×

Bitcoin Neden Altcoinleri Etkiliyor

Bitcoin Neden Altcoinleri Etkiliyor 

Bitcoin Neden Altcoinleri Etkiliyor

Bitcoin Neden Altcoinleri Etkiliyor Son dönemde yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen yatırım araçlarının başında gelen kripto paralar bilineceği üzere Bitcoin’in ilk kez Sotoshi tarafından tüm dünyaya sunulmasıyla birlikte kendilerine zemin hazırlamıştır. Tüm kripto paraların ve tüm kripto para birim ekosistemlerinin atası olarak kabul edilebilecek Bitcoin, aynı zamanda yatırımcılara altcoinlere yatırım yaparken bazı veriler sunar. Bitcoin ve altcoinler arasında ilişki de yine bu durumdan anlaşılacağı üzere nedensellik ilkesine dayanır. İlk olarak geliştirilen ve tüm kripto para birimlerinin ve bu para birimlerinin içerisinde bulunduğu ekosistemlerin atası olarak kabul edilen Bitcoin her anlamda altcoinlere doğrudan etkide bulunmaktadır.

Bitcoin’in Altcoinleri Etkilemesindeki Temel Sebepler

Bitcoin ve altocinler arasındaki ilişki belirtilenlerden anlaşılacağı üzere paralellik göstermektedir. Yani en genel anlamıyla Bitcoin üzerine gerçekleşen herhangi bir yaptırım ya da benzeri bir olumsuzluk sonucunda Bitcoin fiyatlarının kripto para borsalarında düşüşe geçmesi altcoinlerinde doğrudan etkilenerek düşüşe geçmesine neden olabilir ya da Bitcoin yatırımlarının artmasıyla birlikte değer kazanması altcoinlerin yükselerek hacim bakımından genişlemesine neden olabilir.

Söz konusu ilişkinin paralellik gösteriyor olmasının temel nedeni her ne kadar Bitcoin’in ilke üretilen ekosistem ve kripto para biri olması gibi görünüyor olsa da tek faktör söz konusu ilklik ve devamlık ilişkisi değildir. Aynı zamanda bilineceği üzere kripto para borsaların Bitcoin, hacim bakımından diğer tüm altcoinlerin çok üzerinedir ve dolayısıyla genel anlamda Bitcoin’de yaşanan trendler doğrudan altcoin piyasalarını etkiler ve fiyat düşüşü ya da çıkışlarının oluşmasına sebep olabilir. Bitcoin ve altcoinler arasındaki ilişki kapsamında merak içerisinde olanlar için söz konusu etki sebeplerinden başlıcalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

Bitcoin Neden Altcoinleri Etkiliyor 

Kripto Para Borsası Hakimiyeti

Öncelikli olarak altcoinler ne zaman yükselir? Sorusuna cevap arayan yatırımcılar için söz konusu ilişkiyi değerlendirmek gerekirse başlangıç aşamasında bir yatırım aracına yapılan yatırımların, yatırım aracının piyasa değerini yükselteceğini söylemek mümkündür. Dolayısıyla yatırımların tek bir kanalda büyümesi o yatırım aracının doğrudan yükselen bir trend yakalamasına sebep olabilir. Aynı zamanda piyasayı domine eden yatırım araçları da etrafında bulunan diğer yatırım araçlarına etkide bulunabilir.

Bu durumu özel olarak aktarmak gerekirse bir grubun büyümesi iki yolla gerçekleşebilir. Grup içerisinde yer alan her bir elemanın aynı anda büyümesi ya da grubun başat aktörünün ön plana çıkarak daha hızlı büyümesidir. Bu ilişki üzerinden Bitcoin ve altcoinler arasında ilişki değerlendirildiğinde başat aktör olarak kripto para borsasına yoğun bir hakimiyeti bulunan Bitcoin beraberinde yer alan diğer tüm yatırım araçlarını da etkilemektedir.

Bitcoin’in Rezerv Olması Faktörü

Aynı zamanda Bitcoin’in rezerv para birimi olması, yani kripto para borsalarında temel yatırımların Bitcoin üzerinden şekilleniyor olması da yine Bitcoin’in altcoinler üzerinde göstereceği etkinin temel nedenleri arasındadır. Yani daha basit biçimde aktarmak gerekirse Bitcoin’e yapılan yatırımlar ya da yatırımcıların kaçması, doğrudan yatırım rezervlerin piyasa içerisinde düşmesi anlamına gelir. Bitcoin başta büyük yatırımcılar olmak üzere yatırımcıların büyük bir kısmını tek başına kripto para borsalarına çeker. Bu kapsamda Bitcoin’in artması altcoinleri nasıl etkiler merak edenler için; çok açık bir şekilde Bitcoin artarsa altcoinlerde artar demek doğru olacaktır.

Altcoin Borsalarının Bitcoin’le İşlem Görmesi

Tüm bunlara ek olarak altcoinlerde yaşanan düşüşlerin ya da artışların bir diğer önemli sebebi de bu coinlerin BTC üzerinden işlem görmesidir. Dolayısıyla altcoin neden düşüyor merak edenler için Bitcoin düşüşünün bu duruma sebep olabileceği belirtilmelidir. Ayrıca üzerinde durulan her bir faktörün yatırım tavsiye niteliği olmadığı da belirtilmesi gereken bir diğer durumdur.

Yorum gönder