×

Blockchain (Blokzinciri) Teknolojisi Nedir?

Blockchain

Blockchain (Blokzinciri) Teknolojisi Nedir?

Günümüzde yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen yatırım araçlarından olan kripto para birimleri temel olarak bir ekosistemin ödeme araçlarıdır. Her bir kripto para birimi kendine blok zinciri teknolojisi üzerinde inşa edilmiş ekosistemlerde yer bulmaktadır ve bu ekosistemler temel anlamda genel bir amaca yöneliktir. Blockchain nedir? merak edenler için blok zinciri teknolojisi olarak kabul edilen bu yeniliğin, herhangi bir merkezi otoriteye bağlı kalınmaksızın, özel çalışma prensipleri aracılığıyla; onaylama, para transferi, yeni akıllı sözleşmeler üretebilme, uygulamalar geliştirebilme ve benzeri türden pek çok işlemin dijital dünya üzerinde yapılabilmesini sağladığını söylemek mümkündür.

Blockchain Nedir?

Blockchain nedir? sorusunun cevabını merak edenler için bu yenilikçi teknolojiyi daha da açmak gerekirse blok zinciri; birbirlerine zincirler halinde eşten eşe şeklinde bağlı olan bloklarda çeşitli işlemler yapılmasını sağlayan bir çeşit ağlar bütündür. Aynı zamanda sürekli olarak genişleyen ve durmaksızın büyüyen blok zinciri, dijital ortamda pek çok yatırımın ve yenilikçi fikrin hayata geçebilmesine de imkan tanır.

Blockchain

Blockchain Teknolojisi Nedir?

Blockchain teknolojisi genel hatlarıyla devletlerin ve devlete bağlı olan pek çok kurum ya da kuruluşun temel niteliklerinden olan “onay” işlemlerinin akıllı sözleşmeler ya da çoklu kullanıcılar tarafından gerçekleştirilebilmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla sürekli olarak genişleyen ve devasa bir niteliğe sahip olan blockchain teknolojisi nedir? sorusuna en kısa olarak; merkezi otoritelerin yerine geçebilecek bit türden dijital onay mercii tanımlamasını yapmak mümkündür.

Onay mercii olarak blok zinciri çoklu katılımcılara ev sahipliği yapmaktadır. Dünyanın her yerinden kullanıcıların eş listeler, defterler aracılığıyla blok zincir üzerinde yeni bir blok inşa edebilmek için çeşitli matematiksel denklemleri çözmelidir. Karmaşık ağlar ve kodlara sahip olan blokların yeni bir tane üretilmesi zincire yeni bir halka kazandırılması anlamına geldiği gibi belirtilen onay işlemi de bu tarz bir sürecin işletilmesiyle gerçekleştirilir.

Blok Zinciri Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Blockchain teknolojisiyle ilgili en çok merak edilen durumlardan biri de blok zinciri teknolojisi nedir? sorusu kadar bu zincir teknolojisinin nasıl çalıştığı üzerinedir. Belirtilmiş olduğu gibi blok zinciri içerisinde işlem yapan her bir kullanıcı bu sürece doğrudan katılım sağlayabilme yetisine sahiptir. Yeni bloklar oluşturma ve her bir blok oluşumu için çeşitli matematiksel problemleri çözme üzerine işleyen süreç, her bir blokta yenilikçi ve inovatif fikirlerin gelişmesine de aracılık edebilmektedir.

Blockchain Teknolojisiyle Neler Yapılabilir?

Blok zinciri teknolojisi ilk olarak 70’li yıllara kadar uzanan bir geçmişe sahip olsa da günümüzde kullanılan teknolojisinin son hali 2008 yılında Satoshi Nakamoto olarak bilinen kişi ya da kişiler tarafından geliştirilmiştir. Blok zincirinin ilk varlığı olarak Bitcoin ortaya çıkarılmış ve söz konusu dijital varlık ekosistem içerisinde finansal bir araç olarak kullanılmıştır. Günümüzde farklı alanlarda ve sektörlerde farklı talepleri karşılamak için kullanılan blok zinciri teknolojisinin etki alanı tahmin edildiğinden çok daha geniştir. Bu kapsamda blokchain teknolojisiyle neler yapılabilir? Merak edenler için blok zincir teknolojisinin;

  • Herhangi bir satış işlemi
  • Para transferi ve dijital ödemeler
  • Değerli belgeler oluşturma ve bu belgelerin depolanması
  • Akıllı sözleşmeler üretme
  • Seçim süreçlerinin yönetilebilmesi için oy verme, takip etme ve hesaplama
  • Hisse senedi ve borsa oluşturulması
  • Her bir sektöre özel özgün çözümler sunan uygulamaların geliştirilmesi
  • Telif hakları ve fikri sına-i hakların korunması
  • Hükümetler ve devletler tarafından organizasyon amacıyla

Gibi son derece kritik öneme sahip olan alanlarda kullanılabiliyor olmasının yanı sıra çok daha geniş bir etki alanına sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Yorum gönder