×

Kış Kampı İçin Ekipman Listesi

Kış kampı için ekipman listesi

Kış Kampı İçin Ekipman Listesi

Kış mevsiminde yapılan kampçılık yaza göre daha zahmetli ve zor olduğu için haliyle gerekli malzeme listesi de geniş oluyor. Kış kampı için ekipman listesi içinde bulunan her şey soğuk kış şartlarına karşı dirençli olmalıdır. Yazın hiç kullanılmayan eldiven, kazma, kürek, mont ve bere gibi birçok ekipman kış kampı için hayati önem taşıyor.  Hatırlatmakta fayda var çünkü ne kadar fazla malzeme götürürsem o kadar rahat ederim düşüncesi doğru olmayabilir.  Ayrıca bu malzemelerle yolculuk edileceği için bu kampçı için çok zahmetli ve yorucu olur. Kış kampı için temel ekipmanları şöyle listeleyebiliriz:

  • Çadır
  • Uyku tulumu
  • Mat
  • Giyim
  • Diğer ekipmanlar

Çadırı kurmak için uygun bir alan belirlemek oldukça önemlidir. Bunun için olabildiğinde düzlük bir alan seçilmeli. Olası doğal afetlerden korunmayı bilmek hayati önem arz ediyor. Çığ riskinden korunmak için dik yamaç yanlarına çadır kurmaktan kaçınmalıyız. Aşırı rüzgardan korunmak için ise tepe yerlerden uzak durulması gerekir. Deniz ve göl yakınları normal yerlerden daha soğuk olacağı için bu faktör de akılda tutulmalıdır.

Uyku tulumu seçiminde oldukça dikkatli olunmalı aksi halde uykusuz kalmak günün yorgunluğuyla beraber yapılan etkinlikten keyif almamaya yol açar. Soğuktan korunmak ve vücut ısısını sıcak tutabilmek için termal malzemelerden yapılan uyku tulumları tercih edilmelidir. Konforlu bir uyku için boy ve kiloya göre uygun uyku tulumu seçilmelidir.

Mat seçimi yaparken karşımıza iki farklı çeşit tür çıkabilir. Köpük matlar ve şişme matlar. Köpük matlar şişme matlara göre daha uygun fiyatlı ve kullanımı oldukça kolaydır. Şişme matların kullanımı daha zahmetli olabilir. Patlama ya da delinme olasılığı fazladır. Artı yönü köpük mata göre daha az yer kaplamasıdır. Doğru mat seçimi, doğru uyku tulumu ile birleşince konforlu ve rahat bir gece geçirmeyi sağlayacak bir ekipmandır. Çadır gibi mat seçerken de yüksek izolasyon değeri olan matlar tercih edilmelidir.

Kış kampı için uygun kıyafet seçimi basit gibi gözükse de aslında hafife alınmayacak diğer bir husustur. Öncelikle kalın giyinmek yerine, kat kat giyinmek vücut ısısını koruyacaktır. Kıyafetleri üst üste giymek soğuk havalara karşı ısı kaybını önler.

Güneş ya da gözlüğü, güneş kremi, eldiven, bere, atkı, kazma, kürek yedek termal içlik de diğer bazı aksesuarların içinde girer.

Kış kampı için ekipman listesi

Kış Kampı Yemekleri

Kış kampının normal kamplara göre zorlu oluşu yemek seçimi de etkiliyor. Haliyle yeme, içme ve yemek pişirme yaz kampına göre daha farlı oluyor. Kış kampı yemeklerinde göz önünde bulunması gereken bazı püf noktalar vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

  • Donma noktası
  • Saklama
  • Gıdanın kalori düzeyi gibi.

Yağlı ve yüksek kalorili gıda tüketmek vücudu sıcak tutmaya yardımcı olur. Bu yüzden öğün atlamadan düzenli beslenmek oldukça önem taşır.  Uyumadan önce yemek yediğinizden emin olun. Tok karınla uykuya geçin. Kış kampçılığın olumlu taraflarından bir tanesi yiyeceklerin kolay kolay bozulmayacak oluşudur. Ortam neredeyse buzdolabı görevi gördüğü için yiyecekleri muhafaza etmek oldukça kolay. Bu nedenle taze et ya da peynir gibi gıdaların tadını çıkartabilirsiniz. Susadığınız da karı direkt olarak yemek yerine önce mutlaka kaynatın.  Böylelikle su daha fazla arınmış olur. Kar yendiğinde vücut bunu sıvıya dönüştürmek için fazladan enerji harcar bu yüzden ihtiyacınız olan suyu kaynattıktan sonra tüketmek faydalı olacaktır.

Kış Kampı Nerede Yapılır?

Kış kampı yapmak için dikkat edilmesi gereken şeylerin başında çadırın konumu gelir. Yanlış yer seçmek kişide olumsuz deneyim yaşamaya yol açabilir. Bu yüzden çoğu kişinin sorduğu sorulardan biri olan kış kampı nerede yapılır? sorusu önemlidir. Çadır kurmak için doğru konumu seçerken dikkat edilmesi gereken bazı şeylerden biri zeminin düz olması. Bu yüzden karlı havada çadır kurmadan önce karı olabildiğinde sıkıştırmak gerekir. Çadırın kurulumu sırasında etraftaki karlar kenara itilmeli. Güneşin konumu diğer bir önemli faktördür. Bunun için cephe doğru seçilmeli. Dağ yamacında kamp yapılacaksa, güney cephe daha uzun süre güneş alacağı için bu cepheye göre kamp kurulabilir.  Çadır ağaç altına kurulmamalıdır. Karlı havalarda dallarda biriken karın çadırın üstüne düşme ihtimali oldukça yüksek olacaktır.

Kış kampı yaz kampına göre daha fazla özen gerektirir ama gerekli araştırmayı yaptıktan sonra hatta imkan varsa donanımlı kişilerle beraber gitmek, ilk defa kış kampı yapacaklar için daha yararlı olacaktır. Dahası ilk defa kamp yapmak isteyenler için ilk aşama olarak kış kampçılığı ağır ve zorlu gelebilir. Bu yüzden imkan varsa kampçılığı tatmak için havaların daha iyi olduğu bir ayda kamp yapmak gitmek kişiye deneyim katacaktır. Böylelikle doğa ile iç içe olmayı öğrenecek, kampçılığı daha iyi anlayabilecektir. Deneyimsiz bir kişinin birden kış kampı yapması kişinin beklentisinin altında bir deneyim yaşatabilir. Kişi hazır olduğunda böyle bir aktivite çok iyi bir deneyim olabilir.

Yorum gönder