×

Çadırda Nasıl Sıcak Kalınır?

Çadırda Nasıl Sıcak Kalınır

Çadırda Nasıl Sıcak Kalınır?

Çadırda Nasıl Sıcak Kalınır? Bu soru özellikle kamp kültürünü sevenler ve farklı bölgelerde çadır kurmayı düşünenler açısından çok önemli bir mesele. Aslında yazımızda bahsedeceğimiz basit püf noktaları aracılığıyla; çok soğuk havada bile olsa, çadırda sıcak ve rahat bir şekilde barınmak mümkün.

Ancak bu püf noktalar bilinmediği takdirde; çadır kurma macerası oldukça soğuk ve zor geçebilir. Doğa şartlarında en uygun şekilde barınmak için yapılması gereken birkaç şey var. Bir çadırda sıcak ve güvenli şekilde barınmanın tüm ayrıntılarına değineceğimiz yazımıza başlıyoruz. Şimdi sırayla çadır kurma aşamasında soğuktan korunmak için hangi yollar izlenmeli, birlikte bakalım:

Çadırda Nasıl Sıcak Kalınır

Çadır Kurulan Bölgeye Göre Önlemler

Çadırda nasıl sıcak kalınır? Özellikle soğuk bir bölgede çadır kuruluyorsa; akşamları yatmadan önce ısı iyice düşeceği için uyku öncesi hazırlık yapmak da önemli oluyor. Bu noktada da belki en önemli ayrıntı; kişinin kendi vücut sıcaklığını koruması ve bundan yararlanması oluyor. Şimdi çadırda kalan kişinin vücut ısısını koruyabileceği ayrıntılara bakalım:

Çadırda Sıcak Kalmak İçin İpuçları

Bu mantık; çadırda tek başına kalındığı veya az sayıda kişi bulunduğu için; içerisinin soğuk olması durumunu; kişinin kendi vücut ısısını koruyarak sıcaklığı sağlama yöntemi olarak düşünebiliriz. Şimdi sıcak tutma özelliği olan ve vücut ısısını hapsederek sabitleyen çeşitli donanımlara göz atalım:

  • Uyku Tulumu

Bir çadırda özellikle uyku öncesi en gerekli ve sıcak tutan koruyucu etkenlerin başında uyku tulumları geliyor. Kişinin kendi vücut ısısını sabit tutarak sıcak bir şekilde uyumasını sağlayan donanımı; bilhassa soğuk bölgelerde çadır kurmak isteyen ve gece konaklaması yapacak tüm tatilciler için öneriyoruz.

Uyku tulumu satın alırken; tasarımlarında belli sıcaklık dereceleri sunulduğunu görebilirsiniz. Bu da gideceğiniz yerin koşullarını ve ortalama sıcaklığını göz önünde bulundurarak ya da ortalama bir değer üzerinden uyku tulumu seçebilmenizi sağlar.

  • Kaliteli Bir Uyku Matı

Bir çadırda kalırken; içerinin soğuk olmasına neden olan temel etken yerden gelen soğuktur. Çünkü etraftan gelen rüzgâr ve soğuk çadır yardımıyla bir nebze kırılsa da; yere çok daha yakın olunduğu için buradaki soğuk doğrudan etki eder.

Bu noktada harika bir çözüm önerisi olan uyku matının R değerinin yüksek olmasına dikkat etmekte fayda var. Bu sayede; zemin ile aranıza mesafe koyarak yalıtım sağlayabilir ve sıcacık bir çadır ortamı oluşturabilirsiniz.

Özellikle çok soğuk bölgede çadır kurmayı düşünenler için gerekli bir donanım olduğunu söylemekte fayda var. Çadırın içi çok sıcak olsun isterseniz; diğer önerilerimize de bakmanızı tavsiye ederiz. Şimdi sıcak ve rahat bir çadır tatiline imkân tanıyan bir başka çözüm önerisiyle devam ediyoruz.

  • Sıcak Su Torbası İle Pratik ve Hızlı Bir Şekilde Isınmak

Varsa sıcak su torbası; yoksa bir şişeye doldurulan sıcak su şişesini, beze sararak kendi yaptığınız sıcak su torbanızla çadırda kolayca ısınmak mümkün. Çadırda sıcak kalma noktasında en hızlı ve rahat yöntemlerden biridir.

Kaynamış suyu şişeye ya da torbaya doldurduktan sonra; gece boyu çadırın birkaç noktasına konulabilir. Ayrıca sabah olduğunda; şişedeki ya da torbadaki suyu ılık bir şekilde kullanmak da mümkün.

Çok soğuk bölgelerde ılık su bulmak zor olabileceği için bu açıdan da güzel bir yöntemdir; ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var: O da şişe kullanırken BPA içermeyen bir malzemeden yapıldığından emin olmaktır.

  • Tok Olarak Uyumak

Aslında çok basit gibi görünse de önemli bir etken çünkü aç olunduğunda üşüme seviyesinin daha fazla olduğunu biliyoruz. Yatmadan hemen önce yemek yenilmese de kısa bir süre önce yemiş olmak ve aç olarak uyumamak sıcak kalmak için önemli. Bunun yanı sıra; enerji oranı yüksek gıdalar tüketmek de ısınma açısından çok faydalı olacaktır.

  • Hareketli Olmak

Özellikle yine uykudan bir süre önce yapılan egzersiz, vücut ısısını arttıracağından; spor yaparak ısınıp daha sonra uyku tulumu ve diğer donanımlar ile sıcaklığı korumak mümkün.

Çadırda Sıcak Kalmak İçin Önemli Diğer Noktalar

Çadırda Nasıl Sıcak Kalınır? Bu konuda yukarıda saydığımız içeriklerin çok faydalı olacağına inanıyoruz. Şimdi bunun dışında kalan ve yine önemli birkaç noktaya değineceğiz. Öncelikle çadırda sıcak kalmanın temel yolundan söz edeceğiz.

Daha önce belirttiğimiz gibi; kişisel olarak ve çadır içindeki sıcaklığı korumanın en önemli yolu; vücut sıcaklığını sabit tutmaktır. Bu da vücut ısısını koruyan uyku tulumu gibi etkenlerle mümkün olsa da; sıcaklığı korumada belki de en önemli nokta; kuru ve sıcak tutma özelliği olan kumaşlardan giysiler giymektir.

Yani çadır şartlarında olduğu için kıyafetler nem alabilir. Bu nedenle sıcak tutan pamuklu veya yünlü kıyafetler seçmeli ve bunları mümkünse yedekli olarak bulundurmalıdır. Nemli bir giysiyle yatmak, çok önemsenmese de vücut ısısını ciddi oranda düşürür ve çadırda sıcak kalma noktasında zorlayıcı olabilir. Rahat ve sıcak bir çadır tatili için önerilerimiz bu şekildedir.

Yorum gönder