×

Çığ Düşmesi Nedir? Hayatta Kalmanın Yolları

Çığ Düşmesi Nedir

Çığ Düşmesi Nedir? Hayatta Kalmanın Yolları

Çığ Düşmesi Nedir? Hayatta Kalmanın Yolları başlıklı yazımızda; özellikle doğa sporları sevenler için ve çetin kış koşullarında yaşamını sürdüren kişiler için; bu doğa olayından korunmanın ve önlem almanın inceliklerini paylaşmayı ve faydalı bilgiler sunmayı amaçlıyoruz.

Çığ Düşmesi; özellikle doğada spor yapmayı seven; kayak, doğa yürüyüşü, tırmanma ve kamp yapma gibi aktiviteler yapan kişiler açısından önlem alınması gereken bir konudur.

Çığ düşmesi konusunda bilinmesi gereken önemli bir nokta; çığ düşmesi afetiyle karşı karşıya kalan insanların dengesiz halde olan kar yamaçlarında bulunduğu gerçeğidir.

Bu nedenle kış şartlarında, doğada herhangi bir spor yaparken bulunulan bölgeye çok dikkat edilmelidir. Şimdi çığ düşmesi durumunun ve alınabilecek önlemlerin ayrıntılarına bakalım:

Çığ Düşmesi Nasıl Oluşur?

Genellikle ses kaynaklı olarak ve herhangi bir başlangıç durumundan sonra; özellikle bitki örtüsü yönünden fakir bölgelerde görülen ve dağdan aşağı büyük kar kütlelerinin devrilmesine ve çökmesine neden olan bir afettir.

Doğal olarak çok kar yağışlı bölgelerde meydana gelir ve genel olarak taze yağan üstteki kar kütlesinin altta kalan eski kar tabakasıyla kaynaşmamasından ötürü; herhangi bir sebeple aşağılara doğru çökmesi olayına denir. Çığ Düşmesi Nedir? Hayatta Kalmanın Yolları hakkında detaylara bakalım:

Çığ Düşmesi Nedir

Çığ Düşmesi Riskini Anlamak İçin Bölgeyi İncelemek

Karlı bir bölgede çığ riskini anlamak için bölgeyi farklı şekillerde inceleyebilir; böyle risk olduğunu fark ettiğiniz her yerde daha dikkatli olabilir ve ek önlem alabilirsiniz. Şimdi kişisel olarak bir bölgedeki çığ riski hakkında bilgi sahibi olmanın ayrıntılarına göz atalım:

  • İlk olarak durduğunuz bölgede önceden çığ riski olduğuna dair izlenimleriniz varsa; daha dikkatli olmalısınız.
  • Bulunulan bölgede öbekler şeklinde kar yığınları mevcutsa; bu durum çığ riskinin yüksek olduğu bir yerde olduğunuz anlamına gelir, çok dikkatli hareket etmek gerekir.
  • Kar tabakasının sıkışmış ve oturmuş bir yapıda olması çığ riskini düşüren unsurlardır. Eğer kar üzerinde yürürken ince çatlaklar ve izler oluşuyorsa; bu karın taze olabileceği ve oturmadığı anlamına gelir. Bu özellik de çığ riskini arttırır.
  • Yalnızca kar tabakasının yapısı değil, karın altında bulunan zemin de çok etkili bir unsurdur. Dolayısıyla, kar bastıkça boş ve sağlam olmayan bir zemin hissi veriyorsa; karın altında kalan yerin kaygan bir yapıda olma ihtimali var demektir. Bu durum da; hem güvensiz bir yolculuğa hem de çığ tehlikesine yol açar.
  • Çığ düşmesi riski konusunda dikkat edilebilecek bir başka unsur da; çevredeki sesleri dinlemenin önemini gösterir. Eğer kısa süre içinde çevrede kar çökme sesi gibi bir ses duyarsanız; her an çığ düşme riskiyle karşı karşıya olduğunuz anlamına gelir.

Çığ tehlikesi; özellikle yoğun kar yağışlı ve taze kar yağışının devamlı olduğu; aynı zamanda zeminin kar tutma açısından elverişsiz olduğu durumlarda daha da fazla olur. Yukarıda; bir bölgede hareket halindeyken çığ riskini anlamak için dikkat edilebilecek birkaç püf noktasını verdik. Şimdi olası bir çığ düşme durumunda ne yapılabilir, bu konuya detaylıca bakacağız:

Çığ Düşmesi Sırasında Neler Yapılabilir?

Tüm dikkatlere rağmen herhangi bir çığ düşmesi durumunda kalındıysa;  her doğal afette olduğu gibi en önemli nokta soğukkanlı olabilmek ve mümkün olduğu kadar hızlı ve doğru şekilde davranmaktır. Bunu yapabilmek için de; bir çığ düşmesi sırasında yapılabileceklerin bilinmesi gerekir.

Öncelikle çığın düşme durumu söz konusu olduğunda; çığ düştüğünün fark edildiği andan itibaren; hızlı bir biçimde çığın etki alanının geniş olduğu ve çok yoğun aktığı alandan uzaklaşma amacıyla; belli yönde ilerlemek gerekir. Yani amaç; hem hızlı hem de doğru yönde çığ alanından uzaklaşmak olmalıdır.

Çığ Düşmesi Hakkında Dikkat Edilecek Önemli Noktalar

Çığ düşmesine karşı alınacak önlemler konusunda; özellikle potansiyel bir çığ anında neler yapılabileceğini anlatmaya devam ediyoruz. Bu noktada önemli bir başka adımda; spor yaparken çığa yakalanma riskine karşı bir bilgi.

Spor esnasında ve örneğin kayak gibi donanım mevcutsa; çığın fark edildiği anda bu ekipmanların hızlıca çıkarılması gerekir. Aynı zamanda eğer etrafta birileri varsa; seslenerek ya da en uygun şekilde onları uyarmak gerekir.

Olası bir çığ düşmesi durumunda mümkün olduğu kadar doğru yönde hızlıca uzaklaşılmalı; eğer mümkün değilse; yakında ağaç gibi bir malzemeye sıkıca tutunmalıdır. Önemli bir başka nokta; çığ esnasında, mümkün olduğu kadar kar tabakasının üzerinde kalmayı amaçlamak olmalıdır. Bu nedenle zeminden de destek almalı ve yüzme işlemine benzer hareketlerle yukarıda kalmaya gayret gösterilmelidir.

Çığ düşmesini önlemek için neler yapılabilir sorusunun cevabına dair bilgiler vermeyi amaçladığımız yazımızda; bir diğer önemli noktayla devam ediyoruz. Kar tabakasının altında kalma durumunda; el ve dirsekleri yüz bölgesine siper yaparak bir hava alanı oluşturmak faydalı olabilir.

Mümkün olduğu kadar kar üzerine çıkmak için çaba gösterilmelidir; ancak tamamen kar altında olunduğunda enerjiyi doğru şekilde sarf etmek önemli olacaktır.

Yorum gönder