×

Çadır Yeri Seçimi Nasıl Yapılır?

Çadır yeri seçimi nasıl yapılır

Çadır Yeri Seçimi Nasıl Yapılır?

Çadır yeri seçimi nasıl yapılır kampçıların dikkat etmesi gereken önemli maddeleri içinde barındırır. Kamp her ne kadar hem huzur verici, hem de adrenalin dolu bir aktivite olsa da oldukça zordur. Zira dikkatli bir planlama süreci gerektirir.

Birçok yeni kampçı yeri düzgün seçemediği için birçok problem yaşar. Çadır yeri seçerken dikkat edilmesi gereken aşağıdaki gibi maddeler vardır;

  1. Çadır düz zeminde yer almalıdır.
  2. Zeminde çadır tabanına zarar verebilecek maddeler bulunmamalıdır.
  3. Rüzgâr alan yere çadır kurulmamalıdır.
  4. Kışın kamp yapılmışsa, karlı ağaçların altına çadır kurulmamalıdır.
  5. Zarar görmüş ve devrilme riski bulunan ağaçların altına çadır kurulmamalıdır.
  6. Su akışının önüne kurulmamalıdır.

Çadır yeri seçimi nasıl yapılır için dikkat edilmezse birçok problem yaşanır. Peki, sağlıklı bir çadır yeri nasıl seçilir?

Çadır yeri seçimi nasıl yapılır

1.      Rüzgârı Hesaplayın

Kamp yeri seçiminde dikkat edilmesi gerekenler arasında rüzgâr en önemli yere sahiptir. Zira güçlü bir esinti çadırı uçurabilir, bir şeyler pişirmenizi engelleyebilir. Dolayısıyla çok açık alanlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Dolayısıyla seçtiğiniz yer korunaklı olmalıdır. Bir ağaç kenarı veya çalı gibi yerler oldukça uygundur. Ancak bölge önce araştırılarak, karar verilmelidir.

2.      Kamp Alanında Değilseniz Yalnız Olduğunuzdan Emin Olun

Güvenlikli kamp alanları bakımından insanların olduğu bir yerde değil de farklı bir lokasyonda kamp yapacaksanız, sizden başka kişi olmadığına emin olmanız güvenlik için önemlidir. Örneğin mükemmel bir yer bulmuşsanız ancak alkol şişeleri, kovanlar tespit etmişseniz oradan uzaklaşmanız ve farklı bir yer tespit etmeniz önerilir.

Böylece kendinizi istenmeyen durumlara karşı güvene alabilirsiniz.

3.      Su Kaynaklarını Keşfedin

Çadır yeri seçimi nasıl yapılır için bir diğer madde de su kaynaklarıdır. Eğer beğendiniz yerin yakınlarında su kaynağı yoksa büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla önce bölgedeki su kaynakları keşfedilmelidir. Ancak çok da yakın olmamalıdır. Zira bölgedeki hayvanlar da muhtemelen o su kaynağını tüketir.

Eğer çok yakın olursanız, onlar tarafından saldırıya uğrayabilirsiniz. Bu nedenle minimum 50 metre uzakta veya yüksekte bir yer tercih edilmelidir. Ayrıca bulunduğunuz yer, yağmur yağdığında su yolu üzerinde de olmamalıdır. Zira aksi durumda çadırın tabanı ıslanacağı için büyük problemlerle karşılaşabilirsiniz.

4.      Hayvanların Olduğu Yerden Uzak Durun

Kamp alanında olması gerekenler arasında olmaması gereken önemli bir madde hayvanlardır. Zira kendilerini tehdit ettiğiniz kanısına varırlarsa size saldırabilirler. Bu nedenle yakınlarda hayvan olmadığından da emin olmanız gerekir.

Bu bağlamda mağaralardan özellikle uzak durulmalıdır. Zira bir sahibi olması oldukça muhtemeldir. Eğer siz geldiğinizde evinde değilse ve geri döndüğünde sizi görürse, muhtemelen saldırır. Ek olarak kimse kalmıyor da olsa bir hayvanın saldırısına uğrarsanız mağara kaçmanıza engel olabilir.

5.      Araştırma Yapın

Çadır yeri seçimi nasıl yapılır arasında araştırma en önemi yeri tutar. Zira su kaynaklarının yerini veya hayvanları hesaba katmazsanız, büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Ancak araştırma yapmak bölgeyi tanımanızı, nerede ne olduğunu görmenizi sağlar.

6.      Ekipmanınıza Göre Yer Belirleyin,

Kamp yeri seçiminde dikkat edilmesi gerekenler için bir diğer madde de ekipmanınızdır. Örneğin alçak irtifada çalışan bir ocak almışsanız 2,000-2,500 metreden yukarı çıkarsanız yakamamanız muhtemeldir. Zira bunlar yüksek irtifa için kullanılmaz.

Dolayısıyla ekipmanlarınızın neler olduğunu listeleyerek, bunların en iyi nerede değerlendirilebileceği düşünülmelidir.

7.      Yamaç Altlarını Tercih Etmeyin

Su kaynağına yakın, rüzgâr almayan ve güvenlikli bir yamaç altı birçok yeni kampçıya çekici gelir. Ancak en tehlikeli yerler burasıdır. Çadır yeri seçimi nasıl yapılır için asla burası seçilmemelidir. Zira bir heyelan, toprak kayması olursa kaçamadan zarar görmeniz mümkündür.

Zira genel düşüncenin aksine heyelanlarda topraklar ve taşlar olması gerekenden daha da uzağa gider. Dolayısıyla böyle yerlerden uzak durulmalıdır.

8.      Karlık Ağaçları Tercih Etmeyin

Karlarla kaplı bir ormanda çadır kurmak büyüleyici olabilir. Ancak çoğu zaman tehlikeleri vardır. Zira bir ağacın üzerindeki karlar, rüzgârla kolayca çadırın üzerine düşebilir. Bu durum çadırınıza zarar verebilir.

Dolayısıyla kamp yaptığınız yer buralardan da uzakta olmalıdır. Benzer olarak kuru dalları bulunan ağaçlar da tercih edilmemelidir. Zira kırılması durumunda size zarar vermese de çadıra hasar verebilir.

9.      Zemine Dikkat Edin

Çadır yeri seçimi nasıl yapılır için dikkat etmeniz gereken bir diğer madde de zemindir. Birçok yeni kampçı bu duruma dikkat etmez ve düz zeminin yeterli olduğunu düşünür. Ancak durum böyle değildir. Zira küçük cam parçaları, sivri ve küçük dallar dikenler çadırınıza siz fark etmeden zarar verebilir. Bu durum ilerleyen zamanlarda çadırın değiştirilmesini zorunlu yapabilir.

Zira hasara göre sağladığı yalıtım zarar görebilir. Bu durumda içerisi yavaş yavaş soğuyacağı için hiçbir anlamı da kalmaz. Dolayısıyla kurmadan önce zemin incelenmeli, mümkünse temizlenmelidir. Eğer değilse farklı bir lokasyon tercih edilmelidir.

Eğer yeni bir kampçıysanız, bu maddelere dikkat ederek güzel bir tatil geçirebilirsiniz.

Yorum gönder