×

Kamp Ekipmanları Bakımı Ve Temizliği

Kamp ekipmanları bakımı ve temizliği

Kamp Ekipmanları Bakımı Ve Temizliği

Kamp ekipmanları bakımı ve temizliği, kamp tutkunlarının her kamptan önce ve sonra olmak üzere uygulaması gereken adımları içermektedir. Sorunsuz ve bir o kadar da akılda kalıcı bir kamp deneyimi yaşamak için sahip olunan ekipmanların temizliğinin ve bakımlarının mutlaka düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda bu bakım ve temizlik, her malzemenin ömrünün uzamasına yardımcı olacaktır.

Kamp ekipmanlarını temizlemek ve bakımlarını yapabilmek için öncelikle hangi adımları uygulamanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda yapılacak olan bu temizlik, her ekipman için farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle uygulayacağınız yöntemleri ve adımları, ekipmanlara göre doğru öğrenmenizde fayda olacaktır. Aşağıda bu konu hakkında yararlanabileceğiniz konu başlıkları bulunmaktadır.

  • Çadır bakımı ve temizliği
  • Outdoor ayakkabı bakımı ve temizliği
  • Uyku tulumu bakımı ve temizliği
  • Sırt çantası bakımı ve temizliği
  • Kamp ekipmanları bakımı ve temizliği

Çadır Bakımı ve Temizliği

Kamp malzemelerinin arasında olmazsa olmaz olarak bilinen çadırın temizlenmesi ve bakımı son derece önemlidir. Çadır bakımı ve temizliği, kullanmakta olduğunuz kamp çadırının daha uzun yıllar boyunca kullanılmasını ve ilk günkü performansı vermesini sağlayacaktır.

Kamp çadırının temizliği ve bakımı kapsamında önerilen ilk uygulama kurutma işlemidir. Özellikle kamp anında yağmura yakalanmanız durumunda eve gelir gelmez mutlaka çadırınızı kurutmanız gerekmektedir. Islak bırakılan çadırların küflenmesi ve mantar oluşumuna neden olması oldukça muhtemeldir. Aynı zamanda ıslak bırakılan çadırlar koku oluşumuna da neden olmaktadır.

Çadır bakımı için tavsiye edilen kurutma yöntemi, güneş altında kurutma şeklindedir. Kurutucu cihazlar kullanmak, çadırınızın kumaşına zarar verebilmektedir. Bu nedenle güneş altında kurumaya bırakmanız çok daha doğru bir tercih olacaktır. Bunun yanı sıra çadırın saklama koşulları da önem arz etmektedir. Çadırınızı çadır koruyucu içerisinde, güneş ve nemden uzak ortamda saklamanız gerekmektedir.

Outdoor Ayakkabı Bakımı ve Temizliği

Outdoor ayakkabı bakımı ve temizliği, kamp ekipmanlarının temizlenmesi başlığı altında uygulanması gereken adımları içermektedir. Zorlu şartlar altında yapılan kamp aktivitesi sonrasında ayakkabıların normalden daha fazla kirlendiğini ve hatta zarar görme durumuna geldiğini görmeniz mümkündür. Bu nedenle diğer ekipmanlar kadar ayakkabı bakımı ve temizliği de son derece önemlidir. Outdoor ayakkabı temizliği için önerilen uygulamalar şunlardır:

  • Deterjan veya sabun kullanılarak outdoor ayakkabı temizliği yapılmamalıdır. Bu uygulama, ayakkabının su geçirmeme özelliğine zarar verebilmektedir.
  • Satın alınan firmanın önerdiği şekilde temizlik yapılmalıdır.
  • Özel ayakkabı temizleyicileri ve fırçası kullanılmalıdır.

Outdoor ayakkabıların temizliğinin ardından kuruması da nemlidir. Nemli ve havasız ortamlardan uzak durmanız gerekmektedir. Ayakkabıların kuruması için gereken ortam serin ve kuru olmalıdır. Bunun için ev ortamını rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Uyku Tulumu Bakımı ve Temizliği

Kamp ekipmanlarının bakımı ve temizliği kapsamında yer alan uyku tulumları, temizlik ve bakım konusunda öncelikli malzemeler arasında yer almaktadır. Kamp anında rahat bir uyku deneyimi için oldukça gerekli olan bu ürünün, her kamp sonrası temizliği ve bakımı eksiksiz bir şekilde sağlanmalıdır. Uyku tulumunun temizliği için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Uyku tulumunun çok kirlendiği durumlarda çamaşır makinesinde yıkanabilmektedir.
  • 10 kg ve üzeri hazneye sahip olan çamaşır makineleri tercih edilmelidir.
  • Çamaşır makinesinde uyku tulumu yıkanacaksa soğuk su programı kullanılmalıdır.
  • Deterjan kullanmak yerine saf sabun tercih edilmelidir.
  • Uyku tulumu çok kirli değilse su ve sabun kullanarak fırça ile temizlik yapabilirsiniz.

Yukarıda yer alan uyku tulumu temizlik adımları, uygulamanız ve kaçınmanız gereken durumları açıklamaktadır. Bunun yanında uyku tulumunun kurutulması da önemlidir. Kurutma için kuru temizleme ve kurutma cihazlarından uzak durulması gerekmektedir. Çünkü bu uygulamalar, uyku tulumunun ısı yalıtım dengesini bozabilmektedir. Bunun yerine güneş altına bırakılarak kuruması sağlanmalıdır. Kurutulmayan uyku tulumlarında küf ve mantar oluşumu görülebilmektedir.

Sırt Çantası Bakımı ve Temizliği

Sırt çantası bakımı ve temizliği, kamp ekipmanlarının temizlenmesi konusu dahilinde mutlaka uygulanması gereken adımlar arasında görülmektedir. Kamp ekipmanlarının olmazsa olmazları arasında yer alan sırt çantalarının bakımı ve temizliği, bir sonraki kullanımları doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle her ekipmanda olduğu gibi sırt çantasında da bakım ve temizlik son derece önemlidir.

Sırt çantalarının bakımı ve temizliği konusunda uygulanması gereken ve uygulamaktan kaçınılması gereken adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Sırt çantalarını çamaşır makinesinde yıkama fikrinden uzak durmanız gerekmektedir. Çünkü deterjan ve diğer temizleyiciler sırt çantasının belli başlı bölümlerine zarar verebilmektedir.
  • Sırt çantası içerisinde biriken kırıntı ve toz gibi kirleri, elektrikli süpürge yardımıyla temizleyebilirsiniz.
  • Dış temizliği için sırt çantanızı ılık suya yatırabilirsiniz. Satın alınan firmaya bağlı olarak suya deterjan ekleyebilirsiniz.
  • Sırt çantasının fermuar kısmında çamur ve kir kalıntıları görüyorsanız bu kirleri ufak fırça yardımıyla temizleyin ve soğuk su ile durulayın.

Bu önerilen adımlardan yararlandıktan sonra sırt çantasını kurutma yöntemleri başlığını incelemeniz gerekmektedir. Bunun için tavsiye edilen uygulama sırt çantasının içinin gazete ile doldurulması ve bu şekilde güneşte kurumaya bırakılması şeklindedir.

Yorum gönder