×

Dağcılık Ocakları Ve Kullanımları

Dağcılık ocakları ve kullanımları

Dağcılık Ocakları Ve Kullanımları

Dağcılık adrenalin ve heyecan dolu aktiviteler arasındadır. Her ne kadar bu sporla yabancı olan çoğu kişi bilmese de, aslında oldukça zordur. Zira başlamadan önce sadece dağı seçmek yetmez. Bunun yanında kamp yapmada kullanılacak malzemeleri belirlemek de önemlidir.

Burada bahsi yapılabilecek birçok seçenek olmakla beraber, aralarından bir tanesi de dağcılık ocaklarıdır. Gerek yemek yapmak, gerekse sıcak çay-kahve içerek ısınmak için en gerekli seçenektir. Eğer unutulursa, alınan yiyeceklerin türüne göre yemek yeme konusunda çok büyük bir sorun doğabilir.

Dağcılık ocakları ve kullanımları için farklı seçenekler olmakla beraber, bunlar şöyledir;

  1. İspirto Ocakları
  2. Benzin Ocakları
  3. Kartuş Ocakları

Ocaklarda kullanılan yakıt türleri ise şöyledir;

  1. Saatçi benzini
  2. Kurşunsuz benzin
  3. Mazot
  4. Gaz yağı
  5. Parafin
  6. İspirto

Peki, bunlar hakkında bilmeniz gerekenler neler?

Dağcılık Ocakları Nasıl Seçilir?

Her geçen gün birçok yeni dağcı ve kampçı, bu heyecanlı spora merak salar. Eğer siz de bunlardan biriyseniz ve maceraya çıkmak istiyorsanız, dikkat edilmesi gereken birçok şey vardır. Bunlardan bir tanesi de ocakların nasıl seçildiğidir.

Bir tür küçük ocakta kullanılan yakıt nedir yukarıda anlattığımız gibi olmakla beraber, dağcılıkta kullanılan iki tür ocak vardır. Bunlar,

  1. Alçak irtifa ocakları,
  2. Yüksek irtifa ocakları şeklindedir.

Eğer bunlara önem göstermeniz aldığınız ocağı verimli kullanamayabilir, yemeğinizi yapamayabilirsiniz. Bu nedenle dağa tırmanmaya veya kamp yapmaya karar vermişseniz, önce bir lokasyon belirmeniz şarttır. Arkasından da buna uygun malzeme temin edilmelidir. Ocaklar için 0 ile 2,000 metrede her türlü ispirto ve kartuşlu ocaklar tercih edilebilir. Dağcılık ocakları ve kullanımları 2,000 – 2,500 metre ve yukarısı için benzinli ocaklar alınmalıdır.

Zira yüksek bir irtifada alçak irtifa ocağının verimi sıfıra inebilir. Eğer yanınızdaki yiyeceklerin tümü pişirme gerektiriyorsa tek seçeneğiniz kampı toplayarak yeni bir yer bulmak veya geri dönmek olur.

Dağcılık ocakları ve kullanımları

1.      İspirto Ocakları

İspirto ocağı birçok insan tarafından bilinen aletler arasındadır. İngiliz dilinde denatured alcohol olarak adlandırılan İspirto hem zehirli, hem de yanıcıdır. 25 derece oda sıcaklığında sıvı olmakla beraber, yanıcı bir maddedir. Alev almaları oldukça hızlıdır.

Kamp yapmak isteyen birçok kişinin ilk tercihi arasında ispirto ocağı vardır. Bunun nedenlerinden biri daha sessiz yanması ve bu nedenle rahatsızlık vermemesidir. Bununla beraber benzinli ocakla kıyaslandığında daha düşük verim gösterir. Eğer ilk kampınızsa bunu aklınızda bulundurmanız şarttır.

Alçak irtifa ocakları arasında olan bu seçenek, dağcılık ocakları ve kullanımları arasında oldukça kolay bir kullanıma sahiptir. Ancak tespit ettiğiniz yer 2,000 – 2,500 metreyse sadece kar eritmek bile bir sorun olabilir.

2.      Benzin Ocakları

Benzinli kamp ocağı, İspirto ile beraber en çok tercih edilenler arasındadır. Bunun bir nedeni yüksek irtifa ocağı olması nedeniyle, pratik bir kullanım vermesidir. Eğer tekrar tekrar ocak almak istemiyorsanız, her irtifada rahatça kullanabilirsiniz. Farklı modelleri de olmakla beraber benzin haricinde,

  1. Bütan kartuş,
  2. White gas,
  3. Gaz yağı yakan seçenekleri de vardır.

Bununla beraber dikkat etmeniz gereken nokta, karlı yerde kolayca yanmadığıdır. Dolayısıyla diğer ocaklarda olduğu gibi sadece çakmak kullanmak, çözüm sağlamaz. Dolayısıyla önce set kurulmalı, ardından ocak yakılmalı, gaz ayarlanmalı ve sökülmelidir. Alev almaları için de ön ısıtma denilen işlem kullanılır.

Ancak öncesinde sıvı hale sahip olan yakıtın basıncı yükseltilmelidir. Bu oldukça kolay olup, pompası vardır ve bu kullanılarak arttırılır. Ön ısıtmaya böylece gelindiğinde ise yakıtın geldiği boru ısıtılır. Burada ana üniteye biraz yakıt eklenerek, yakma gerçekleştirilir. Böylece gaz borusu da ısınır. Sıvı nitelikte olan yakıt gaza geçmeye başladığında ön ısınma sonlanır.

Dağcılık ocakları ve kullanımları yapılırken benzinli ocaklarda, bundan sonra vakit kaybetmeden yakıt çıkışı açılır. Bununla beraber bazı modellerde anlattığımız işlemler farklı olabilir. Dolayısıyla bir model aldıktan sonra internetteki videolara bakarsanız, ne yapmanız gerektiğini hemen çözebilirsiniz.

Ancak almadan önce her markayı tek tek incelemek, daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Zira her biri kendine göre özellikler bulundurur ve bazıları sizin için daha kullanışlı gelebilir.

3.      Kartuş Ocakları

Kamp ocağı için bir diğer seçenek de kartuş ocaklarıdır. Bir alçak irtifa ocağı olup 2,000 – 2,500 metre yükseklikte istediğiniz sonucu vermeyebilir.  Ayrıca eksi 5 derece ve altı soğuklarda da alacağınız verim ciddi anlamda düşer.

Dağcılık ocakları ve kullanımları açısından kartuş ocakları ucuz ve daha kolay bir kullanım sunar. Eğer yanması için gerekli ortamı sağlamışsanız, 3 saat aralıksız yanabilir. Bununla beraber ne kadar yükseğe çıkarsanız ve hava ne kadar soğursa bu süre azalır. Dolayısıyla saatler ilerledikçe yanma süresinin daha hızlı düşeceği söylenebilir.

Günümüzde bu tür ocaklar düz ve vidalı kartuşlar olarak ayrılır. Vidalı olanlar yakıt varken sökülme seçeneğine sahiptir. Ancak vidasız kartuşlarda bu imkân yer almaz.

Yorum gönder