Hipotermi Nedir? Nasıl Korunulur?
Hipotermi nedir? Nasıl korunulur? Hipotermi özellikle; kış şartlarında açık havada bulunmak durumunda olanlar ve kış sporlarıyla ilgilenen kişilerin risk altında olduğu ve ayrıntılarını bilmesi gereken bir konudur.
Zira önemsenmesi ve dikkat edilmesi gereken ve hayati tehlike arz eden ciddi bir durumdur. Hipotermi temel olarak; normalde 37 derece civarı olan vücut ısısının 35 derece ve altına düşmesi olarak tanımlanan ve vücuttaki işlevlerin bozulmasına yol açabilen; önlem alınması gereken bir konudur.
Hipotermi nedir? Nasıl korunulur? Bu konuda bilinmesi gereken noktaları ve nasıl önlem alınacağı konusunda detayları yazımızda paylaşıyoruz. Konumuza öncelikle hiportemiye yol açan şartları inceleyerek başlayalım:
Hipotermiye Yol Açan Şartlar
Hipotermiye sebep olan bazı belli başlı durumlar vardır. Bu durumlara dikkat edilmesi; hipotermi tehlikesine karşı önlem alma noktasında önemlidir. Bu unsurların başında elbette soğuk hava şartları geliyor. Soğuk havaya doğrudan etki edilemez ancak; tedbirler sayesinde bu şartlarda rahatlıkla vücut ısısı korunabilir.
Hipotermiye sebep olabilen bir diğer şartsa; soğuk ve riskli hava durumlarında; uzun süreli açlıktır. Aç olmak hipotermi açısından riski çok arttıran bir durumdur. Vücuttaki sıvı kaybı da; açlık gibi vücut ısısının dengesini bozan bir durumdur. Hipotermi açısından risk oluşturan bir başka durum da; yorgun olmaktır.
Vücudun bu enerji kaybı; diğer şartlarla birlikte soğuktan hızlı bir biçimde etkilenmeye neden olur. Hipotermi konusunda; dış şartlar haricinde kişisel olarak en riskli durumlardan biri, belki de en fazla risk oluşturan etkeni; ıslak olmaktır.
Tamamen ıslak olunmasa bile; az nemli giysi dahi olsa; soğukta asla bu şekilde beklenmemelidir. Soğukta en önemli şartlardan biri; her zaman kuru giysilerle dolaşmaktır. Bu nedenle özellikle kış şartlarında kamp gibi aktivitelerde yedek kıyafet bulundurmak çok gereklidir. Hipotermiyi tetikleyen bir başka unsur da; rüzgârın fazla olduğu bölgede bulunmaktır.
Hipotermi nedir? Nasıl korunulur? Konu dâhilinde hipotermi ihtimalini arttıran bir diğer unsur da; elbette koşullara uygun olmayan giysi seçimdir. Kış şartlarında gerekli donanıma sahip şekilde giyinmek; mümkünse yünlü ve penye gibi sıcak tutma kapasitesi yüksek olan kalın ve korunaklı giysiler tercih edilmelidir.
Hipotermi Belirtileri Nelerdir?
Diyelim risk altında bir bölgedesiniz. Bu durumda hipotermi belirtilerini bilmeniz ve ona göre hareket etmeniz hayati önem taşıyan bir konudur. Hipotermi; başladığı andan itibaren fark edilirse ve çok hızlı bir şekilde önlem alınırsa çabuk atlatılabilecek bir durumdur. Ancak doğru önlemlerin alınması ve belirtilerin zamanında fark edilmesi çok önemlidir. Şimdi hipoterminin belli aşamalardaki belirtilerine bakalım:
- Hafif Hipotermi Belirtileri
Hafif hipotermi şartlarında vücut sıcaklığı normale yakındır. Ortalama vücut sıcaklığı 37-36 derece civarı olabilir. Üşüme olabilir; bunun yanında titreme başladıysa dikkatli olmakta fayda var. Hafif hipoterminin bir başka aşamasında vücut ısısı 36-35 derece civarına düşer ve vücut sıcaklığı bu seviyede ölçülürse hipotermi başlamış sayılır. Bu aşamanın belirtisi de; elde his ve iş yapma kabiliyetinin azalması ve uyuşma hissidir. Titreme artar ve tüyler diken diken hissedilir. Hipotermi nedir? Nasıl korunulur? Yazıda hipotermi aşamalarının bir ileri seviyesi olan orta hipotermiden de bahsedeceğiz.
- Orta Hipotermi Belirtileri
Orta hipotermi; sağlık açısından riskin arttığı ve hızlıca önlem almayı gerektiren bir seviyedir. 35 ve 33 derece arasında değişir. Bu ısı seviyeleri oldukça tehlikelidir. Bu aşamada, titreme ve üşüme daha belirgin hale gelir.
Özellikle kafa karışıklığı görülebilir. Hipotermi geçirdiği düşünülen bir kişi düz bir çizgide yürütülerek kontrol edilebilir. Eğer bunu başaramıyorsa; muhtemelen orta derece hipotermi geçiriyordur; çünkü bu aşamada dikkat çeken bir başka belirti de kaslardaki dengesizliktir.
- İleri Hipotermi Belirtileri
Vücudun 33 dereceden 23 dereceye kadar inmesi; ileri hipotermi anlamına gelir ve çok riskli bir aşamada olunduğunu gösterir. Nefes almada zorluk ve nabızda azalma görülür. 27 dereceye düşüldüğünde bilinç kaybı görülür ve kalp durması riski başlar.
Davranışlarda tutarsızlık ve anlam dışı davranışlar gözlenir. Vücut sıcaklığı; 25-23 dereceye kadar düşerse ölüm riskinde son aşamaya gelindiğini gösterir ve acil doğru müdahale gerekir. Hipotermi nedir? Nasıl korunulur? Konu dâhilinde hipotermiye neden olan şartları ve durumun belirtilerinden bahsettik. Şimdi olası bir hipotermi durumunda nasıl müdahale edilebileceğinden bahsedelim:
Hipotermi Riskinde Doğru Müdahale
Bu bilgilerin özellikle kış şartlarında yoğun olarak dışarıda bulunan kişiler ve karda kamp yapmayı sevenler; ayrıca kış sporlarıyla ilgilenenler için bilinmesi çok önemli. Aslında herkes tarafından bilinmesi acil bir durum için gerekli.
Hafif hipotermide müdahale daha kolay ve basit olsa da; eğer orta ve ileri hipotermi belirtileri varsa farklı müdahalede bulunmak gerekebilir. Öncelikle orta hipotermide yapılacak acil müdahalelerden bahsedelim: ısı kaybını azaltmak gerekir, doğru şekilde yiyecek ve içecek takviyesi yapılır, sıcaklığını arttıracak ısı kaynağı eklemek gerekir. Alkol, sigara ve kafein verilmemelidir. İleri hipotermide ise; ısı kaybını azaltmakta fayda var.
İleri hipotermide katı yiyecek verilmez, ılık şekerli su verilebilir. Sıcak havlu benzeri malzemelerle ısısı arttırılır. İdrar yapma durumu olabileceği için; bez sarılması ve çöp poşetiyle koruyucu katman oluşturulması; kişinin ıslak kalmaması açısından önemlidir.
Yorum gönder