×

Kripto Para Borsasında Alış ve Satış Emir Çeşitleri Nelerdir?

Kripto para borsasında alış ve satış emir çeşitleri nelerdir

Kripto Para Borsasında Alış ve Satış Emir Çeşitleri Nelerdir?

Kripto para borsalarında yatırım yapmak isteyenlerin cevabını en çok merak ettiği soruların en başında, Kripto para borsasında alış ve satış emir çeşitleri nelerdir? gelmektedir. Kripto para ile yapılan finansal işlemlerde piyasa emirleri; almak ya da satılmak istenilen kripto paraların, en iyi fiyat üzerinden satılıp, alınmasını sağlayan bütün emir çeşitlerine verilen isim olmaktadır.

Alış ve satış emri verildiği anda, o esnada emir defterinde yer alan en iyi emirle eşleşerek işlemlerin yapılması bu sayede gerçekleşmektedir. Bunlara bağlı olarak kripto para borsalarında olan alış ve satış emir çeşitleri şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Limit Emri
  • Piyasa Emri
  • Stop Emri
  • Stop Limit Emri
  • Fill or Kill – Fok Emri
  • Trailing Stop Emri
  • Açık Emir
  • Kripto para borsasında alış ve satış emir çeşitleri nelerdir

Limit Emri

Kripto para borsalarında işlem yaparken kullanılan limit emri hakkında, kripto para yatırımcılarının en çok cevabını merak ettiği sorulardan bir diğeri de, Limit emri nedir? sorusu olmaktadır. Limit emri, yatırımcıların kendi belirledikleri bir fiyat ile alım ve satım işlemlerini yapabilmelerini sağlayan bir emir çeşididir.  Bu emrin gerçekleşmesi ise kripto para değerinin, ancak yatırımcının verdiği fiyatla eşlediği zamanlarda olmaktadır. Yatırımcının verdiği fiyata erişilemeyen durumlarda ise emir geçersiz olmaktadır.

Piyasa Emri

En yaygın olarak kullanılan emir çeşitlerinden birisi olan piyasa emri, bir kripto paranın anında ve en iyi fiyat üzerinden alınıp, satılmasını sağlayan bir emir olmaktadır. Piyasa emirleri verildiği zaman emir defterinde yer alan en iyi tekliflerle eşleştirilmekte ve verilen emre uygun alıcı ya da satıcı bulunduğu anda, verilen talimat yerine getirilmektedir.

Stop Emri

Kiripto para yatırımcılarının en çok merak ettiği konulardan birisi de, Stop emir nedir? olmaktadır. Stop emri, kripto borsalarında fazlalıkla görülen dalgalanmalara karşı yatırımcıları zarar etmekten koruyan emir çeşitlerindendir. Bu bağlamda stop emri, kripto para borsalarında aniden oluşan ani fiyat düşüşleri ya da fiyat artışları karşısında yatırımcıları korumaktadır.

Stop Limit Emri

Stop limit emri, limit emri ve stop emrinin birleşmesi ile oluşmuş olan bir emir çeşididir. Kripto para borsalarında alım ya da satış işlemlerinin hepsinde stop limit emri verilebilmektedir. Stop limit emri verilirken hem stop fiyatı, hem de limit fiyatı istenen şekilde yatırımcılar tarafından belirlenebilmektedir. Böylelikle bir yatırımcının verdiği stop limit emrinde, kripto para değeri verilen stop fiyatına eriştiğinde emir işleme girmekte, belirlenen limit fiyatına ulaştığı zaman da verilen emrin işlemi gerçekleşmektedir.

Fill or Kill – Fok Emri

Fill or kill yani kısa adı ile fok emri, özellikle yüklü meblağlarda işlem yapan yatırımcılar tarafından kullanımı sıklıkla tercih edilen bir emir çeşidi olmaktadır. Bu emirde belirlenen fiyata ulaşıldığı anda hemen işlemin gerçekleşmesi sağlamakta, ulaşılmadığı durumlarda ise işlemin iptal edilmesi şart olarak koşulmaktadır.

Trailing Stop Emri

Kripto para yatırımcılarının sıklıkla kullandığı emirlerden birisi de trailing stop emridir. Bu emir çeşidi; kripto paranın tetikleme tutarına ulaştığında işleme alınmasını ve bir piyasa emrine dönüşmesini sağlamaktadır. Trailing stop emrini, diğer stop emrinden ayıran en büyük özellik ise stop fiyatının kripto para fiyatını devamlı izlemesi olmaktadır.

Açık Emir

Kripto para yatırımcıları için Açık emir nedir? sorusunun cevabı da merak konusu olmaktadır. Açık emirler, emir defterinde en uygun karşılık bulana kadar bekleyen alış ve satış emirlerinin bütününe verilen isim olmaktadır. Böylelikle açık emirler göstergesi sayesinde yapılmak istenen işlemlerin hepsi toplu olarak kontrol edilebilmektedir.

Sorumluluk Reddi: Bu makalede yer alan bilgiler tamamen bilgi verme amaçlı olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder