×

Bitcoin’e Rakip Olabilecek Diğer Kripto Paralar

Kripto paralar

Bitcoin’e Rakip Olabilecek Diğer Kripto Paralar

Bitcoin; kripto para piyasalarının ilk ortaya çıkan içeriğidir ve bugün hala piyasa değeri bakımından ilk sıradaki yerini korumaktadır. Kripto paralar piyasaları; 2009 senesinde Bitcoin’in ortaya çıkışının ardından dünyada somut ve geleneksel para birimlerine teknolojik altyapılı bir alternatif olarak sunuldu.

Bir çeşit karmaşık kodlar kullanılarak oluşturulan ve şifreli özel içeriklere sahip olan kripto değerler; temelde herhangi bir merkeze bağlı olmaksızın ve yeni kullanım olanakları vaadiyle piyasada yer edindi.

Zaman zaman piyasanın durumuna bağlı olarak iniş çıkışlar yaşayan Bitcoin başta olmak üzere pek çok değer; genel anlamda kazandırdı. Bitcoin ilk ortaya çıktığı günden bu yana oldukça fazla ilgi gördü; bununla birlikte bu oluşuma rakip pek çok yeni kripto içeriği piyasaya sunuldu. Şimdi Bitcoin’e rakip sanal paralar ve içeriklerine birlikte bakalım:

Kripto paralar

Ethereum

Belirli açık bir merkezi olmaksızın hizmet veren bir kripto para içeriği olan Ethereum; aynı zamanda Bitcoin’in ardından sanal para piyasa değeri açısından ikinci sırada. Adından sıklıkla söz ettiren Ethereum da Bitcoin’e rakip olarak gösterilen ve potansiyel barındıran bir kripto para birimi olarak dikkatleri üzerine çekiyor.

Yaklaşık olarak 45.5 milyar dolarlık bir piyasa değeri ile hizmet veren uygulama; yaklaşık olarak 442 dolar bandında işlem görmektedir. Geliştirdiği blok zinciri bir diğer adıyla blockchain teknolojisiyle ön plana çıkan uygulama, 2014 senesinde dijital para içeriklerini merkezlerden uzaklaştırmak iddiasıyla ortaya çıkmıştır.

Ripple

Bitcoin’in karşısında adından sıklıkla söz ettiren bir başka sanal para içeriği; 2012 senesinde kullanıma açılmış olan Ripple olmaktadır. Çok sayıda resmi içeriğe sahip kullanıcı tarafından da ödeme gibi işlemler için tercih edilmektedir. Ripple uygulamasını Bitcoin ve benzeri içeriklerden ayıran en önemli tarafı; herhangi bir para biriminin transfer ve ödeme işlemine izin vermesidir. Yaklaşık olarak 9.82 milyar dolarlık bir piyasa değeri ile hizmet veren uygulama; şu anda 0.25 dolar üzerinden işlem gören bir sisteme sahip.

Dash

En çok kazandıran kripto paralar 2021 senesinde de yoğun olarak araştırılan ekonomik konulardan birisi oldu. Bu anlamda ismi verilebilecek bir diğer uygulama da; Dash İlk olarak Xcoin adıyla piyasaya sürülen uygulama; bir süre sonra ‘dijital para’ kavramına atıfta bulunarak Dash ismini almıştır. 2014 senesi başında kurulan uygulamanın pek çok içerikten ayrılan tarafı; transfer işlemlerini anonimleştirerek hizmet vermesi ve gizliliğe dayalı bir sistem yürütmesidir.

IOTA

Uygulama ve kullanıcı sahası her geçen gün artış gösteren kripto para içeriklerinden bir diğeri de IOTA olmaktadır. Uygulamayı benzerlerinden ayıran yanlardan birisi; blok zinciri sistemine sahip olmamasıdır. Tangle adı verilen farklı bir dağıtımcı hesap üzerinden işlem yapmaktadır.

Çeşitli marka ve büyük şirketlerle çalışan uygulama; ‘nesnelerin interneti’ söz konusu olduğunda, kendisini ilk piyasa alanı olarak sunmaktadır. Yaklaşık olarak 6.75 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahiptir ve ortalama olarak 2.43 dolar üzerinden işlem görmektedir.

Litecoin

Bitcoin’e rakip coinler incelendiğinde ön plana çıkan bir diğer değer de; Litecoin olmaktadır. Bir Google çalışanı tarafından kurulmuş olan uygulama; kripto para piyasalarında adını duyurmayı başarmış bir başka hizmet olmaktadır. Bitcoin’in altın renk sunumuna karşı, gümüş renkle tarif edilen Litecoin; bu durumu, daha erişilebilir ve ucuz olmasına bağlamaktadır.

Bitcoin’den daha seri bir işlem hızıyla 2011 senesinde kurulmuş olan uygulama; yaklaşık olarak 5.47 milyar dolarlık bir piyasa değeri üzerinden hizmet vermektedir. Ortalama 101 dolar bandında işlem görmektedir. Makalede yer verilen bilgiler yatırım tavsiyesi amaçlı değildir.

Yorum gönder