×

Seyanto Hanlığı

Seyanto Hanlığı

Seyanto Hanlığı

Batı Göktürk kağanı Tielelerin yaptığı kötülüklere dayanamayan Yişibo orayı terk ederek kendi hükümdarlığını ilan etti.  Yişibo’nun isyanından hemen sonra Şikoey Kağanı ülke yönetimini devr aldı. Yişibo bu haberden sonra isyanı durdurdu ve ülkeye döndü.

Seyanto Hanlığının Gelişimi

Çin’le mücadele etmekten güçsüz düşen Göktürk devletinin yerine Yişibo’nun yeğeni İncu bir devlet kurmak istedi. İncu, Göktürk kağanlığı zamanında kurtarıcı olarak görüldü. İncu’nun emrine 7000 çadırlık askeri kuvvet verildi. Kağanın vergi almakta ve adaletsizlikte çok ileri gitiğini düşünen Bayekular, Uygular, Tieleler ve Aşina Yuku komutasındaki ordu İncu’ya katıldı. Göktürk devletine savaş ilan eden İncu ezici bir üstünlükle galip geldi . Kağanın son umudu Aşina Şibobi komutasındaki yetenekli orduda mağlup edilmişti. Savaşta mağlup olan Şibobi, tüm eşyalarını alıp Çin’e sığındı. İncu komutasında birleşen Türk boyları İncu’yu Göktürk Kağanı ilan etti.

Seyanto Hanlığı

Seyanto Hanlığının Yapısı

Seyanto00 halkı tüm Türk devletleri gibi kut inancına tabiidir. Ülke genelinde Türkçe konuşulur. Seyanto Hanlığı 599 ve 650 yıllarında hüküm sürmüştür. Çin, Moğol ve bazı Türk boylarıyla savaşmıştır. Seyanto Hanlığı kağanın izlediği yanlış stratejiler sonucunda dağılmıştır.

Seyanto Hanlığının Dağılışı

Seyanto huzurun ve refahın olduğu bir ülke olarak görülüyordu. Son dönemlerde Yiteşuvi Han hükümdar olarak seçilmişti. Çin’le yıllardır mücadele eden Seyanto Hanlığı tüm Türk ve Moğol boylarının umudu olarak görülüyordu. Yiteşuvi Han, tüm kontrolünü kaybettim açık alanda Çin’le mücadele etmeye çalıştı. Çin, strateji kurarak Senyato Hanlığını çok ezici bir şekilde mağlup etti. Seyanto Hanlığının orduları dağıldı, erkeklerin çoğu o savaşta hayatını kaybetti. Savaşın tüm sorumlusu Yiteşuvi Han olmasına rağmen hiçbir şeyi umursamayarak Çin’e teslim olma kararı aldı. Rivayete göre Çin’le anlaşmaya yapıp Çin kuvvetlerinin komutasını devr almıştır. Komutanlık yaptığı bir savaşta ölmüştür. Seyanto Hanlığında fetret devri yaşanmaya başladı. İnsanlar arasında kaos ortamı meydana gelirken Uygur Kağanlığı ülkenin yönetimini devr aldı. Seyanto Hanlığı yanlış bir kararla tarihe gömüldü.

Seyanto Hanları

  1. Duomozi
  2. Yişibo
  3. Bazuo
  4. İnan
  5. İncu
  6. Yiteşuvi

Yorum gönder