×

Kripto Para Transferlerinde Fee Nedir?

Kripto Para Transferlerinde Fee Nedir

Kripto Para Transferlerinde Fee Nedir?

Kripto Para Transferlerinde Fee Nedir? Kripto paraların son yıllarda yoğun ilgi görmeye başlaması sonucu; bu alana yatırım yapmak isteyen pek çok kişi, konu dahilinde yer alan ayrıntıları merak etmeye ve araştırmaya başladı. Bunlardan birisi olan ve temel kripto para terimleri arasında bulunan başlık; çok sayıda sanal para yatırımcısının dikkatini çeken bir kavram olarak öne çıkmaktadır. Şimdi konunun ayrıntılarını ve fee transferi hakkında merak edilen tüm içerikleri inceleyelim:

Fee Nedir?

Fee transferi olarak kripto para içeriklerinde yer alan kavram; temel olarak sanal para işlemleri yapılırken işlemlerin güvenli şekilde karşıya iletilmesini sağlayan madenci işlem ücretidir. Bir diğer tabirle; diğer para transfer işlemlerinde kullanılan ‘işlem ücreti’ mantığıyla aynı şekilde çalışır.

Bir kripto para cüzdanından başka bir kripto cüzdanına transfer işleminin yapıldığı esnada alınan işlem ücreti olan fee; alan dahilinde en genel içeriklerden birisidir. Sanal paraların blok zinciri üzerinden yönlendirilmesi işlemi zahmetli ve uğraş isteyen bir süreçtir. Bu nedenle; uygulamaların doğru çalışması için hizmet veren ve madenci adı verilen kullanıcılara belli bir ücret ödenir ya da ödül sistemiyle ödüllendirilir.

Kripto Para Transferlerinde Fee Nedir

Fee İşlem Ücreti Ne Kadar?

Fee işlem ücretleri blok zinciri ağının yoğunluğuna bağlı olduğu için, fiyatlandırması da bu duruma göre değişken olabilir. Dolayısıyla; işlem aciliyeti bulunan bir kullanıcı daha yüksek fee yani işlem bedeli ödeyebilir.

Kripto Para İçeriklerinde Neden İşlem Ücreti Ödenir?

İşlem ücreti; kripto para değerlerinin ilki olan Bitcoin tarafından geliştirildi. Amacı ise; spam yapılmasının önüne geçmekti. İlerleyen zamanda ise; bu amacından bağımsız bir şekilde blok zinciri ağlarının temel uygulamalarından birisi haline geldi.

İlk aşamada işlem ücreti yöntemine başvurulmasının tek sebebi; bazı kötü niyetli aktörler tarafından sistemde aşırı yükleme oluşmasını önlemekti. Ancak daha sonra işlem ücreti yerleşik bir hal aldı. Kripto para içeriklerinin ilk ortaya çıktığı yıllarda işlem ücretleri, cüzi rakamlarda olduğu için fazla sorun oluşturmadı fakat zamanla; pek çok kripto para birimi oldukça yüksek rakamlara ulaşınca; işlem ücretleri de çok yüksek rakamlar haline gelmeye başladı.

İşlem Ücreti Çalışma Prensibi

İşlem ücreti uygulaması; ücret miktarı yüksek olan transfer işlemlerine öncelik verir. Bu işlemi yapan madenciler olduğu için; sistem, madencilerin bu işlemleri öncelemesi konusunda teşvikçi olur. Örneğin kripto para birimlerinin en meşhurlarından birisi olan Bitcoin’in işlem ücreti aşamaları şu şekilde ilerlemektedir:

  • Bekleyen tüm transfer işlemleri, hafıza havuzu adı verilen bir alana ulaşır.
  • Buradan madenciler tarafından seçilerek bir sonraki blok zincirine eklenir.
  • Havuz dolu durumda olursa; madenciler tarafında yüksek ücretli olan ödeme işlemleri seçilerek uygulamaya konulur.

Yukarıda ayrıntıları verilen para odaklı uygulama nedeniyle; acil işlemi olan pek çok kullanıcı manuel olarak ücret yükseltir ve işlem gerçekleştirir.

Bir diğer yaygın kripto para uygulaması olan Ethereum’da ise; işlem ücretleri ETH parçaları olan Gas vasıtasıyla ölçülmektedir. Bitcoin’e göre daha karmaşık özellikler sunan uygulama dahilinde ücretler daha önemli hale gelir.

Sanal para uygulamalarından diğer bir örnek olan Ripple’de ise, kripto para içeriklerini oluşturan madenciler bulunmaz. Bu nedenle işlem ücretleri oldukça düşük ve rahat bir miktar aralığındadır.

Pek çok yatırımcı, adını yakın zamanda duyurmuş ve yaygın hale gelmiş olan kripto para ne demek içeriği nasıldır, merak etmektedir. Bu nedenle; kripto paralara ait ayrıntılardan birisi olarak ön plana çıkan fee kavramının ne olduğu da sorulmaktadır. Fee, kripto para işlem ücreti olarak tarif edilebilir. Makalede yer alan bilgiler; yatırım tavsiyesi amaçlı değildir.

Yorum gönder