×

Kripto Para Borsası Nedir?

kripto para borsası nedir

Kripto Para Borsası Nedir?

Son dönemlerin yatırım araçlarından birisi olan kriptolar, hem ödeme hem de yatırım aracı olarak oldukça fazla tercih edilmektedir. Kripto para birimlerine sahip olmak için, bazı şartlar gerekir. Bunlardan en yaygın olanı, madencilik yöntemidir. Ancak madencilik yönteminin yaygınlaşmasıyla birlikte, kişilere verilen ödüller de belli miktarlarda düşüşler yaşanmıştır. Madencilik ile iyi yatırımlar yapmak, günümüzde oldukça zor bir hale gelmiştir.

Kripto para birimlerine sahip olmanın bir diğer yolu ise, gerçek paralar kullanarak satın almaktır. En garanti ve güvenli yol olarak bu kabul edilir. Yazımızda kripto para borsası nedir? sorusuna hep birlikte cevaplar arayacağız.

kripto para borsası nedir

Bitcoin Nedir?

Bitcoin; son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan bir fenomen olarak görülür. Paranın geleceği olarak da görülen bu fenomenin ülkemizde de tanınırlığı ve kullanılma sıklığı giderek artıyor. Günümüz dijital dünyasına tamamen uyumlu olan Bitcoin, kripto para olarak da isimlendiriliyor. 2009 yılında kişi ya da kişiler tarafından, belli yazılar yayımlayarak piyasaya atılan bir kuram olan bitcoin, gün geçtikçe popülerliğini arttırıyor.

İlk dijital para birimi olan Bitcoinden sonra ortaya çıkan tüm para birimlerine altcoin adı verilir ve bunların içinde en ünlüsü Ethereumdur. Ethereum, güvenilirlik açısından yaptığı bazı değişikliklerle tercih edilme oranını dünya çapında arttırmıştır. Bitcoin Nedir? sorusuna kesin cevaplar verilemese de, genel olarak bu şekilde özetlenebilir.

Kripto Para Uygulamaları

Bitcoin transferleri, alış ve satış işlemleriyle birlikte online ve canlı borsa takiplerinin de yapılabildiği, kullanıcılar tarafından güvenilirliği onaylanmış olan birden fazla borsa bulunur. Blok zinciri üyesi olan borsaları seçmek önemli bir dijital korunma yöntemidir.

Aynı zamanda borsaların işlem hacimleri ve kazanılan ödüller de bir o kadar önemlidir. Ayrıca uzman danışanların yorumları ve verdikleri teknik destekler, aktif bir şekilde  kullanılan ekonomik takvimler, günlük online piyasa takibi de diğer dikkate alınması gerekenlerdir. Ülkemizde en güvenilir kripto para uygulamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • En çok tercih edilen uygulama olan Paribu
  • Yüksek hediye verme oranlarıyla bilinen Binance
  • Uzman yatırımcıların yer aldığı Bitexen
  • İşlem hacimlerinin analizlerini ayrıntılı sunan BTCTurk
  • Borsa hakkında ayrtıntılı yazılarıyla tanınan ICRYPEX

Kripto Para Borsası Türkiye

Dünyanın çoğu yerinde kripto para borsaları, bir merkeze bağlanmışken ülkemizde bununla ilgili herhangi bir somut adım atılmış durumda değil.  Ayrıca lisans şartlarıyla ilgili de belirli kurallar bulunmamakta. Bu durum kripto para borsası Türkiye ile ilgili endişeleri arttırıken, yatırımcılar da bununla ilgili somut adımlar atılmasını bekliyor.

Yerli borsaların hiçbiri gönül rahatlığıyla yatırım yapılabilecek düzeye gelmiş değil. Bununla birlikte, ülkemizde her gün yeni bir kripto para mağduru görmek de mümkün. Yine de genel olarak bakıldığında, bu durumların ülkemizdeki kripto para borsalarına olumsuz bir etkide bulunmadığını söylemek mümkün.

Sanal Para Kullanımının Bugünü

Günümüzde oldukça farklı sosyal yapılardan kullanıcısı bulunan sanal paralar, farklı tartışmaları da beraberinde getirdi. Tartışmaların odağında güvenilirlik ve sanal para kullanımının geleceği gibi konular yer alıyor.

Tanımı itibariyle tamamen güvenilir olarak görünen kripto para kullanımında, zamanla farklı güvenlik açıkları ortaya çıkmaya başladı. Siber saldırılar ve üst düzey gizlilik, kullanıcıları zor durumda bırakan en önemli güvenlik açıklardan ikisi olarak öne çıkıyor. Kripto para borsasında yaşanan sert düşüşler de kullanıcıların sanal paraya yaklaşımını etkileyen durumlardan birisi.

Tüm bu tartışmalara rağmen, kullanıcılara sunduğu kolaylıklar ve gizlilik ilkeleri sanal para kullanımını arttırmakta ve değişen dünyada yerini sağlamlaştırmaktadır.

Not: Makaledeki bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder