×

Kripto Para Fiyatlarında Yaşanan Düşüşlerin Nedenleri

Kripto para

Kripto Para Fiyatlarında Yaşanan Düşüşlerin Nedenleri

Kripto para yatırımcıları için pek çok önemli husus bulunmakta olup bunlardan biri de kripto para neden düşüyor sorusu olarak bilinmektedir. Yatırımcılar, kripto para fiyatlarındaki düşüşlerin nedenlerini açıklamak adına çeşitli çalışma ve araştırma içerisinde olmaktadır. Bu nedenle hangi sebeplerden dolayı kripto para fiyatlarının düşüş yaşadığını bilmek çok önemlidir.

Bilindiği üzere arz-talep ilişkisi, fiyat üzerinde etkili olan değişkenlerin sabit olması halinde talebin artması o malın fiyatının artacağını da ifade etmektedir. Bu durumun kripto dünyasında da geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Birçoklarının takip ettiği üzere kripto para fiyatlarında dalgalanmalar meydana gelir. Yatırımcılar, çok daha güvenli bir şekilde yatırımda bulunabilmek adına bu düşüşlerin nedenlerini anlamaya ve açıklamaya çalışır. Kripto para neden düşüyor sorusu kapsamında genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilen hususların bulunduğunu söylemek olanaklıdır:

  • Kripto para birimlerinde var olan arz-talep ilişkisi
  • Fiyat hareketlerinde dalgalanmalar yaşanması
  • Kullanıcıların kararlarını etkileyen yasal gelişmeler
  • Kullanıcıların kararlarını etkileyen güncel meseleler

Yukarıdaki gibi sıralanabilen hususların her biri kripto paraların neden düştüğünü gözler önüne sermektedir. Peki ama bu hususlar nedir ve ne kadar önemlidir?

Kripto para

Kripto Para Birimlerinde Arz-Talep İlişkisi

Kripto para birimlerinde var olan arz-talep ilişkisi kripto para birimlerinde yaşanan fiyat artışının nedenlerinden biri olarak bilinmektedir. Bilindiği üzere iktisat biliminde “Talep Kanunu” olarak bilinen bir kanun bulunmaktadır. Fiyat üzerinde etkili olan değişkenlerin sabit olması durumunda ilgili maldaki talebin artması durumunda o malın fiyatında da artış meydana gelmektedir.

Bu durum kripto para fiyatlarında da meydana gelen durumlardan birisidir. Kripto para yorumları kapsamında arz-talep ilişkinin çok önemli olduğunu ifade etmek gerekir. Kripto para birimlerinde talebin azalması, fiyatlarda da azalma meydana gelmesine neden olur. Yatırımcılar eğer bir kripto varlığındaki fiyatın artacağını ön görürse, kripto paralara talebin artmasını olanaklı hale getirir. Talep artışının meydana gelmesi, kripto paralarda fiyatların yükselmesine neden olur.

Fakat taleplerde azalma oluşması, kripto para fiyatlarında yükselme meydana gelmesine neden olur. Bu arz-talep ilişkisi, kripto para neden düşüyor sorusunun cevaplarından biri olarak değerlendirilebilmektedir.

Kullanıcıların Kararlarını Etkileyen Yasal Gelişmeler

Kullanıcıların kararlarını etkileyen yasal gelişmeler de kripto para fiyatlarında farklılıklar meydana gelmesine neden olur. Bir ülkede kripto para birimleriyle ilgili gerçekleştirilen yasal düzenlemeler, kullanıcıların kripto para alımını etkileyebilir. Bu durum da aslında arz-talep ilişkisi ile yakından alakalıdır.

Bu konuyla ilgili bir örnek verilebilir. Buna göre Elon Musk, Tesla’nın Bitcoin ile araç satışı gerçekleştirmeyeceğini ifade ettiğinde, piyasalarda olumsuz bir seyir ortaya çıkmıştı. Hatta bu olaydan sonra pek çok insan Bitcoin neden düştü son dakika şeklinde araştırmalar yapmış ve Bitcoin’in ne zaman yükseleceği ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalışmıştı.

Yatırımcılar, güncel olay sonrası Bitcoin alımı konusunda tereddütler yaşadığı için bu durum, Bitcoin’de fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Fiyat Hareketlerinde Yaşanan Dalgalanmalar

Fiyat hareketlerinde yaşanan dalgalanmalar da kripto para düşüşü nedenlerinden biri olarak bilinmektedir. Bilindiği üzere her bir yatırımcı, piyasalarda ne yönde bir hareketliliğin oluşacağı konusunda bilgi sahibi olarak yatırımda bulunmak ister. Bu durum spekülasyonların ortaya çıkmasına ve piyasanın bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olur. Kripto para neden düşüyor sorusu kapsamında fiyat hareketlerinde yaşanan dalgaların çok etkili olduğunu ifade etmek olanaklıdır. Bitcoin’in ileride bir düşüş yaşayacağı ön görüldüğü vakit yatırımcılar Bitcoin’e talepte bulunmayacak ve bu durum piyasanın dalgalanmasına neden olacaktır. Bitcoin bu konuda bir örnektir fakat piyasa dalgalanması, örnekteki gibi bir etkide bulunabilmektedir.

NOT: Yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder