Dijital Para İle Kripto Para Arasındaki Fark Nedir?
İnternet alanının ekonomik süreçlere dahil olması ile birlikte, dijital para ile kripto para arasındaki fark konusu da merak konusu olmaya devam etmektedir. Kripto para içerikleri ve dijital para gibi internet üzerinden işleyen ve sanal dünya aracılığıyla somut para birimlerine alternatif olarak sunulan uygulamalar, günümüzde ve geleceğe dair işleyişi araştırılan konulardır.
Ortaya çıktığı günden bu yana internet süreçlerini ekonomik etkenlerle bağlayan kripto ve dijital para tarzı içerikler oldukça dikkat çekmektedir. Peki benzer süreçlere karşılık geldiği düşünülen Kripto para ve dijital para arasındaki farklar nelerdir? Birlikte inceleyelim:
Kripto Para Ve Dijital Para Farkları
İnternet güreşlerinin hayatımızın merkezinde yer almaya başlamasıyla ve sanal dünyanın ekonomik süreçleri de etki eder hale gelmesi ile birlikte adını sık sık duyduğumuz kripto ve dijital para içerikleri arasındaki temel farklar aşağıdaki şekildedir:
- Merkeziyet farkı: Kripto paraları ön plana çıkaran ve pek çok açıdan reklamını sağlayan içeriklerden birisi merkeziyetsiz olarak sunulmuş olmalarıdır. Özelliği ile herhangi bir merkeze bağlı olmadan çalışan Kripto para içerikleri kimi yatırımcılar tarafından tekinsiz kimileri tarafından da faydalı görülmektedir. Dijital para ile Kripto para arasındaki temel farklar düşünüldüğünde ilk akla gelen unsur, dijital paraların belli bir merkeze bağlı olarak çalışması ile birlikte Kripto paraların merkeziyetsiz olarak hizmet vermesidir.
- Yine içeriklerin merkeziyet bağlantısı nedeniyle, gizlilik prensibi de farklı olarak işlemektedir. Dijital paralar aracılığıyla yapılan işlemler kullanıcılara ait gerçek kimlikler üzerinden açık bir biçimde yapılmakta iken; Kripto para dahilinde yapılan işlemler bir merkezi otoriteye bağlı olmaksızın gerçekleştirilmesinden dolayı herhangi bir otorite ile paylaşılmaz ve gizli olarak ifade edilebilir.
- Bunun yanı sıra dijital paralar içerikleri nedeniyle çok sayıda ülke tarafından yasal düzenleme içerisinde yer almaktadır. Pek çok ülke bir nevi resmi ve soyut para projesi olarak dijital paraları üretim aşamasına geçmiştir. Ancak Kripto para sistemi sınırlı sayıda ülke tarafından belli bir düzenleme çerçevesinde kullanılmaktadır.
- Kripto paralarda yaşanan fiyat değişiklikleri ve dalgalanmaları, dijital paraların hareketliliğine nazaran çok daha fazladır.
Yukarıda söz edilen pek çok etken, dijital para ve kripto para farkı içeriklerin ortaya koyarken; aynı zamanda bu para birimlerinin geleceğe yönelik yönetimler tarafından kabul oranı hakkında da fikir vermektedir. Sayılan merkeziyet farkı, gizlilik prensibi ve yasal düzenlemelere tabi olup olmamasına göre farklı şartlar içeren bu iki sanal para çeşidi, resmi kurumlar tarafından kabul edilebilirlik oranı bakımından da farklılık arz etmektedir.
Dijital paralar resmi kurumlara daha yakın bir şekilde işleyen sistemler olmakla birlikte, aslında şu an resmi olarak dolaşımda bulunan somut paranın soyut alanı transfer edilmiş şekli olarak da düşünülebilir. Oysa Kripto para içerikleri merkezi bir otoriteye bağlı olmaksızın çalışmasından dolayı, resmi kurumlar ve ülkelerin genel piyasaları tarafından mesafe ile yaklaşılan içerikler olmaktadır. Bu nedenle Kripto paraların kabul görme aşamasının, resmi makamlar açısından dijital paralara göre daha uzun bir zamana tekabül edeceği düşünülmektedir.
Sanal Para Farkları Açısından Temel Etkenler
Ülkemiz yeni nesil sanal para birimlerinin kullanılması açısından, oldukça yoğun bir ilgi göstermektedir. Son zamanlarda bazı Kripto para firmaları nedeniyle yaşanan çalkantılar söz konusu olsa da, ileriye dönük olarak piyasamızda sanal para içeriklerinin görülmeye devam edileceği düşünülmektedir. Bu nedenle ülkemizde bulunan pek çok yatırımcı tarafından da sanal paralar arasındaki farklar ve ayrıntılar merak edilmektedir. Aynı zamanda geleceğe dönük yatırım yapmak isteyen kişiler tarafından dijital ve kripto paraların geleceğine dair araştırmalar yapılmaktadır. Bununla birlikte, makalede yer alan bilgiler birer yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.
Yorum gönder