×

ETF Nedir? Blockchain ETF’leri Nasıl Çalışır?

ETF nedir

ETF Nedir? Blockchain ETF’leri Nasıl Çalışır?

Son yılların gelişen içeriklerinden olan ETF nedir, nasıl alınır? İçeriği ve ayrıntıları merak konusu olan ETF ile ilgili yatırımcılar, varlığı satın alma riskini taşımadan belli pazarlara giriş yapabilmektedir. ETF’nin açılımı, Borsa Yatırım Fonu olmaktadır.

Kripto para içerikleri, son yıllarda gelişen ve uygulamaları ile dikkatleri üzerine çeken birimlerdir. Bir çeşit karmaşık kod sistemleri kullanılarak ve özel şifreleme tekniğiyle oluşturulmuş içerikler olan kripto paraların değerlerini yakından takip eden borsalar dahilinde yapılan yatırım fon ve içerikleri ile ilgili ayrıntılı bilgi sunalım:

Tıpkı bireysel hisse senetlerinde olduğu gibi; ETF hisseleri de, gün içinde arz ve talep dengesine göre değişen fiyatlar üzerinden işlem görmektedir.

ETF Çeşitleri

Farklı yatırım olanakları sunan çok çeşitli ETF türleri mevcuttur. Bunlardan bazıları aşağıda yer aldığı şekildedir:

  • Aktif öz sermaye ETF’leri,
  • Sabit gelirli ETF’ler,
  • Niş pasif öz sermaye ETF’leri,
  • Çeşitlendirilmiş pasif öz sermaye ETF’leridir.
  • ETF nedir

ETF Avantajları

ETF sisteminin avantajları arasında birden fazla özellik sunulabilmektedir. Bunlar arasında; minumum yatırım miktarı olmaması, bir borsa dahilinde gün boyunca esnaflık sunması, düşük gider oranlarına sahip olması, ve potansiyel vergi verimliliğine sahip olması sayılabilir. Aynı zamanda; kimi klasik yatırım fonlarına göre, zamanla daha fazla vergi verimli olabilme özelliğidir. Hisse alma ve satma işlemleri de gerçekleştirilmektedir. Hisse satımı fona tabi olan hissedarlar açısından vergiye bağlı kazanç elde etme imkanı da sunar.

ETF ve Kripto Para Bağlantısı

Kripto para alanında ETF kullanımı deyince öne çıkan içeriklerden birisi, Bitcoin ve ETF ilişkisi olmaktadır. Bu işlemin yararları ve zararları üzerinde durmadan önce Bitcoin ETF nedir, ne değildir birlikte inceleyelim: Temel olarak belirli bir varlığa ait performans ve işleri takip eden bir yatırım aracı olarak öne çıkmaktadır. ETF’nin dikkat çeken özelliklerinden birisi de mevcut yatırımcıların ETF bünyesindeki varlıklara sahip olmadan da yatırımlarının çeşitlenmesinde sağlayabilmesidir.

Bitcoin ETF için bir nevi dünyada yer alan ve mevcut zaman dilimi içinde popüler olan dijital para biriminin miktarını takip ettiğini söylemek mümkündür. Dolayısıyla bu uygulama sayesinde bir kişinin kendi karmaşık yapısına dahil olmadan da ETF ile alım yapması oldukça kolay olmaktadır. ETF sahibi olan, kripto para içerikleri konusunda endişe duyulan bazı sorunlarla da karşı karşıya kalmazlar.

Bitcoin ETF nedir tarzındaki sorularla sık sık muhatap olunan gündem dahilinde, Bitcoin ve ETF ilişkisi  şeklinde açıklanabilir.

Neden Doğrudan Kripto Para Yerine ETF Kullanımı Tercih Edilmektedir?

Piyasada oldukça popüler olan Bitcoin gibi kripto para birimlerinin fiyatını yansıtan ETF uygulaması yerine, neden doğrudan bu sanal para içeriklerine yatırım yapılmadığı merak edilen konular arasındadır. Bu konuda açıklama getirmek için öncelikle kripto para içeriklerindeki güvenlik prosedürleri ve ayrıntılarıyla uğraşma adımlarından söz edilebilir.

ETF ile işlem yapıldığında yine aynı fiyatlar üzerinden yatırım söz konusu olsa da, sanal paralar dahilinde yapılan ve güvenliği sağlamak amaçlı oluşturulan çok adımlı işlemlere gerek kalmaz. Bunun yanı sıra, ETF ile yapılan yatırım sürecinde sanal para birimlerine ait borsalarla uğraşmak da gerekmez.

Çünkü mevcut yatırımcılar ETF işlemlerini geleneksel olarak yürütülen pazarlar ve borsalar aracılığıyla alım satım yapılarak kolaylıkla sürdürür. Bu şekilde işlem yapılabilen uygulama ile ETF nasıl alınır tarzındaki sorular da rahatlıkla yanıtlanmış olur. Yukarıda sayılan içeriklerin yanı sıra, makalede yer alan bilgiler birer yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder