×

Ağaç Altında Kamp Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağaç altında kamp kurarken dikkat edilmesi gerekenler

Ağaç Altında Kamp Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağaç altında kamp kurarken dikkat edilmesi gerekenler,  çok durumda hayat kurtarıcı niteliğe sahip olabilmektedir. Kamp alanlarının birçoğu, ormanlık alanlarda bulunmaktadır. Ormanlık alanlarda kamp kuracak olan kişiler de mecburen ağaç altında kamp kurma durumunda kalmaktadır. Hal böyle olunca pek çok kişi tedirgin olabilmektedir. Bu tarz endişelerin ortadan kalkması için tavsiye edilen bazı adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Mümkün olduğunca ağaç altından uzak durmak
  • Ağacın gövdesini inceleyin
  • Ağaçtaki toz görünümü
  • Hava koşullarının incelenmesi
  • Ağaç köküne yakın mantar oluşumu
  • Köklerin incelenmesi
  • Çevrenin incelenmesi

Ağaç Altından Uzak Durmak

Ağaç altında kamp yapmak, tavsiye edilmeyen kamp alanları arasında yer almaktadır. Pek çok birey, ormanlık alanlarda kamp yapmaktan hoşlanmaktadır ancak ormanlık alanlarda da mümkün olduğunca ağaç altından uzak durulması gerekmektedir. Ağaç altında kamp yapıldığında yaşanması muhtemel olan bazı olumsuzluklar vardır:

  • Kuru ağaç dallarının üzerinize düşmesi
  • Ağaçtan yabancı cisim düşmesi
  • Rüzgarlı ve yağmurlu havalarda ağacın yerinden çıkması

Buna benzer daha pek çok olumsuzluklar sıralanabilir. Ancak bunlara rağmen ağaç altında kamp kurmak istiyorsanız pek çok konuda dikkatli olmanız gerekmektedir.

Ağacın Gövdesini İnceleyin

Kamp yeri seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır ve çoğu görüş tarafından desteklenmektedir. Özellikle ağaç altına kamp kurmak isteyen bireylerin bu konu son derece dikkatli olması gerekmektedir. Dikkat edeceğiniz ilk nokta ise ağaç gövdesini incelemek olacaktır.

Tercih edeceğiniz ağaç türünün gövdesini incelerken yara almamış olmasına ve açıklarının bulunmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Pençe veya farklı yara izlerinin olması, bölgede tehlikeli canlıların olduğu anlamına gelmektedir. Aynı zamanda tercih edeceğiniz ağaç iç kısmında çürümüşse, en ufak darbede yerinden oynayacak ve zarar görmenize neden olacaktır. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için ağaç gövdesinin incelenmesi oldukça önemlidir.

Ağaçtaki Toz Görünüm

Ağaç altında kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında ağacın toz görünüme sahip olup olmaması da yer almaktadır. Tercih ettiğiniz ağaç gövdesi üzerinde tozlu bir yapı bulunuyorsa bu pek çok anlamı beraberinde getiriyor olabilir. Örneğin;

  • Yaban arılarının olması
  • Tahta kurularının ağaca zarar vermesi
  • Ağacın hasta olması ve zayıf düşmesi başlıca çıkarılabilecek sonuçlar arasında yer almaktadır.

Yaban arıları, sizin için bir tehdit olmasa bile onlar sizi tehdit olarak görüp saldırıya geçebilir. Bunun sonucunda da yaralanmanız oldukça muhtemeldir. Ağacın hasta olması durumunda da kamp alanı güvenliği azalacak ve en ufak darbede ağaç yıkılma riskiyle karşı karşıya kalacaktır.

Ağaç altında kamp kurarken dikkat edilmesi gerekenler

Hava Koşullarının İncelenmesi

Kamp yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında kamp alanının doğru seçilmesi de yer almaktadır. Pek çok kamp tutkunu, sıradan hayattan uzak doğa içerisinde kamp yapmaktan hoşlanmaktadır. Hal böyle olunca akla ilk gelen kamp alanları ağaçlık bölgeler olmaktadır.

Ağaç altında kamp yapmayı düşünüyorsanız mutlaka hava durumunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Tercih ettiğiniz ağaç her ne kadar dayanıklı olursa olsun fırtına çıktığında devrilme riski ile karşı karşıya kalacaktır. Hafif yağmurlar tedbir gerektirmeyebilir ancak fazla rüzgarlı havalar ekstra dikkatli olmanız anlamına gelmektedir. Aynı zamanda kış aylarında ağaçta biriken yoğun kar, düşme riskine sahiptir ve yaralayıcı olabilmektedir.

Ağaç Köküne Yakın Mantar Oluşumu

Çıkıntı gibi görünen mantarlardan ziyade ağaç gövdesini, özellikle köklerini, saran mantarlar, sizin için tehdit oluşturabilmektedir. Ağaç gövdesini ve kökünü saran mantarlar, küf gibi bir görünüme sahipse ağacın köküne oldukça zarar vermiş demektedir.

Ağaç köklerinin zarar görmesi, ağacın yıkılma riski ile karşı karşıya olduğu anlamını doğurmaktadır. Bu nedenle güvenli olmayan ağaç altında kamp yapmak fazla tehlikeli olacaktır. Kamp alanını kurmadan önce mutlaka ağaç köklerini incelemeniz gerekmektedir.

Ağaç Köklerinin İncelenmesi

Kamp alanı seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında ağaç köklerinin incelenmesi de yer almaktadır. Normal şartlarda ağaç altında kamp kurma fikri tavsiye edilmemektedir ancak ağaç altı tercih edilecekse de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan birisi de ağaç köklerinin yakından incelenmesidir.

Tercih edilen ağaç köklerinde kafaya benzeyen çıkıntılar oluşmuşsa bunun belli bir anlamı vardır. Köklerinde çıkıntı bulunan ağaçlar, bitki enfeksiyonu kapmış ağaçlardır ve oldukça dayanıksızdır. Hasta bir ağacın altında kamp yapıldığı zaman olumsuz bir durum oluştuğunda ağacın devrilme riski oldukça yüksektir. Bu nedenle bu ağaçlardan mümkün olduğunca uzak durulması gerekmektedir.

Kamp Çevresinin İncelenmesi

Ağaç altında kamp yapmayı düşünüyorsanız bu fikri iki kere düşünmenizde fayda olacaktır. Ağaç altında kamp yapmak oldukça riskli olarak değerlendirilmektedir. Ancak tüm risklere rağmen ağaç altının tercih edilmesi halinde dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

Ağaçlık bir alanda kamp yapacaksanız etrafınızı incelemeniz gerekmektedir. Eğer etrafta çok sayıda kuru ağaç dalı varsa, bu, çok sayıda ağaç dalının yerinden düştüğü anlamına gelmektedir. Kamp kurduğunuz ağaçtan düşecek olan kuru dallar, yaralanmanıza ve ekipmanlarınızın zarar görmesine neden olacaktır. Bu nedenle çevre inceleme konusu oldukça önemlidir.

Yorum gönder