlarında bile geçmiştir. Selçuklu boyunu kuranlar önce Oğuz boyundan ayrılanlar olmuştur. Oğuz boyunda subaşı olan Selçuk bey ve Oğuz yabgusunun arasının açılması nedeniyle, Selçuk Bey boydan ayrılmıştır. Yani, Selçuklar başta Oğuzlara bağlı iken, sonrasında Oğuz Yabguluğu Selçukluların himayesine girer. Son asıl Türk boylarından biridir ve Kıyı boyundan geldikleri bilinir.

Diğer eski Türk devletleri gibi Oğuz Yabguluğu da Gök Tanrı inancıyla yaşamıştır. Fakat Selçukluların himayesine girince sonradan Müslüman olmuşlardır. Anadolu’nun kapılarını Türklere açan 1071 Malazgirt Savaşı’nda, Selçuklu himayesine giren Oğuz Yabgu Devleti askerleri de görev alır.

Oğuz Yabguluğu

Konumu

Hazar Denizi ile Aral Gölü arasından kuzeye doğru uzanan bir bölgedir.

Resmi Dil

Resmi dili Türkçedir ve aynı zamanda halk arasında yaygın kullanım dilidir.

Bayrağı

Bayrağın üzerinde altın rengi kükreyen kurda benzeyen bir desen vardır.

Yorum gönder