×

Dijital Para Nedir?

Dijital para

Dijital Para Nedir?

Dijital para birimleri, sadece dijital ortamlarda kullanılma gücüne sahiptir. Geleneksel para birimlerinin aksine, fiziksel bir karşılıkları bulunmaz. Akıllı telefonlar ya da bilgisayarlar kullanılarak, hesaplar arasında para aktarımı yapılır. Bunun yanında, dijital para birimleri kullanım amacı bakımından geleneksel paraya benzer. Eşya da hizmet satın alma işlemlerinde kullanılabilir.

Dijital paraların isimleri, kimin çıkardığına ya da hangi gruba ait olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Dijital para birimleri kullanılırken, herhangi bir aracıya ihtiyaç duyulmaz. İşlemler çok kısa süreler içinde gerçekleştirilir ve oldukça az bir maliyete sahiptir.  Bu yazımızda sizlerle dijital para nedir? sorusuna cevap arayacağız.

Bitcoin Dijital Para

Geleceğin para birimi olarak adlandırılan bitcoin dijital para, geleneksel paraların aksine, kendisini kontrol eden bir üst mekanizmaya ihtiyaç duymaz. Kendisiyle ilgili tüm işlemler, dijital ortamlarda, şifreleme yöntemleri kullanılarak yapılır. Bitcoinlerin hiçbiri birbirine benzemez, kopyalanması ise mümkün değildir.

Güvenli yapısı nedeniyle bitcoin, yatırımcıların gözdesi haline gelmiştir.  Dijital ortamlarda şifrelenmiş ağ sistemleriyle korunur. Bir merkezi sisteme sahip olmayan bitcoinler, öte yandan kullanıcıların arz ve taleplerine göre şekillenir.

Dijital para

Kripto Para Nedir?

Kripto parlar şifrelenmiş ağlarla korunan, tamamen dijital ortamda bulunan ve fiziki ortamda bir karşılıkları bulunmayan para türüdür. İlk kripto para, 2009 yılında kişi ya da kişiler tarafından yazılan kaleme alınmak suretiyle piyasaya sürüldü.  Açık kaynak koduna sahip olması, kısa sürede geniş çevrelere yayılmasını sağladı. Borsa piyasasına hızlı girişi ve sağladığı güvenlikli kullanım da kullanma alanın genişlemesine katkıda bulundu. Kripto para nedir? sorusuna şu cevaplar verilebilir:

  • Şifrelenmiş ve sanal ağlarda kullanılan, üstün güvenlikli para birimleridir.
  • Herhangi bir merkeze olmayan, kullanıcılar tarafından yönetilen bir sisteme sahiptir.
  • Transfer işlemleri sırasında çeşitli algoritmalar üzerinden işlemler yapılır.
  • Uçtan uca korunmuş bir şekilde, para transferlerine olanak sağlar.

Dijital Para Nasıl Alınır?

Dijital paralara sahip olmanın iki yöntemi bulunur; bunlardan ilki, gerçek para birimlerini kullanarak satın alma işlemi gerçekleştirmektir. İkincisi ise, madencilik yaparak şifreleri çözmek ve hediye olarak verilen paraları kazanmaktır.  Ülkemizde en yaygın dijital para satış merkezi, bitlo’dur.  Sitedeki fiyatlar kullanıcıların arz ve taleplerine göre, günlük olarak değişebilir.

Dijital paralar, çok küçük parçalara bölünebilir, bu nedenle parça şeklinde almak mümkün hale gelir. Dijital para satın alma işlemi gerçekleştirebilmek için, kişilerin sanal cüzdana sahip olması gereklidir. Sanal cüzdanları kullanmaya başlayabilmek için iki aşamalı bir şifre oluşturmanız gereklidir. Oluşturduğunuz sanal cüzdana, dijital paralarınızı aktararak, anında kullanmaya başlayabilirsiniz.

Dijital Para Çeşitleri

İşlemler bu sanal cüzdanlar üzerinden bilgi değişimiyle sağlanır. Bazı kavramları iyi bilmek, analiz etmek açısından önemlidir. Bu terimler hakkında bilgileri olmayan kişiler ise, kripto para borsalarını anlamakta zorluk çekebilir. Dijital para çeşitleri temelde şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk kripto para olan bitcoin BTC
  • En değerli 2. kripto para terimi olan Ethereum
  • Cüzdan olarak da nitelenebilecek Bitcoin Cash’in BCH
  • Bir ödeme yöntemi olarak tanımlanabilecek ve 3. Sıradaki en değerli kripto para birimi olan Ripple XRP
  • Hızlı bir para pirimi olan Litecoin’in LTC
  • Çin kaynaklı para birimi olan NEO
  • Kısaltması HOT olan Holochain, son zamanların yükselen altcoinlerinden
  • BitTorrent de piyasalar da öne çıkan ve işlem hacmini genişleten para birimlerinden birisi
  • VeChain, güvenli altyapısıyla tercih edilen altcoinlerinden birisi
  • Harmony de kullanıcılar tarafından tercih edilen ve işlem hacmi yüksek olan altcoinlerden birisi olarak öne çıkıyor.

Not: Makaledeki bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder