×

Çadırsız Kamp Yapmanın 4 Yolu

Çadırsız kamp yapmanın 4 yolu

Çadırsız Kamp Yapmanın 4 Yolu

Çadırsız kamp yapmanın 4 yolu başlıklı yazımızda bugün; çadır taşımadan ve kurmaya uğraşmadan harika bir kamp yapmanın temel yollarından bahsedeceğiz. Kamp yapmak; doğayla iç içe olmayı sevenler için harika bir tatil yolu. Hem istenilen yerde bulunma özgürlüğü sağlıyor hem de birbirinden farklı pek çok bölgeyi görmeyi sağlıyor.

Kamp yapma deyince akla genelde ilk olarak çadır kurarak konaklama fikri gelse de; çadırsız kamp yapmak da mümkün. Çadırsız kamp yapma seçeneği birkaç sebepten dolayı tercih edilebiliyor. Öncelikle bu temel sebeplere göz atalım:

  • İlk olarak akla geldiği gibi; çadır taşıma zahmetinden kurtarıyor ve kolaylık sağlıyor.
  • Aynı zamanda uğraştırıcı ve zaman alan bir iş olan çadır kurma ve kaldırma aşamasına gerek olmuyor.
  • Eğer hazırda çadır bulunmuyorsa; maliyetli olabilen çadır satın alma işlemine de gerek kalmaz.

Bu noktada daha birçok sebep sunulabilir ancak konumuz çadırsız kamp yapmanın 4 yolu olduğu için; bu konudaki önerilerle devam ediyoruz. İlk önerimiz tam bir doğaya dönüş aktivitesi. Macera ve eğlenceyi sevenler için önerimizi sunuyoruz:

Çadırsız kamp yapmanın 4 yolu

Doğada Barınak Yapmak

En eski konaklama biçimine dönüş olarak da tanımlanabilecek bu yöntem; aslında çocukluğumuzun eğlenceli günlerine dönüş gibidir. Tabii bu kamp yönteminin artıları ve eksileri mevcuttur. Biraz uğraş isteyen bir yol olsa da; yapabileceğini düşünen herkes denemeli bizce:

Doğada Barınak Yapmanın Artıları

Öncelikle doğada en eski saklanma ve kamuflaj yöntemi olduğu için; rahat ve huzurlu bir kamp yapılmasını sağlar. Ayrıca görsel olarak dikkat çekilmediği için bu açıdan da rahatlık sağlar. Aynı zamanda iyi bir korunma yöntemidir.

Doğada barınak yapma seçeneğinde, eğer şartlar uygunsa çok kolay bulunabilen malzemelerle yapılacağı için; fazladan bir ürün taşımanıza gerek kalmaz. Zor hava koşullarında hızlı bir şekilde barınak kurmanıza yardımcı olur. Kampta olmazsa olmaz bir ayrıntı olan barınma ihtiyacını karşılamanın en doğal yolu olan barınak yönteminin eksi yönleriyle devam ediyoruz:

Doğada Barınak Yapmanın Eksileri

Barınak yapma yolu özellikle uzun süreli kamp planlarında yapılması uygun olan bir seçenektir. Ama elbette bu rahat kamp yönteminin de olumsuz bazı tarafları vardır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; artı ve eksilerini karşılaştırarak en uygun kamp yöntemine karar vermektir.

Doğada barınakla kamp yapmanın en büyük eksisi, tüm malzemelerin temini yine doğadan olacağı için; çeşitli böceklerle birlikte uyuma ihtimali olacaktır. Aynı zamanda barınak yapmak ustalık isteyen bir iş olduğu için; tecrübeli birinin yapması gerekebilir.

Tabii ki denenmeden öğrenilmesi de mümkün değildir. Barınak yoluyla kamp yapmanın bir diğer eksisi de; her ne kadar güzel bir iş çıksa da; zaman alan bir iş olmasıdır. Yanınızda çadır malzemesi vs. gibi malzemeler taşımanıza gerek olmasa da; testere gibi donanımlar barınak yapmak için gerekli olacaktır. Çadırsız kamp yapmanın 4 yolu konusunda bir başka çadırsız kamp yöntemiyle devam edelim:

Tente Kurmak

Aslında çadır mantığına en yakın yöntem denilebilir. Yalnız maliyeti, taşıması ve kurup kaldırması çok daha rahat. Bu nedenle çok fazla talep gören bir yöntem aynı zamanda. Yine doğayla iç içe olmaya olanak veren bir kamp ve barınma yolu olan tente kurma yöntemiyle; hem üzerinizde bir çatı oluyor hem de doğayla haşır neşir oluyorsunuz. Kamp hazırlığı ve barınma yolu olarak tente kurmanın artılarına bakalım:

Tente Kurmanın Artıları

Çok çeşitli ve rahat bir kuruluma sahip olmasıyla; istenilen hemen hemen her bölgeye kurulabilir. Bu da doğada kamp yaparken serbestlik ve rahatlık sağlar. Tente kurmanın bir diğer artısı; oldukça pratik bir ürün oluşu ve taşınmasının kolay olmasıdır.

Çok basit şekilde kurulabilen tente; yağmur ve kar gibi yağışlarda da kurtarıcı ve faydalı bir yöntemdir. Tente kurmanın bir başka olumlu tarafı da pek çok çeşitli şekilde kullanım olanağı olması ve farklı kamp alanlarında rahatlıkla kullanılabilmesidir.

Tente Kurmanın Eksileri

Tente kurmanın artılarını anlattık. Şimdi bu kamp yönteminin eksileriyle devam edelim. Öncelikle kısmen açık olması dolayısıyla tente; kapalı olmayan barınma yollarının risklerini barındırır. Örneğin; dışarıdaki hayvanlara karşı daha açık bir alanda olmaya neden olur. Kurma işi pratik olsa da; belli bir teknik istediği için; yardımlı olarak birden fazla kişiye ihtiyaç duyulabilir.

Çadırsız kamp yapmanın 4 yolu hakkında söz etmeye devam ederken; tente yönteminin bir başka eksisiyle devam ediyoruz. O da kapalı bir barınma yöntemi kadar korunaklı olmayışıdır. Yani hava şartlarına karşı daha dayanıksızdır; çünkü neticede kalınan yer yine açık havadır.

Araçsız Açık Havada Uyku

En temel ve araçsız olduğu için basit uyku yöntemidir. Ancak; her hava şartında ve her bölgede yapılmaya uygun değildir. Dikkatli konaklama isteyen bir yöntemdir. Olumlu tarafı herhangi bir malzeme vs. donanıma gerek duyulmamasıdır.

Hamak Kampı Yapmak

Hamak kampı; çadıra alternatif bir başka güzel yöntemdir. Tabii bu dışarıda gördüğümüz bahçe hamaklarından değil. Son yıllarda oldukça popüler olan bu yöntem; kamp için özel olarak üretilen hamaklarla yapılıyor.

Yorum gönder