×

Büyük Bitcoin (BTC) Düşüşünün Arkasındaki 5 Olası Neden

Büyük Bitcoin

Büyük Bitcoin (BTC) Düşüşünün Arkasındaki 5 Olası Neden

Kripto para birimleri günümüzde oldukça yoğun ve yaygın bir biçimde tercih edilen yatırım aracı olarak görülmektedir. Bazı durumlarda Bitcoin başta olmak üzere kripto para borsalarında işlem gören tüm kripto para birimleri olmak üzere çok ciddi sert düşüşler ortaya çıkabilmektedir. Büyük Bitcoin düşmesinin sebebi de bu kapsamda tahmin edileceği üzere bağlı değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Yani en genel anlamıyla Bitcoin’in düşmesine sebep olabilecek durumlar oldukça yaygın ve geniş bir perspektife sahiptir. Son dönemde Bitcoin’de yaşanan düşüşlerin temel nedenleri ise uzman görüşler ve değerlendirmeler kapsamında açık bir şekilde gözlemlenmektedir. Son dönemde Bitcoin düşmesinin sebebi olarak kabul edilen 5 temel faktör şu şekilde sıralanabilir.

Elon Musk Etkisi

Bitcoin neden düşüyor 2021? Merak edenler için son dönemde yaşanan düşüşün temel sebebi olarak Elon Musk etkisi gösterilmektedir. Özellikle uzmanlar tarafından gerçekleşen yorumlarda çoğunlukla ünlü iş insanın piyasalarda spekülasyona yol açan açıklamalarının çok ciddi etkiler yarattığı yer almaktadır. Bilineceği üzere Mus, başta Dogecoin ve Shibe Coin olmak üzere şaka amaçlı üretilen kripto parala yakından ilgi duymaktadır.

Son dönemde ise başta sahibi olduğu Tesla şirketi tarafından satışı yapılacak Tesla model araçların Bitcoin ile satın alınmasının imkanlı hale gelmesi gibi açıklamaları piyasalarda önemli etkiler oluşturmuştur. Geniş kitleleri ve yatırımcıları da arkasında sürükleyen ünlü iş insanının yapmış olduğu açıklamalar kripto para neden düşüyor sorularının temel nedeni olarak gösterilmektedir.

Büyük Bitcoin

Çin Tarafından Kripto Para Kararı

Kripto para neden düşüyor? Merak edenler için Bitcoin ve altcoinlerde yaşanan bu ani düşüşün bir diğer sebebi de Çin Hükümeti olarak gösterilebilir. Bilineceği üzere Çin Hükümeti, yakın bir zamanda yapmış olduğu açıklamayla Bitcoin de dahil olmak üzere tüm kripto para birimlerinin yasal olarak kabul edilmeyeceğini ve Çin’de kullanımına izin verilemeyeceğini duyurmuştu.

Dünyanın küresel anlamda etkiye sahip olan en önemli güçlerinden olan Çin’in bu tarz bir yaklaşım benimsemiş olması başta Asya pazarından kripto para borsalarına dahil olan yatırımcılar olmak üzere hemen her yatırımcının piyasalardan uzaklaşmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla Bitcoin’de yaşanan sert düşüşlerin bir diğer önemli nedeni olarak Çin Hükümeti’nin aldığı kararları göstermek olanaklıdır.

Kaldıraçlı İşlemlerin Etkisi

Kripto para borsaları da tıpkı reel borsalar gibi yatırımcıların kaldıraçlı işlemler yapabilmesine izin verir. Reel borsalarda olduğundan çok daha düşük kat sayılarda yapılan kaldıraçlı işlemlerinden yine Bitcoin düşmesinin sebebi olarak gösterilmektedir. Her ne kadar düşük kat sayılarla gerçekleşiyor olsa da yatırımcıların yükselen piyasa hacmine kapılarak kaldıraçlı işlemlere yoğun bir şekilde başvurmasının piyasalarda ters etki yarattığı yorumunu beraberinde getirmiştir.

Tether’den Kaynaklanan Huzursuzluğun Piyasalara Etkisi

Bitcoin düşmesinin sebebi olarak gösterilen ve büyük oranda dolaylı etkileri nedeniyle dikkat çeken bir diğer faktör de Tether ekosisteminin arkasında bulunan finansal güçlerin almış olduğu kararlardır. Bilineceği üzere Tether kripto para birimi USDT, yani Amerikan Dolarına bağlı olarak işlem gören ve piyasalardaki temel işlevi Dolar indeksini takip etmek olan kripto para birimidir. Platformu finanse eden kuruluşların bu durum karşısında spekülatif bir yaklaşım çiziyor olması kripto para borsalarında yaşanan düşüşün bir diğer etkeni olarak kabul edilmektedir.

ABD Vergi Döneminin Başlaması

ABD tüm dünyada hemen her alanda yatırımları yönlendiren devasa bir ekonomiye ev sahipliği yapmaktadır. Bu ekonomi içerisinde yaşanan kaymalar yine diğer borsalarda olduğu gibi kripto para borsalarında da önemli bir etki oluşturmuştur. Yatırımcılar, vergi borçlarını ödemek için piyasadan çekilmiş ve buna bağlı olarak Bitcoin düşmesinin sebebi, ABD’li yatırımcıların piyasadan çekilmesi olarak yorumlanmıştır. Belirtilenlerin tamamı yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder