×

Holochain ve Blockchain Arasındaki Farklar

Holochain ve Blockchain arasındaki farklar

Holochain ve Blockchain Arasındaki Farklar

Birçok insan, son dönemlerde kripto para birimleri ile haşır neşir olmakta ve dijital para birimi üzerinden çeşitli yatırımlarda bulunmaktadır. Hal böyle olunca Holochain ve Blockchain arasındaki farklar nelerdir vb. sorular gündemdeki yerini koruyarak insanların araştırma konularından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Peki ama bu ikili arasındaki farklar nelerdir ve kişilerin, Holochain ve Blochain ile alakalı hangi hususları öğrenmesi gerekir?

Holochain Nedir?

Her bir katılımcıya kendi zincirini vermekte olan Dağıtık Hash Tablosu kullanan uygulamalar için veri bütünlüğü protokolü Holochain olarak adlandırılmaktadır. Birçok insan Holochain 2021 konusunda detaylı bir şekilde araştırma yaparak konunun özünü anlamaya çalışmaktadır.

Her ne kadar Holochain içerisinde “chain” kavramı bulunsa da Holochain’in bir blochain olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Holochain, temelde “Blokların Ötesinde” şeklinde çevrilebilen bir mottoya sahiptir. Holochain tarihi ile ilgili araştırma yapan kişiler, Holochain çalışmalarının 2008 tarihine kadar uzandığını öğrenmektedir.

Holochain Kurucusu Kim?

Holochain’le alakalı merak edilenlerden bir diğeri de Holochain kimin olmaktadır. Bu kapsamda, Holochain’in ERic Harris-Braun ve Arthur Brock tarafından kurulduğunu ifade etmek olanaklıdır. Her iki isim de kodlama konusunda tecrübeli isimlerdir.

Holochain Özellikleri Nelerdir?

Holochain’in çok daha derinlemesine bir şekilde anlaşılabilmesi için Holochain özelliklerini sıralamak en mantıklı yol olacaktır. Bu kapsamda Holochain özellikleri, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Holochain temelde 2017 yılında ortaya çıksa da çalışmalar 2008’e kadar uzanmaktadır.
  • Her kullanıcıya kendi zincirini veren uygulamalar için bir veri bütünlüğü protokolü olarak bilinir.
  • Holochain’in HOT olarak adlandırılan bir dijital para birimine sahip olduğunu ifade etmek olanaklıdır.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen özelliklerin her biri, Holochain 2021 konusunun çok daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesini olanaklı hale getirmektedir.

Holochain ve Blockchain arasındaki farklar

Blockchain Nedir?

Şifrelenmiş işlem takibini sağlamakta olan dağıtık yapıdaki bir veri tabanı sistemi olarak bilinen Blockchain, birçok insanın merak ettiği konulardan birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Kendine ait bir teknolojisi bulunan Blockchain’in anlaşılması adına bazı özelliklerinin sıralanması faydalı bir yöntem olarak bilinmektedir. Peki ama Blockchain nedir ve kripto para birimleri ile ilgilinen kişilerin, konu ile alakalı hangi hususları bilmesinde fayda bulunur?

Blockchain Özellikleri Nelerdir?

Kendisine ait bir teknolojisi bulunan Blockchain özelliklerini genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Çevrim içi bir hesap defteri gibidir ve bu mantıkla iş görür.
  • Her türden verinin takip edilebilmesi için kullanılabilen bir dijital defter olarak bilinmektedir.
  • Bilgileri değişmez bir şekilde depolama yetenekleri bulunur. Bu durum, bilgilerin değiştirilmesini ve hacklenmesini önler.
  • Bireysel kullanıcılar için dijital kimlik üzerinde bir kontrol hakkı sunar.
  • Yalnızca kripto para birimlerinin üretiminde değil bunun dışında saklama, yönetme ve depolama vb. işlemlerin gerçekleştirilmesi için kullanılır.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen özelliklerin her biri, Blockchain nedir sorusunun cevapları olarak ön plana çıkmakta ve konunun net bir şekilde öğrenilebilmesini mümkün kılmaktadır.

Holochain ve Blockchain Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kripto paralarla ilgilenmekte olan insanlar tarafından merak edilen Holochain ve Blockchain arasındaki farklar, özetle şu şekilde sıralanabilir:

  • Blockchain’de bilgi, dağıtılmış bir ağ üzerinden cryptopraphic hash yoluyla saklanmaktadır.
  • Blockchain ağında her bir üye, küresel fikir birliğine sahiptir.
  • Holochain yalnızca isminde “chain” ifadesi barındırmakta olup blok zinciri şeklinde bir göreve sahip değildir.
  • Blockchain’de her bir üye, bağımsız bir şekilde ağı bir bütün olarak doğrulama hakkına sahiptir.
  • Holochain her katılımcıya kendi zincirini vermekte olan uygulamalar için veri bütünlüğü protokolü olarak bilinir.

Yukarıdaki gibi sıralanabilen hususların her biri, Holochain ve Blockchain arasındaki farklar olarak bilinmektedir.

Yorum gönder