×

Karda Kamp Yapmak- Kış Kampı

Karda kamp yapmak

Karda Kamp Yapmak- Kış Kampı

Karda kamp yapmak- kış kampı; özellikle kış ve doğa sporu tutkunlarının çok sevdiği bir aktivite. Bunun yanında; tatil yapmak için yaz mevsimini beklemeyen ve kış aylarını seven tatilcilerin de tercihi olan bir konaklama biçimi.

Kış kampı yapmayı sevenler bilir ki; bu doğa harikası zamanın kendine has bir güzelliği vardır. Kışın güzelliğini yakalamak ve her mevsimin tadını çıkarmak isteyenler için; karda kamp yapmak- kış kampı yazımıza başlıyoruz.

Kış kampı; bazı noktalara dikkat edildiği takdirde; hem doğayla baş başa unutulmaz bir tatil yapmaya imkân verir hem de kış mevsiminde dahi rahat ve konforlu bir tatil yapılabilmesini sağlar. Şimdi karda kamp yapmanın ayrıntılarına ve kış kampının inceliklerine birlikte bakalım:

Kamp İçin Doğru Yer Seçimi

Kamp yapmak için; doğru yer seçimi çok önemlidir; özellikle de kış mevsiminde. Kış koşullarında her yer beyaz örtüyle kaplı haliyle birbirine benzer görünse de; aslında kamp kurma için belli koşullara göre seçim yapmakta fayda var. Kışın kamp yapmak noktasında doğru kamp yeri seçiminin ayrıntılarına bakalım:

  • Kış şartları dahi olsa su her zaman elzemdir. Kamp kurulacak bölgenin çevresinde bir su kaynağı varsa; hemen yanında olmasa da belli bir yakınlıkta bulunmakta fayda var. Böylelikle suya erişim çok daha rahat olacaktır.
  • Özellikle mevsim kış olduğunda en çok güneş alan ve uzun süre ışıklı kalan yönde bulunmak iyi bir tercih olabilir. Bu nedenle güney yönünde bir alanda kamp kurmak iyi bir fikirdir.
  • Soğuk bir kış gününde ve kamp yaparken uyanılabilecek en güzel sabah; herhalde bembeyaz karın üzerine yansıyan ışıl ışıl güneşli bir sabahtır. Güneş alan bir bölge tercih edince ne demek istediğimizi ve bunun ne hoş bir anı olacağını anlayacaksınız.
  • Karda kamp yaparken; en önemli yer seçimi elbette çığ tehlikesinden uzak ve korunaklı bir bölge tercih etmektir.
  • Genelde en soğuk bölgeler; su kıyısı gibi alçak yerlerdir. Bu alanlara biraz mesafeli olacak şekilde yerleşebilirsiniz.
  • Özellikle kamp kurulacak bölgenin tam üzerini kontrol etmekte fayda var. Zira ağaçlıklı bir bölgedeyse; kuru ağaç dallarının çökme riski mevcuttur.
  • Karda kamp yapmak- kış kampı konusunda dikkatli olunması gereken bir başka unsur da; rüzgârın çok kuvvetli olduğu alanlardan uzak durmak olacaktır. Zira açık alanda ve çok soğuk bir havada rüzgâr tahminden fazla kuvvetli olabilir.
  • Kamp yaparken dikkat edilmesi gereken bir başka önemli konu da; kamp kurulacak alanın ferah ve düzlük bir bölge olması gerektiğidir.

Karda kamp yapmak- kış kampı konusunda doğru yer seçiminin ne kadar önemli olduğuna değindik. Şimdi kış şartlarında doğada kamp kurmanın en korunaklı ve rahat yolu olan çadır kurmaya dair ayrıntılı bilgilerle devam edelim:

Karda kamp yapmak

Karda Çadır Kurma İncelikleri

Öncelikle konuya önemli bir uyarıyla başlayalım; çadırın içinde yemek yapmayın. Pişirme süreci fazla buhar ve nemlenmeye sebep olabileceği gibi; daha da önemlisi karbon monoksit zehirlenmesine bile yol açabilir. Bazı kişiler çadırın içini de bu sayede ısıtabileceğini düşünse de tehlikeli bir işlemdir.

Kış şartlarında çadırda kamp yaparken önemli bir başka üründen de bahsedelim; küçük boy kullanışlı bir süpürge yardımıyla dışarıdan çadıra girerken süpürülebilirsiniz. Bu sayede içeride ıslanma durumu olmaz. Bunun yanı sıra özellikle çok rüzgâr alan bir bölgede bulunulduğundan yapılması gereken bir başka işlem de; çadırı sabitlemek olacaktır.

Zaten çadırın gerekli donanımları mevcut oluyor. Bunlar sayesinde daha garantili ve korunaklı bir kamp kurulabilir. Kış kampı konusunda önemli olabilecek diğer ayrıntılarla devam edelim:

Kış Kampı Yaparken dikkat Edilmesi Gereken Ayrıntılar

Karda kamp kurmak için önemli olduğunu düşündüğümüz birkaç noktaya değindik. Şimdi karda kamp yaparken işe yarayacak diğer önerilerle devam edelim: Öncelikle çadırda bulunması çok faydalı olacak bazı ürünlerden bahsedelim ve dikkat edilmesi gereken detayları verelim:

  • Kış dönemi kamp tatilinde sıcak su torbası ısınmak için çok iyi olacaktır. Muhakkak bulunmasını tavsiye ediyoruz.
  • Bir başka öneri de sıcak su termosu bulundurmaktır. Bu da çok işe yarayan bir üründür; özellikle de kışın suların buz gibi olduğu dönemde.
  • İnsan özellikle uyku sırasında çok üşüdüğü için ve bilhassa da baş bölgesinden daha fazla üşüme olduğu için; polar tarzda sıcak tutacak bir uyku şapkası da; kış kampında fazladan konfor sağlayacak bir etkendir.
  • Karda kamp yapmak- kış kampı konusunda bir diğer önerimiz de; kesinlikle nemli giysilerle durulmaması yönündedir. Çok ıslak olmadığı için bazen önemsenmese de vücudun ısısı açısından bu nokta çok önemlidir ve göz ardı edilmemesi gerekir.

Sıcak bir uyku uyumak; kış çadır kampında en önemli ayrıntılardan biridir. Bu nedenle sıcak tutma özelliği yüksek olan uyku tulumu almak iyi bir tercih olabilir; hatta gerekli de denilebilir. Uykudan önce hafif sporlarla ısınmak da; sıcak bir uyku için faydalı bir işlemdir.

Yorum gönder