×

Çadır Isıtma Yöntemleri

Çadır ısıtma yöntemleri nelerdir

Çadır Isıtma Yöntemleri

Kişilerin şehir hayatından uzaklaşarak sakin bir yerde hem tatil hem de farklı etkinlikler yapmak için kamp en çok tercih edilen aktiviteler arasında yer almaktadır. Kamp yapmanın belirli bir zamanı ve kuralları olmadığı için kişiler, yılın her mevsiminde ve uygun gördükleri her yerde tercihlerine bağlı olarak kamp yapmaktadırlar. Bazı insanlar rahatlarına düşkün olduklarından dolayı üst seviyede hizmet alacakları ve ücret ödedikleri yerleri tercih ederken, bazı kişiler ise tamam doğal bir şekilde her ihtiyaçlarını kendilerinin karşıladığı kamp alanlarını tercih etmektedirler. Doğayla iç içe olunan bu yerlerde kamp yapmanın da belli başlı zorlukları vardır. Eğer kampçılar kamp yapmayı kış aylarında tercih ederlerse bu zorlukların miktarı da doğal olarak artmaktadır. Kış aylarında yapılan kampların en önemli ve çözülmesi gereken zorluklarından biri, soğuk havadır. Kampçılar dışarıdayken uzun süreli ateş yakarak yemek ve ısınma ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler. Fakat gece uyurken çadırın da sıcak olması oldukça önemli bir meseledir. Peki, Çadır ısıtma yöntemleri nelerdir? Kampta ısınmak için gerekli olan malzemeler nelerdir?

Çadır ısıtma yöntemleri nelerdir

Kampta Isınmak İçin Gerekli Olan Malzemeler

Kış mevsiminde yapılan kampların en önemli ve riskli zorluklarından biri de ısınmadır. Isınma sağlanamadığı sürece hasta olunması ya da donarak ölme riski bile vardır. Fakat tabi ki ısınma yöntemleri ve çadır ısıtma yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler kullanılarak gerekli olan ve istenilen sıcaklık sağlanabilir. Peki, bu çadır ısıtma yöntemleri nelerdir? Bu yöntemler şu şekilde belirtilmektedir;

  • Uyku tulumu: Kampçılar için oldukça önemli olan uyku tulumu, ısınmak için yeterli olacak ürünler arasında yer almaktadır. Kampçılar için en gerekli olan ekipmanlardan biri olan uyku tulumu için en üst düzey sıcaklık -10 olması yeterlidir. Bazı kampçılar uyku tulumu yerine battaniye tercih etse de bu yanlış bir seçimdir.
  • Termal içlik ve çorap: Isı yalıtımını sağlayan termal içlik ve çoraplar, mutlaka olması gereken ürünlerden biridir. Ürünler nefes alabilir bir yapıya sahip olduklarından dolayı oldukça kullanışlıdırlar.
  • Şişme yatak ya da mat: Bu ürünler sayesinde yer ile olan temas kesildiğinden dolayı sıcaklık da o oranda düşük olmamaktadır. Ayrıca oldukça da konfor sağlamaktadır.
  • Kıyafet: Uyurken kullanılan kıyafetlerin önemi de oldukça fazladır. Isı yalıtımını sağlayan kıyafetler sayesinde uyurken üşümeyi minimuma indirmek mümkündür.
  • Isı paketi: Kullanımı oldukça kolay olan bu ürün ısınma konusunda da faydalı olacaktır. Kış kamplarını tercih eden kampçılar için kullanılması gereken en önemli ürünler arasında yer almaktadır.

Kış Kampı İçin Tavsiyeler Nelerdir?

Pek çok kampçı, kamp yapmak için kış mevsimini tercih etmektedir. Fakat kış mevsiminde yapılan kampların ısınma ve ısıtma gibi bazı önemli problemleri vardır. Bu problemleri çözmek için de pek çok yöntem ve tavsiyeler bulunmaktadır. Kişilerin kampta ısınma yolları doğrultusunda rahat ve konforlu bir şekilde kamp yapabilmektedirler. Peki, bu tavsiyeler nelerdir?

  • Kampçıların üşüyene kadar beklememesi gerekmektedir.
  • Termal içlik kullanmaları gerekmektedir.
  • Uyku tulumlarının kalitesi önemlidir.
  • Kampçıların üşümüş bir halde yatmamaları gerekmektedir.
  • Kampçıların tek kullanımlık ısı paketlerinin kullanılması gerekmektedir.
  • Kampçıların gereğinden büyük çadırlar tercih etmemeleri gerekmektedir.
  • Kampçıların taşınabilir ısıtıcı aletlere dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tavsiyeleri göz önünde bulunduran kampçıların rahat ve konforlu bir kamp geçirmeleri oldukça mümkün olmaktadır. Peki, çadır ısıtma yöntemleri nelerdir?

Çadır Isıtma Yöntemleri

Kış mevsiminde yapılan kampların zorlukları oldukça fazladır. Bu zorlukların üstünden gelinmesi için ise belli başlı yöntemler mevcuttur. Kampta su ısıtmak, kamp sobası ve pilli ısıtıcı bu yöntemler arasındadır. Kampçıların bu yöntemleri kullanması halinde zorlukların üstesinden gelmeleri oldukça mümkündür. Peki, En zor durumlardan biri olan soğuk havalarda çadır ısıtma yöntemleri nelerdir? Bu yöntemler şu şekilde belirtilmektedir;

  • Taş ile ısıtma yöntemi: Isıtılmış taşları çadırın içine koymak ilk yöntemlerden biridir. Fakat sıcak taşların çadırı eritme ihtimali vardır ve bir süre sonra ısı kaybı da olur. Bu yüzden taşlar alüminyum folyolara sarılarak kullanırsa hem çadıra zarar vermez hem de uzun süre sıcaklığını muhafaza eder.
  • Mum ile ısıtma yöntemi: Bu yöntem oldukça pratik olmasının yanı sıra dikkat edilmesi gereken bir yöntemdir. Mumun devrilmesi sonucunda çadır da yangın çıkabilir. Bu yüzden, çadırın bir teneke içine konulması uygun olacaktır. Ayrıca teneke ısıyı yansıtacağı için çadır daha çok ısınabilir.
  • Toprak ile ısıtma yöntemi: Oldukça güvenilir olan bu yöntem eski yöntemler arasındadır. Çadır kurulacak yere büyük bir ateş yakarak sönmesi beklenmelidir. Daha sonra bu ateş toprak ile örtülerek üzerine de belirlenmesi için yapraklar kapatılır. Çadır buraya kurulursa ısı sağlanmış olur.
  • Çadır için webasto ile ısıtma yöntemi: Kullanışlı ve teknolojik bir ürün olan kamp sobası, pek çok farklı şekilde çalışmaktadır. Bazıları kömür ve odun ile çalışır bazıları ise kartuş ile çalışmaktadır. Odun ve kömür ile çalışan sobalar için çadır içinde bir boru çıkış yerine ihtiyaç vardır. Fakat kartuş ile çalışan sobalar için buna gereksinim bulunmamaktadır. Bu çadır ısıtma yöntemleri doğru bir şekilde uygulamaları halinde, çadırlarını ısıtmış olacaklardır.

Yorum gönder