×

Çift Harcama (Double Spending) Nedir?

double spending

Çift Harcama (Double Spending) Nedir?

Sanal işlemler söz konusu olduğunda dikkat çeken ve içeriği sık sık araştırılan konulardan birisi olan double spending nedir? Çift harcama olarak dilimize çevrilen kavram, aynı token ya da dijital varlığın aynı süreçte birden daha fazla transfer işleminin gerçekleştirilmesini ifade etmektedir. Bu noktada çift harcama unsurunun dikkat çeken özelliklerinden birisi; blockchain ağlarında zaman zaman potansiyel bir tehlike olarak görülmesidir. Bu nedenle blockchain ağları, dağıtık deftere eklenen her işlemin doğrulanarak çift harcama riskine karşı koruma oluşturur.

Çift harcama ihtimal üzerinden yeterli önlem alınmadığı takdirde, sunulmuş olan protokolün olumsuz izlenimi söz konusu olur. Çünkü dijital varlıklara ait detaylar önemlidir ve birden fazla nokta üzerinde harcanamadığı anlaşılamazsa, varlığın değeri de olumsuz açıdan etkilenecektir.

double spending

Bitcoin Dahilinde Çift Harcama İşlemi

Bitcoin çift harcama nedir? Bitcoin ağı üzerinde çift harcama yapılmaması adına çeşitli önlemler mevcut olduğu için bu işlem oldukça nadir gerçekleşmektedir. Çünkü blockchain üzerinde yer alan her transfer işleminin altı doğrulayıcı onayından geçtiği ve zincire eklendiği durumda geri dönüşü olmadığı bilinmektedir.

Sistem dahilinde daha önce uygulanmış bir işlemin gerçekleşmemiş gibi gösterilerek aynı varlığın tekrar kullanılması amacıyla zincir verilerinin geri döndürülmesi gibi kötü niyetli işlemler denenebilir. Fakat bunun yapılabilmesi gerçekçi rakamlar açısından oldukça zor olduğundan dolayı, Bitcoin alanında çift harcamanın çok fazla kullanılabilecek bir içerik olmadığı söylenebilir.

Yarış Saldırısı Ne Anlama Gelmektedir?

Blockchain’in çift harcamaya karşı tedbir olarak ilerleyen bir uygulama olduğundan söz edilmişti. Bu arada yapılan işlemlerde çift harcamayı gerçekleştirebilmek adına, aynı varlığın değişik kullanıcılara aynı sürede yollanarak çelişkili bir işlem oluşturma yöntemine yarış saldırısı adı verilmektedir.

Dolayısıyla bir işlem sürdürülürken ödemenin kripto para ile alındığı durumda, onay süreci beklenmeden ürün satışı yapıldığı takdirde çift harcama riski ortaya çıkar. Zincire kalıcı olarak eklenmeyen ve yeterli miktarda onay almamış olan bir işlemin, geri alınma veya reddedilme ihtimali mevcut olduğu için; transfer işlemi daha önce gerçekleşmemiş olacağı için kripto para bir defa daha harcanabilir.

Bitcoin ve %51 Oranı İlişkisi

Binance işlem çifti nedir sorularıyla da sık sık gündeme gelen içeriğin ayrıntısı temel olarak bu şekildedir. Bu noktada Bitcoin ve çift harcama ilişkisinde yer alan bir başka oran dikkatleri çekmektedir.

Bitcoin içeriğinde yer alan ve %51 saldırısı olarak da geçen kavram, bir açık blockchain’in yüzde 50’sinden fazlasının bir kişi veya grup tarafından işlemlerinin manipüle edilmesine denir. Bitcoin ağına düzenlenecek %51 oranında bir saldırı ihtimali, teoride mümkün olmakla beraber, uygulamanın çok geniş bir ağa yayılmış olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman pratik olarak zor bir ihtimal sunmaktadır.

Çift harcama, kısaca ifade edilecek olursam Bitcoin aracılığıyla birden fazla transferin aynı anda gerçekleştirilmeye yönelik işlem yapılması olarak tarif edilebilir. Bu noktada blockchain devreye girer ve her işlemi ağa kaydederek doğrular. Bu nedenle blockchain sayesinde çift harcama riskinin önüne geçilmiş olur. Bu riski elbette sıfırlanmaz ancak pek çok açıdan koruyucu bir içerik olarak gösterilir.

Madencilerin onay verdiği veri girişleri aracılığıyla tamamlanan blockchain işlemleri, Bitcoin dahilinde yer alan tüm işlemleri meşrulaştırır. Kayıt altına alınmış olan bir işlem tekrar yapılmaya çalışıldığında, tam düğümler olarak ifade edilen içerikler, işlemin doğru olmadığını ve geçerli olmayacağını göstererek güvenliği sağlar. Bunun yanı sıra makalede verilen bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder