×

Holochain ve Blockchain Arasındaki Farklar Nelerdir?

Holochain ve Blockchain arasındaki farklar nelerdir

Holochain ve Blockchain Arasındaki Farklar Nelerdir?

Birçoklarının bildiği üzere kripto para birimleri dahilinde pek çok husus oldukça önemlidir. Blokzinciri olarak bilinen iki kavram yani Holochain ve Blockchain de bu nedenle kritik öneme sahiptir. Bu iki kavram da aslında şifrelenmiş işlem takibi sağlamakta olan dağıtık yapıdaki bir veritabanı sistemi olarak bilinir. Birçok kişi Holochain ve Blockchain teknolojisi nedir üzerinden detaylı bir şekilde araştırma yaparak bu teknolojilerin tam olarak ne olduğu ve hangi farkları bünyesinde barındırdığını merak etmektedir. Peki ama Holochain ve Blockchain arasındaki farklar nelerdir?

Holochain Nedir?

İkili arasındaki farklardan bahsetmeden önce temelde Holochain nedir ve özellikleri nelerdir sorularına cevap vermek bir hayli önemlidir. Dağıtık veritabanı sistemini kullanan ve şifrelenmiş işlem takibi sağlamakta olan Holochain, temelde Blockchain ile benzer bir işleve sahiptir. Fakat Blockchain kapsamında güvenlik problemleri bulunduğunun düşünülmesi, Holochain olarak bilinene dağıtım sistemli veritabanının oluşturulmasını olanaklı hale getirmiştir.

Birçok insan, Holochain geleceği 2021 konusuyla alakalı pek çok hususu merak etmekte olup bu durum, konunun derinlemesine bir şekilde anlaşılmasını olanaklı hale getirmektedir.

Holochain ve Blockchain arasındaki farklar nelerdir

Holochain Özellikleri Neler?

Holochain kapsamında birçok özellik bulunmakta olup bu özellikleri temel olarak aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

  • Dağıtık veritabanı kullanarak şifrelenmiş işlem takibi sağlar.
  • Birçok özelliği Blockchain ile benzerlik gösterir.
  • Eric Harris Braun ve Arthur Brock tarafından kurulmuştur.
  • Temelde Blockchain’in yaşadığı güvenlik sorunlarına sahip olmamayı hedefler.
  • HOT olarak adlandırılan dijital para sistemine sahiptir.
  • Holochain hangi ülkenin sorusu kapsamında pek çok soru sorulmaktadır.
  • 2008’e kadar uzanan çalışmalar neticesinde 2017 yılında oluşturulmuştur.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen özelliklerin her biri Holochain’in tam olarak anlaşılmasını olanaklı hale getirmektedir.

Blockchain Nedir?

Birçok insan, Blockchain teknolojisi nedir sorusu üzerinden sistem ile ilgili derinlemesine bilgi sahibi olmayı hedefler. Şifrelenmiş işlem takibini sağlamak adına kullanılan Blockchain, dağıtık veritabanı kullanır. Bu anlamda Holochain ile benzerlik gösterdiğini ifade etmek olanaklıdır. Sistem kapsamında para transferlerinde her adımın bir bloğu oluşturduğunu belirtmek mümkündür.

Transfer işlemi sırasında oluşturulan bloklar şifrelenir ve kırılamaz bir yapıya ulaşır. Bu blokların ağdaki herkese dağıtıldığını söyleyebiliriz. Bu kapsamda herkeste aynı şifreler bulunmakta olup Blockchain herhangi bir merkeze sahip değildir. Herkeste aynı şifrelerin bulunması, merkeziyetsizlik durumunu oldukça iyi anlatmaktadır.

Blockchain Özellikleri Neler?

Blockchain özellikleri, Blockchain teknolojisi nedir sorusunu oldukça iyi bir şekilde açıklamaktadır. Bu kapsamda Blockchain özellikleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Şifrelenmiş işlem takibin mümkün kılan bir özelliğe sahiptir. Bu özellik, sistemin güvenilir bir yapıya ulaşmasını sağlar.
  • Dağıtık veritabanı kullanan sistem kapsamında ağda bulunan herkese bloklar dağıtılır.
  • Blokların şifrelenmesi, kırılmalarını önleme amacına yöneliktir. Bu sayede blokların güvenliği sağlanmaya çalışılır.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen özelliklerin her biri Blockchain teknolojisini açıklama konunda bir hayli başarılıdır.

Holochain ve Blockchain Arasındaki Farklar

Temelde Holochain ve Blockchain arasında belirgin farklar bulunmaz. Aslında her ikisi de temel bir sistem anlayışı üzerinden ilerler. Fakat ikili arasındaki farklardan biri, Blockchain’de bir kullanıcının bağımsız bir şekilde bütün bir ağı doğrulama hakkı bulunmaktadır. Bu durum, Blockchain teknolojisi kapsamında çeşitli sorunların meydana gelmesine neden olabilir. Temelde Holochain, Blockchain’de bulunan güvenlik zafiyetlerinin giderilmesini amaçlamaktadır. Bu husus dışında her ikisinin de dağıtık veritabanı kullandığını ve bloklarda şifreleme yaptığını söylemek olanaklıdır. Merkeziyetsiz bir şekilde ilerleyen her iki sistem, pek çok ortak noktada buluşmakta ve çok ufak detaylar dahilinde birbirinden ayrılmaktadır.

NOT: Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder