×

Bayrak ve Flama Formasyonu

bayrak ve flama formasyonu

Bayrak ve Flama Formasyonu

Son dönemlerde kripto para yatırımlarının artmasıyla birlikte, pek çok insan grafik okuma konusunda araştırmalar yapmaya başlamıştır. Zira borsada neredeyse tüm alım satımlar grafiklerdeki bilgiler ışığında gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle bayrak ve flama formasyonu başta olmak üzere pek çok grafik modeli araştırılmaktadır.

Borsa da dahil olmak üzere her alanda yapılan grafiklerin belirli bir amacı bulunmaktadır. Farklı sürelere bağlı olarak düzenlenebilen grafikler, bağlı oldukları konular hakkında sayısız bilgi vermektedir. Kripto para ve borsa alanlarında oluşturulan grafikler arz ve talep ilişkisi başta olmak üzere fiyat, alım – satım, değer gibi pek çok bilgi içermektedir.

Grafiklerde kimi zaman hızlı iniş çıkışlar görülebilmektedir. Bu tür formasyonlara bayrak ve flama adı verilmektedir. Bayrak ve flama formasyonları birbirlerinden bazı ufak farklar ile ayrıştırılabilmektedir. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek bu iki terim hakkında daha detaylı bilgi alabilmeniz mümkündür.

Bayrak Formasyonu Nedir?

Çoğu grafikte görülebilen bayrak formasyonu, grafikte bir eğilimin mevcut olduğunu göstermektedir. Bayrak formasyonu genellikle trend haline gelen ve hızla yükselen grafiğin orta kısımlarında görülmektedir. Zira bayrak formasyonu bir eğilimin düşüşe geçmesi ve bu dönemde hızlı iniş çıkışlar ile karşılaşılmaktadır. Bu durum, trendin bir süre daha bu şekilde devam edeceğinin göstergesidir.

Bayrak formasyonu olarak görülen grafik türü, eğilimin yüksek olduğu yatırım seçeneklerinin düşüşe geçmeden önce yaşadığı dalgalanmaları sergilemektedir. Yani, eğilimlerin azalması, talep ve fiyatın da düşüşe geçmesine sebebiyet verebilmektedir. Bayrak formasyonu hedef konusu üzerinde araştırma yapan bireyler, bu bilgileri kullanarak grafikleri daha rahat bir şekilde inceleyebilmekte ve yatırımlarını bu doğrultuda şekillendirebilmektedir.

 bayrak ve flama formasyonu

Flama Formasyonu Nedir?

Flama formasyonu, çoğunlukla üçgen bayrak formasyonu olarak bilinmektedir. Değer tablosu üzerinde görülen dalgalı iniş çıkışların flamaya benzer bir görsel oluşturmasından kaynaklı bu türde grafiklere flama formasyonu adı verilmektedir.

Flama formasyonunda hedef trendlerden dolayı sürekli dalgalanmaktadır. Zira özellikle yatırım alanında bir trend oluşması anında, çoğu yatırımcı o yatırım aracına yönelmektedir. Bu durum da grafik üzerinde gözle görülür değişimlerinin meydana gelmesine sebebiyet vermektedir.

Pek çok insan, flama formasyonunun sonrasında grafikte ne gibi değişiklikler meydana geleceğini merak etmektedir. Flama gönderi olarak grafikte belirlenen bölgeye erişecek bir yükseliş olması beklenmektedir. Yani, flama şeklindeki değerler en son göndere kadar erişebilmektedir. Ancak bu durum talebe ve yönelimlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.

Boğa Flama Formasyonu

Borsada sıkça karşılaşılan terimlerden bir tanesi de boğa flama formasyonu olmaktadır. Bu değer değişmeleri boğa döneminde meydana gelmekte ve aynı şekilde üçgen bayrak şeklinde seyretmektedir. Bu bağlamda bu tarz grafikler flama formasyonları ile aynı şekilde değerlendirilmektedir.

Bayrak Ve Flama Formasyonu Olunca Ne Yapılmalı?

Yatırım yapılan enstrümanın grafiklerinde bayrak ve flama formasyonu görülüyorsa, bu noktada yapılabilecek bazı eylemler bulunmaktadır. Grafik okuma konusunda bilgi sahibi olmayan bireyler aşağıdaki listeyi inceleyerek daha detaylı bilgi edinebilmektedir.

  1. Bayrak ve flama şeklinde görülen dalgalanmalar, popüler hale gelen bir eğilimden sonra görülmektedir. Bu dönemde alımlar zaman zaman düşüp yükselebilmektedir.
  2. Bayrak ve flama grafiklerinde uzman yorumları düzenli olarak kontrol edilmeli ve yatırımlar bu yönde şekillendirilmelidir.
  3. Grafiklerde gönder şeklindeki kısım, genellikle değerin çıkacağı nokta olarak değerlendirilmektedir.
  4. Bu noktada derinlik tablolarının incelenmesi ve yönelimin anlaşılmasında fayda vardır.
  5. Bu dönemde hızlı alım satımlardan uzak durulması gerekmektedir.

Yukarıdaki listedeki bilgileri hesaba katarak hareket etmeniz durumunda dalgalanma döneminden olumsuz etkilenmeniz daha düşük bir ihtimal olacaktır.

Not: Makaledeki bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder