×

Kripto Paralar Hangileri?

Kripto para

Kripto Paralar Hangileri?

Kripto para piyasası son dönemde oldukça ön planda olan ve kripto para birimleri aracılığıyla işlem yapılan alanlardır. Çeşitli özel ve karmaşık kod sistemleri ile kurulmuş olan, aynı zamanda şifreli olarak sunulan bir çeşit dijital para birimi olarak da ifade edilebilecek kripto paralar, artan talep ve gördüğü ilgi dolayısıyla farklı pek çok firma tarafından oluşturulmakta ve piyasada sunulmaktadır.

Popülerliği yakın zamanda daha da artan kripto para piyasalarında da, kimi zaman diğer tüm ekonomi kanallar gibi çalkantılar meydana gelebilmektedir. Yine de somut para birimlerini ve geleneksel ticaret yöntemlerine alternatif olarak ortaya çıkan sanal paralara ilgi yoğun olmaktadır.

Bu sanal paralar, kullanılan ülkenin para birimleri aracılığıyla işlem yapılmasına olanak tanımak da ve para yatırma, gönderme gibi işlemlere imkan vermektedir.

Türkiye kripto para birimi açısından ilginin yoğun olduğu ülkelerden birisi olarak dikkat çekmektedir. Yakın zamanda yapılan bir düzenleme ile ülkemizde kripto paralar ile ödeme yapılması işlemi sona ermiştir. Ancak kripto para alım satımı ve diğer işlemler devam etmektedir. Şimdi Dünya üzerinde yaygın olarak bilinen ve dikkat çeken bazı kripto para birimlerine yakından bakalım:

Kripto para

Bitcoin

Bitcoin, sanal para piyasası denince akla ilk gelen oluşumlardan birisidir. 2019 sayısının hep piyasaya sürülmüş olan kripto para birimi aktif olarak kullanılmaktadır. Merkezi bir otoriteye bağlı olmadan tamamen dijital bir sistem mi kurulmuş ve transfer ve taşınma aşamalarında kolaylık sağlamayı amaçlayan bir içeriktir. 2021 itibarıyla 1 bitcoinin, yaklaşık olarak 55 bin dolara tekabül ettiği söylenebilir.

Ethereum

Bitcoin’den sonra kripto para piyasasında en yüksek piyasa değerine sahip olan ve en değerli para birimlerinden birisi olarak görünen ethereum, tamamıyla açık kaynak kodlama yöntemi kullanılarak yazılmıştır. 2015 senesinde tamamlanmıştır. Halka açık olarak işlem veren kripto para blok süresi olarak çok az bir saniye oranına sahiptir.

Binance Coin

Binance firması tarafından sunulan bir coindir. En değerli coinler sıralamasında 3. sırada yer alan kripto para birimi, sınırlı bir arza sahiptir. İlk defa 2017 senesinde piyasaya sürülen alanın madenciliği yapılmamaktadır.

XRP

Ripple tarafından kurulan bir kripto para çeşididir. İnternet üzerinden para göndermek amacıyla en çok kullanılan kripto ağı olarak bilinir. En değerli kripto paralar arasında 4. sırada bulunur. 2021 senesi itibariyle 11 dolar civarında seyretmektedir. 2012 senesinde hizmete başlamıştır. Kripto Para nedir konusuna açıklık getirirken, piyasada dikkatleri üzerine çeken bir başkan sanal para aracı ile devam edelim:

Tether

Popüler piyasada yer alan ve değerli kripto para çeşitlerinden birisi olarak bilinen Tether, yaklaşık 8 dolar civarı değeri bulunan ve sınırlı bir arza sahip olan kripto para çeşitlerinden biridir. Fetal Limited şirketi aracılığı ile oluşturulmuş bir sanal para birimi olmasının yanı sıra 2014 senesinde piyasaya sürülmüştür.

Dogecoin

Yine sınırlı arzı bulunan kripto para çeşitlerinden birisi olan uygulama, son yıllarda popülerliği artan içeriklerden birisi olmaktadır. Firmanın kuruluş şekli oldukça ilginçtir. Kuruluş amacı olarak şaka için kurulduğu bildirilen şirket, sonraları hayli ilerlemiştir.

Litecoin

En değerli sanal para birimleri arasında gösterilen birim 2011 yılında kurulmuştur. Etkileşimi 84 milyon civarında olan ve Bitcoin sisteminden farklı olarak daha da hızlı bloklama imkanı sunan bir uygulama olarak ön plana çıkmaktadır.

Kripto para birimleri son yılların en çok gelişme gösteren ve dikkat çeken sanal araçlar olmasının yanı sıra, geleneksel para birimlerini alternatif olarak da ortaya çıkmaktadır.

Yorum gönder