×

Kripto Paraya Vergi Gelecek Mi?

Kripto paraya vergi gelecek mi

Kripto Paraya Vergi Gelecek Mi?

Kripto para dünyasında olan yatırımcıların son zamanlarda en çok araştırdığı konulardan birisi de, Kripto paraya vergi gelecek mi? sorusunun cevabı olmaktadır. Özellikle kripto para dünyasında son aylarda yaşanan dolandırıcılık olaylarından sonra, bu konu hakkında ki çalışmalar Hükümet tarafından hızlandırılmıştır.

2021 yılının sonuna kadar bitirilmesi planlanan çalışmada, başta Bitcoin olmak üzere bütün kripto dünyası ile ilgili yeni düzenlemeler yer alacaktır. Ekonomi yönetiminin hazırladığı ve komisyona sunulan rapora göre kripto para borsaları içinde sermaye şartı aranacak ve buna bağlı olarak kripto para vergi mevzuatı da bu çıkacak olan yeni yasada yer alacaktır.

Kripto paraya vergi gelecek mi

Kripto Para Yasa Teklifi Nedir?

Kripto para kullanıcılarının en çok cevabını araştırdığı sorulardan birisi de, kripto para vergisi ne kadar olur? sorusu olup, bu verginin miktarı ise 2021 yılı sonunda çıkması beklenen kripto para yasası sonucuna göre belli olacaktır. Mecliste oluşturulan çalışma kurulundan edilen bilgilere göre kripto paralarda da sermaye şartının ve stopajın yasa içinde olacağı duyumları alınmıştır.

Kripto para ile ilgili çalışmalarını yürüten kurul, kripto para işi ile ilgilenenlerin de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yani BDDK kontrolüne olmasını sağlayacak doğrultuda bir yasa çıkması için hazırlıklarına devam etmektedir. Bu sayede piyasa koşullarına uygun olarak ve yasalar çerçevesinde kripto para dünyasına resmiyet kazandırılması amaçlanmaktadır.

Tamamen kripto para yatırımcılarını korumak için ve kripto para üzerinden kara para aklanmasını önlemek için hazırlanan yasa tasarısında, öncelikle kripto varlık çeşitlerinin tanımlanması hazırlanmaktadır.

Bu çerçevede gelişecek olan durumlara göre ise olması gereken vergi oranlarının belirlenmesi çalışmaları yapılacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı yönetiminde hazırlanan yasa tasarısı çalışmalarına, aynı zamanda Gelir İdaresi, SPK, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve BDDK’da katılmakta ve katkılarını sunmaktadır.

Kripto Para Yasa Teklifi Neleri İçermektedir?

İlgili kurulun çalışmalarına devam ettiği Kripto Para Yasası kapsamında ise şu ayrıntılar genel olarak yer almaktadır;

  • Kripto para vergi oranı
  • Kripto para vergi mevzuatı
  • Kripto para yatırımcılarının korunması
  • Kripto para alım satım işlemlerinde yapılacak olan denetimler
  • Kripto para piyasası gözetim mekanizmalarının güçlendirilmesi
  • Kripto para piyasaları sermaye şartı düzenlemeleri

Hazırlanan kripto para yasa teklifi çalışmalarında, kripto para şirketlerinin SPK gözetiminde faaliyet göstermesi de düşünülmekte olup, bu konu hakkında da çalışmalara devam edilmektedir. Aynı zamanda kripto para ile ilgilenen kuruluşlara asgari sermaye şartının getirilmesi de söz konusu olmaktadır.

Planlanan bu çalışmalarda bu kuruluşlara aynı zamanda lisans şartının da getirilmesi düşünülmektedir. Bu firmalar için teknik yeterlilik, kurum çalışanlarında SPK lisans şartının aranması ve bu doğrultuda kripto paraya yatırım yapanların haklarının yasal olarak korunmasının sağlanması için çalışmalara devam edilmektedir.

Aynı zamanda kripto para piyasası bütünlüğünün korunması ve rekabetin güçlenmesini sağlayacak olan gözetim mekanizmalarının da işleve konulması söz konusu olmaktadır. İlgili komisyonun çalışmaları dahilinde kripto paralarla ilgili olan vergi mevzuatı çalışmaları da sürmekte olup, hiç bir altyapısı bulunmayan kripto piyasasını yasal olarak kontrol altına alabilmek için her yönden düzenlemeler için uğraşılmaktadır.

Kripto Para Yasası Dünyadaki Örnekleri

Bütün bunlara paralel olarak dünyadaki diğer ülkelere ait olan kripto para yasal düzenlemeleri de gözden geçirilmekte ve bu konuda çıkarılacak olan yasa için fikirler alınmaktadır. Buna bağlı olarak Amerika Birleşik Devletleri kripto para sahiplerinden belirli oranlarda gelir vergisi almaktadır.

Almanya ise 600 Euro’dan çok kripto paraya sahip olanlardan vergi almaktadır. Singapur ve Hong Kong kripto para sahiplerinden hiç bir vergi almazken, Güney Kore ise Kripto para yatırımcılarının elde ettiği kazançlar üzerinden % 20 oranında vergi almaktadır.

Yorum gönder