×

Issız Yerlerde Kamp Yaparken Doğada Nasıl Yön Bulunur?

Issız yerlerde kamp yaparken doğada nasıl yön bulunur

Issız Yerlerde Kamp Yaparken Doğada Nasıl Yön Bulunur?

Kamp yapmak pek çok insanın tutkusudur. Genellikle şehrin boğucu havasından uzaklaşmak isteyen insanlar, kamp alanlarına giderek doğal yaşamın tadını çıkartmakta ve kafa dinlemektedir. Ancak günümüzde kampçılığa olan merakın artmasıyla birlikte insanlar daha ıssız bölgelere giderek sakin bir kamp deneyimi yaşamak istemektedir.

Issız yerlerde kamp yaparken doğada nasıl yön bulunur sorusunun cevabı, tüm kampçıların işine yaracaktır. Aslına bakılacak olursa, pek çok insan yönleri önemsememektedir. Ancak özellikle ıssız yerlere gidilecekse, doğada yön bulmak oldukça büyük bir önem arz etmektedir.

Doğada yönümüzü nasıl buluruz sorusuna yanıt arıyorsanız, bu konuda tercih edebileceğiniz birden fazla yol olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Yön bulma yöntemleri aşağıda maddeler halinde belirtilmektedir.

  1. Pusula ile yön bulma
  2. Karınca yuvaları ile yön bulma
  3. Çubuk ile yön bulma
  4. Güneş ile yön bulma
  5. Ay ile yön bulma
  6. Mezarlıklar ile yön bulma
  7. Kutup yıldızı ile yön bulma
  8. Yosunlara bakarak yön bulma

Yukarıdaki listede de belirtildiği üzere yön bulma yöntemleri oldukça fazladır. Bu noktada hangi yöntemin kullanılabileceğini bilmek için bulunduğunuz durumu hesaba katmanız gerekecektir. Örneğin hava aydınlıksa ay ile yönünüzü bulamazsınız.

Issız yerlerde kamp yaparken doğada nasıl yön bulunur

Pusula İle Yön Bulma

Pusula ile yön bulma, doğada yönünüzü bulabilmek için tercih edebileceğiniz yöntemdir. İnsanlık tarihinin en eski icatları arasında yer alan pusula, tüm kampçı ve gezginlerin yanında bulunmalıdır. Pusula, manyetik bir sistem ile çalışmakta ve ibresi her ne olursa olsun kuzeyi göstermektedir. Bu sayede yol ve yönünüzü kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Ancak yanınızda pusula yoksa diğer yön bulma yöntemlerine bakmanız gerekmektedir.

Karınca Yuvaları İle Yön Bulma

Issız yerlerde kamp yaparken doğada nasıl yön bulunur sorusuna yanıt arayanlar, karınca yuvaları kullanabilmektedir. Karıncalar, güçlü bir yön yetisine sahip canlılardır ve yuvalarının giriş kısmını her zaman güneyi göstermektedir. Ancak çevresel sorunlara bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterebileceği için mutlaka diğer yöntemlere de göz atarak yönün güney olduğundan emin olmalısınız.

Çubuk İle Yön Bulma

Yön bulma yöntemleri arasında yer alan çubuk tekniği, oldukça kolay bir şekilde yönünüzü tespit edebilmenizi sağlayacaktır. Bunun için 1 metrelik düz bir çubuğa ihtiyacınız olacaktır. Çubuğu toprağa sabitlemeniz ve gölgesini izlemeniz gerekmektedir. Tam öğle vaktinde çubuğun gölgesi kısalacak ve yere düşen gölge kuzeyi gösterecektir. Ancak bu yöntemin işe yaramasını istiyorsanız, mutlaka her yönden güneş alan bir alanda olduğunuzdan emin olmalısınız.

Güneş İle Yön Bulma

Doğada yönümüzü nasıl buluruz sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise güneşi takip etmek olacaktır. Hepimiz güneşin doğu yönünden doğduğunu ve batı yönünden battığını biliyoruz. Bu bağlamda sabahın erken saatlerinde güneş doğuda olacaktır. Güneşin batmaya başladığı zamanlarda ise, güneş batı yönünde yer alacaktır. Güneşi takip ederseniz, yönünüzü kolayca bulabilirsiniz.

Ay İle Yön Bulma

Yön bulma teknikleri seçeneklerinden bir tanesi de havada güneşin olmadığı zamanlarda yönünün bulmak isteyenler için geçerlidir. Eğer yönünüzü bulmak için güneşi takip edemeyecekseniz, akşam Ay’ı takip edebilirsiniz. Ayın hilal olduğu zaman parmağınızı havaya doğru kaldırın. Eğer hilal ve parmaklarınız “küçük b harfi” şeklini alıyorsa, hilalin uç kısmı doğu yönünü gösterecektir. Ancak parmaklarınız ve hilal “küçük d harfi” şeklini aldıysa, hilalin uç kısımları batıyı gösterecektir.

Mezarlıklar İle Yön Bulma

Doğada mezarlıklar ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Ancak imkânsız değildir. Bu nedenle mezarlıklara bakarak yönünüzü nasıl bulabileceğinizi öğrenmenizde fayda vardır. İslam dinine mensup insanlar, öldükleri zaman baş kısımları batıya ayak kısımları ise doğuya bakacak şekilde gömülmektedir. Hristiyan insanlar öldüğünde ise baş kısımları güney yönüne, ayak kısımları ise kuzey yönüne bakacak şekilde gömülürler. Bu bilgileri kullanarak bir mezarlıkla karşılaştığınız zaman yönünüzü bulabilirsiniz.

Kutup Yıldızlarına Bakarak Yön Bulma

Kutup yıldızı ile nasıl yön bulunur sorusunun yanıtı geceleri oldukça işinize yarayacaktır. Zira kutup yıldızının ön yüzü her zaman kuzeyi gösterir ve bu hiçbir zaman değişmez. Kutup yıldızı dünyanın ekseni ile aynı doğrultuda yer almaktadır. Bu nedenle yeri değişmemektedir. Kutup yıldızını görmeniz durumunda kuzey yönünü kolaylıkla bulabilirsiniz. Daha sonra ise, kuzeyin ters tarafının güney olduğunu anlayabilirsiniz. Diğer ana yönleri bulmak için ise kollarınızı iki yana açmanız yeterli olacaktır.

Yosunlara Bakarak Yön Bulma

Issız yerlerde kamp yaparken doğada nasıl yön bulunur sorusunu yönelten bireyler, yosunlar sayesinde yönleri ayırt edebileceklerini bilmelidir. Özellikle sulak alanlarda yönünüzü kaybettiyseniz, yosunlar büyük yardımcınız olacaktır. Yosunlar, büyük çoğunlukla kuzey yönüne doğru oluşum göstermektedir. Ancak kuzey yönünü gösterdiğinden emin olmak için çevrenizdeki bulunan diğer yosunlara da göz atmanız tavsiye edilmektedir.

Yukarıdaki başlıklarda da görüldüğü üzere doğada yön nasıl bulunur sorusuna verilecek pek çok yanıt bulunmaktadır. Zira doğadaki tüm canlılar, yönlere göre şekillenmektedir. Yönünüzü bulabilmeniz için doğadan faydalanabilmeniz mümkündür.

Yorum gönder