×

Kripto Para Piyasası Kavramı Nedir?

kripto para piyasası kavramı nedir

Kripto Para Piyasası Kavramı Nedir?

Kripto paralar, arkalarında herhangi bir kişi ya da kurum olmayan genelde yazılım kodlarıyla üretilen yeni nesil yatırım araçlarıdır. Piyasaya ilk çıkışları 2009 yılında gerçekleşen kripto paralar, günümüzde oldukça yaygın bir şekilde yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Yatırım aracı olarak kripto paralara yönelmek isteyen kişiler, kripto para piyasası kavramı nedir? sorusunun cevabını merak etmektedir. Kripto para piyasası, kendi oluşturduğu borsa hacmi üzerinden alım satım yapılan ve belirli bir işlem hacmine sahip olan piyasa türüdür. Kripto paralar üzerinden alım satım yapılmasıyla birlikte, bu piyasanın kendi borsası oluşmaktadır.

Kripto Paradan Nasıl Para Kazanılır?

Son günlerde oldukça fazla ilgi çeken kripto paralar, geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından yatırım aracı olarak kullanılmaktadır. Yaygın kullanımlara bakıldığında, kripto paradan nasıl para kazanılır? sorusuna şu üç cevap verilebilir:

  • Para kazanma yöntemlerinden ilki, en çok kullanım alanına sahip yöntem olan alım satımlar. Opsiyon sözleşmeleriyle güven altına altına bu yöntem kullanıcılar tarafından da güven anlamında daha tercih edilebilirdir.
  • İkinci yöntem ise, kripto para piyasasında çalışmak, bunu bir girişimci ya da çalışan olarak yapmanız mümkün.
  • Son olarak pasif bir şekilde yatırım yapmak, bu yöntem kullanıcıların yatırımlarını çalıştırmak şeklinde tanımlanabilir.
  • kripto para piyasası kavramı nedir

Kripto Para Alınır mı?

Kripto para, günümüzün en popüler yatırım araçlarından birisi olarak öne çıkmakta. Yatırımlarını doğru kanallara yapmak isteyen binlerce kişi, kripto para alınır mı? sorusunun cevabını aramakta. Kripto para sahibi olabilmenin iki yolundan bahsedilebilir. Bunlardan ilki, çeşitli platformları kullanarak ve analiz yöntemiyle gerçek paralar satın almaktır. Bir diğeri ise, şifreler çözerek, kripto paraları ödül olarak kazanmak. Bu yöntem madencilik olarak da isimlendirilmektedir. Kripto paraların alış fiyatları tamamen arz-talep ilişkisine göre ayarlanmaktadır. Küçük parçalara da bölünebilen kripto paralar, istenilen her tutarda alınabilir. Kripto para alım satımı yapabilmeniz için ihtiyacınız olan tek şey sanal cüzdana sahip olmaktır. Değişik adreslerden alınabilen sanal cüzdanlar bir nevi kripto para adresi olarak da görülebilir.

Kripto Paranın Riskleri

Kripto parada risk faktörleri klasik yatırım araçlarıyla aynıdır. Ancak bazı durumlarda farklı sorunlarla da karşılaşmak mümkündür. Bu sanal paraların çalışma şekillerine bağlıdır. Kripto paranın riskleri şu şekilde özetlenebilir:

  • Kötü amaçlı yazılım hileleriyle para adreslerinin değiştirilmesi. Cüzdan adresleri doğru olsa bile, yazılımdan kaynaklı sorun nedeniyle bu durumla karşılaşılabilir.
  • Kimlik avı sistemi olarak adlandırılan bir diğer yöntemde, kullanıcılar çeşitli siteler üzerinden bilgilerini girdirmek için kandırılabilir. Bu yönteme siber hırsızlık adı da verilmektedir.
  • Para aktarımları ve gönderimleri tamamen sanal olduğundan dolayı, bazı durumlarda ödeme noktaları da hacklenebilmektedir.
  • Para transferi yapılacak kripto para adreslerinin tek bir harfinin bile yanlış olduğu durumlarda paranın tümü kaybedilebilmektedir. Kullanıcılar bu duruma özellikle dikkat etmelidir.
  • Bilgisayar depolarında saklanan kripto para cüzdanlarının farklı nedenlerden dolayı kaybolması, bunu önleyebilmek adına USB tarzı cüzdanlar almak daha mantıklı olabilir.
  • Güvenli olmayan fon toplama projelerinde yer almak da riskli bir durumdur. Popüler olmasına aldanıp buna yönelmek hatalı bir davranış olabilir.

Kripto Para Sıfırlanırsa Ne Olur?

Son zamanlardaki keskin iniş çıkışlarıyla yatırımcıların aklında soru işaretleri bırakan kripto para piyasası, yine de oldukça yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Ancak, kullanıcıların aklına kripto para sıfırlanırsa ne olur? sorusu gelebilmektedir. Piyasa uzmanlarının belirttikleri görüşe; kripto paralar sıfırlansa bile diğer para birimleri hızlıca onun yerini alabilir. Yeni popüler para birimine aday para birimi ise, Ethereum olarak öne çıkıyor.

Not: Makaledeki bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Yorum gönder